Güncelleme Tarihi:
UAEK raporunun, dün yayımlanan 13 sayfalık ek kısmında, İran’ın bazı faaliyetlerinin hm sivil hem askeri uygulamaları olduğu, ancak bazı faaliyetlerin doğrudan nükleer silahlara yönelik olduğu ifade ediliyor.
Belgede, İran’ın yüksek patlayıcı testleri gerçekleştirdiği, nükleer silahları harekete geçirecek düzenekler geliştirdiği ve bilgisayarda nükleer savaş başlığı modelleri gerçekleştirdiği öne sürülüyor.
İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad, raporu sert bir dille eleştirerek, UAEK’yi ABD’nin “absürd” suçlamalarıyla aynı tarafta durarak kendi güvenilirliğine zarar verdiğini söyledi.
Tahran'ın nükleer silah peşinde olduğu iddialarının dünyayı yanlış yönlendirdiğinini belirten Ahmedinecad, “Bu ülke gittiği yolda bir adım bile geri atmayacaktır. ABD’nin absürd iddiaları için neden UAEK’nin saygınlığını zedeliyorsunuz” dedi.
İran’ın nükleer silah geliştirmesinin anlamı olmadığı yönündeki açıklamalarını yineleyen Ahmedinecad, Batı’yı hedef alarak, “İran halkı akıllıdır. Sizin 20 bin bombanıza karşı iki tane bomba üretmez” ifadelerini kullandı.
FRANSA'DAN TEHDİT GİBİ UYARI
Raporunun yayımlanmasının ardından bugün bir açıklama yapan Fransa, Tahran'ı daha ağır yaptırımlar konusunda uyardı.
Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, İran’ın nükleer programı konusunda uluslararası kamuoyuyla işbirliği yapmaması durumunda daha önce benzeri görülmemiş derecede ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceği uyarısını yaptı.
Juppe açıklamasında, “Fransa, İran üzerindeki diplomatik baskının bir düzey daha artırılması gerektiğine inanıyor” dedi.
Fransız Bakan, İran’ın uluslararası kamuoyunun taleplerine yanıt vermeyi ve işbirliği yapmayı reddetmesi durumunda diğer hevesli ülkelerle birlikte benzeri görülmemiş derecede yoğun yaptırımlar uygulamaya hazır olduklarını belirtti.
Juppe RFI radyosuna yaptığı açıklamada ise "BM Güvenlik Konseyi'nin toplanması çağrısı yapıldı" dedi.
Çin ise İran’ın nükleer programına yönelik bir operasyonun, Ortadoğu’da geniş kapsamlı bir çatışmaya yol açacağını savundu.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei, UAEK'nin raporunu incelediklerini belirterek, meselenin barışçıl görüşmeler kanalıyla çözülmesi çağrısını yineledi.
Hong, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Çin’in nükleer silahların yayılmasına ve herhangi bir Ortadoğu ülkesinin nükleer silah geliştirmesine karşı olduğunu söylemek isterim. Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması’nın taraflarından biri olarak İran da nükleer silahların yayılmasının önlenmesi konusunda sorumluluk sahibidir” dedi.
İran’ın esneklik ve samimiyet çerçevesinde hareket etmesi ve UAEK’yle ciddi bir işbirliği yürütmesi gerektiğini belirten Hong, Ortadoğu’daki güvenlik koşulları göz önünde bulundurulduğunda yeni bir çatışmadan kaçınmanın bölge ve uluslararası kamuoyu için önemli olacağını belirtti.
Hong, Çin’in meseleyi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne götürme konusunda bir acelesinin olmadığını da sözlerine ekledi.