Ortadoğu’da silahlanma yarışı

Güncelleme Tarihi:

Ortadoğu’da silahlanma yarışı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2011 00:00

RUSYA’nın, Beşar Esad rejimiyle yapılan anlaşma kapsamında Suriye’ye sesten 3 kat hızlı füzeler gönderdiği öne sürüldü.

Haberin Devamı

Rusya’nın Interfax haber ajansına bu konuda bilgi veren askeri bir kaynak, “Savaş gemilerine karşı kullanılan Yakhont sesten hızlı kruvazör füzelerinin Suriye’ye sevk edildiğini” belirtti. Aynı kaynak, denizden gerçekleştirilen nakliyatın ne zaman yapıldığı konusunda bilgi vermedi. Rusya, Arap dünyasındaki geleneksel müttefiki olan Suriye’ye kruvazör füzeleri temin etmek için 2007’de en az 300 milyon dolar değerinde bir anlaşma imzaladı.

Rusya’dan Suriye’ye ‘gemi terminatörü’

Interfax’a konuşan bir diğer Rus yetkili, Suriye’ye 2 konuşlandırılacak 2 takım “Bastion” kıyı savunma sisteminin bir parçası olarak kullanılan füzelerin, “olası bir saldırı karşısında ülkenin tüm kıyılarını koruyabileceğini” söyledi. Rusya’nın sahip olduğu Bastion savunma sisteminin her biri, 36 kruvazör füzesi ve radar ile diğer donanımları içeriyor. Karadan, havadan, denizden ve denizaltılardan ateşlenebilen Yahont kruvazör füzeleri, 300 km menzile sahip ve 200 kg savaş başlığı taşıyabiliyor.

Haberin Devamı

ABD’den BAE’ye sığınak delen 600 bomba

/images/100/0x0/55ea10e5f018fbb8f8692a19

OBAMA yönetimi, “bölgesel tehditleri caydırmak” amacıyla, İran’la sınır paylaşan Körfez ülkesi Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) 600 “sığınak yok edici” bomba satma teklifini ABD Kongresi’ne sundu. Savunma Bakanlığı, 304 milyon dolarlık teklifin Boeing tarafından üretilen ve güdümsüz bombaları güdümlü hale getirmek için kullanılan 4 bin 900 kuyruk aparatı ile 4 bin 300 adet “genel amaçlı” bombayı da içerdiğini açıkladı. Böylece, teklifin onaylanması halinde BAE’ye 4 bin 900 akıllı bomba donanımı satılmış olacak. “Sığınak delen” olarak bilinen BLU-109 bombası, 900 kilo ağırlığında ve yeraltındaki komuta merkezlerini, cephanelikleri ve diğer hedefleri imha etmek için tasarlandı. BLU-109 bombalarının, İran’ın dört bir yanına dağılmış ve bazıları yeraltı sığınaklarında bulunan nükleer tesislerine karşı kullanılabileceği öne sürülüyor. Boeing’in ürettiği JDAM (Ortak Doğrudan Saldırı Silahı), sahip olduğu Küresel Konumlama Sistemi (GPS) teknolojisi sayesinde, 25 km ötedeki hedefe ait verileri iletebiliyor. Obama yönetiminin, silah satışı için Kongre’ye resmi bildirimde bulunmasının ardından teklifin Kongre tarafından 30 gün içinde onay alması veya reddedilmesi gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!