Güncelleme Tarihi:
Bir güvenlik yetkilisi AFP’ye yaptığı açıklamada, Suriyeli askerlerin TSİ 13.30 sularında, Aarsal yakınlarındaki Saaba bölgesine girdiğini ve Ali El Hatib adındaki bir Suriyeli çiftçiyi öldürdüğünü belirtti.
Adını açıklamak isteyemeyen yetkili, Hatib’in cesedinin hala öldürüldüğü yerde bulunduğunu ve soruşturma başlatıldığını ifade etti. Yetkili, Hatib’in Lübnanlı bir kadınla evli olduğunu ve sınır çizgisinin hala tartışmalı olduğu bölgede yaşadığını söyledi.
Kimliğinin gizli tutulması kaydıyla açıklama yapan Lübnanlı bir hükümet yetkilisi ise, Hatib’in öldürüldüğünü doğrularken, Suriye vatandaşının neden hedef alındığını ve nasıl öldürüldüğünü bilmediklerini söyledi. Yetkili, Hatib’in öldürüldüğü bölgenin sınırdan uzakta olduğunu söyledi.
Bu hafta başında, Suriye tanklarının, aynı bölgeye kısa süreli bir baskın yaptığı bildirilmiş ve bu gelişme Suriye’deki karışıklığın Lübnan’a taşabileceği endişesini doğurmuştu.
Yaklaşık 5 bin Suriyeli mülteci son birkaç ay içinde Lübnan’a sığınırken, Lübnan Başbakanı Necib Mikati mültecilere barınak sağlamak konusunda kararlı olduklarını ifade etti.
AB YAPTIRIMLARA HAZIRLANIYOR
Avrupa Birliği’nin (AB), ileriki günlerde Suriye’deki bir bankayı ve insanlık suçu işlemekle suçlanan 29 İran vatandaşını hedef alan yaptırımlar açıklaması bekleniyor.
Brüksel’deki bir diplomat, söz konusu bankanın Suriye Ticaret Bankası olduğunu belirtti. ABD, aynı bankaya yönelik Ağustos ayında yaptırım kararı almıştı. Bu yaptırım kapsamında AB’de üretilen banknotların ve madeni paraların bankaya transferi yasaklandı.
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin Avrupalı üyeleri tarafından hazırlanan yaptırım taslağının reddedilmesinden sonra, AB, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın rejimine yönelik ekonomik baskıları artırmayı hedefliyor.
Salı günü yapılan oylamada, Esad rejiminin şiddet uygulamayı kesmemesi ve reform yapmaması halinde yaptırımlar uygulanmasını öngöre taslağı Rusya ve Çin veto etmişti.
Ülke içindeki kaosun “silahlı çeteler” tarafından tetiklendiğini öne süren Suriye, vetoyu “tarihi karar” olarak tanımlamıştı.