Güncelleme Tarihi:
Hayranlık duyulan adam
- New York Times: Sadece Türkiye’de geniş bir kesimin değil, Arap ve Müslümanlar arasında geniş bir kesimin de hayranlık duyduğu bir adam. Zaten İslami politikalara, çoğulcu demokratik anayasaya ve güçlü ekonomik kalkınmaya bağlılığı sayesinde, daha İsrail’le yaşanan hararetli kavga başlamadan bölgede ünlü olmuştu. Mısır’da öne çıkmaya çalışan İslamcı siyasetçiler, genellikle kendilerini ‘Mısırlı Erdoğan’ diye satmaya çalışıyor. Nitekim gezisini, Kahire’deki diplomatik randevularından önce katıldığı ve sunucu Mona el-Şazli’nin, kendisini Oprah Winfrey tarzı bir video biyografisiyle ‘Yalnızca Türkiye’nin çoğunluğunca değil, aynı zamanda çoğu Arap ve Müslüman’ın hayran olduğu adam’ diye tanıttığı popüler talk-show’la başlattı.
Türkiye başrolü istiyor
- La Stampa: Bu rutin bir gezi değil, ekonomik kalkınma ve politik istikrar gibi konular gündeme gelecek. Erdoğan’ın bu ziyaretiyle bölgede son 8 ayda yaşanan karışıklıktan sonra Türkiye, bölgedeki yeni düzene yapacağı katkılarla başrolde yer almak istiyor. Bölgede ticari nüfuzunu genişletme arzusunda olan Erdoğan’ın seyahatine 170 iş adamı katıldı. Kahire’deki devrimcilerin havaalanından şehir merkezine kadar olan sokakları Türk bayraklarıyla donatması, Arap dünyasında bir referans haline gelinmesi, Türk Başbakanı’nın gururu oldu. Erdoğan, Kahire’de Filistin Lideri Mahmud Abbas ile bir araya gelecek ve Filistin’in Birleşmiş Milletler nezdinde yapılacak devlet olarak tanınma oylamasına Türkiye’nin vereceği desteği aktaracak.
İsrail, günah keçisi yapıldı
- Washington Post: İsrailliler, ‘Arap Baharı’nın diktatörlüğe karşı bir halk hareketinden Yahudi devletine yönelik bir başka saldırıya dönüşmesinden kaygılanıyor ve bu kaygıları temelsiz değil. Erdoğan’ın ve Mahmud Abbas’ın faydadan çok zarar getirecek, sorumsuz girişimlerine direnmek İsrail’in olduğu kadar Batılı hükümetlerin de çıkarına. Arap Baharı’nın taleplerinin İsrail’le ilgisi yok. Arap Baharı, otoriter bir düzeni sonlandırıp, durgun toplumları hareketlendirmeyi amaçlıyor. İsrail’i bir günah keçisi haline getirmek, değişim isteğini tatmin etmeyecek.
Arap dünyasında profili yükseldi
- Times: Haziran ayındaki ezici seçim zaferiyle üçüncü kez iktidara gelen Recep Tayyip Erdoğan, ülkenin modern döneminin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ten sonra gördüğü tartışmasız en güçlü lider. Erdoğan, İsrail’le olan tarihi ittifakı bitirdikten sonra ülkesinde ve Arap dünyasında popülarite kazandı, ama bu, kendisine uzun süre çok şey kazandıran pragmatik niteliklerine aykırı bir durum. Filistin devletinin tanınmasını savunduğu için, bölgede profili çok yükseldi. Ziyareti, Filistin’e BM tanınması sağlamak için ince ayar yapmak üzere Kahire’ye gelen Mahmud Abbas’ın ziyaretiyle aynı günlere denk geldi.
Mısır’da çok sıcak karşılandı
- Reuters: Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin, uzun yıllardır koltuklarından ayrılmayan Arap liderleri deviren halk hareketlerinin dostu ve yardımcısı olduğunu ortaya koyacağı, Kuzey Afrika turunun başlangıcında, Mısır’da çok sıcak karşılandı.
Türkiye boşluğu doldurabilir
- Independent: Erdoğan, Arap dünyasının lideri olmayı amaçlıyor. Türkiye, yeni demokratik devletlerle ahenk içinde olduğu için, önceki rejimlerle iyi ilişkilerini sürdürdüğü günlerde bile Arap Baharı’ndan faydalandı. En güçlü Arap devletleri Mısır ve Suriye’nin zayıflaması nedeniyle oluşan boşluğu doldurabilir. İran’ın aksine, çok az sayıda ciddi düşmanı var.
Amerika yükselişi kabul etmeli
- The Guardian: Ortadoğu bundan sonra asla eskisi gibi olmayacak. Amerika, Türkiye’nin bölgenin başlıca gücü olarak yükselişini kabul etmeli. Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mısır ziyareti, bir yandan (İsrail’e yönelik kamu tepkisinin yükseldiği) Mısır’daki demokratik sürece destek verdiğini, bir yandan da 5 Mısır güvenlik görevlisinin Sınai’de İsrail tarafından öldürülmesi konusunda Kahire ile dayanışma halinde olduğunu gösteriyor.