Güncelleme Tarihi:
Bu kritik görüşmenin saatlerce sürmesi, Suriye'de tansiyonun düşürülmesi ve istikrarın yeniden tahsisi için bir yol haritası ya da takvimle ilgili detayların ele alındığı yorumlarının yapılmasına neden oldu.
Davutoğlu, bugünkü görüşmede, Esad'ın askeri operasyonları durdurması ve reformlara hız vermesi yönünde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajını iletti.
GÖRÜŞMENİN DETAYLARIYLA İLGİLİ İLK BİLGİLER
Görüşmenin tamamlanmasının ardından henüz resmi bir açıklama yapılmadı ancak detaylar da yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı.
Suriye resmi haber ajansı SANA, Esad’ın Davutoğlu’na “Terörist grupların peşini bırakmayacağız” dediğini duyurdu.
SANA’nın haberine göre görüşmede Esad Suriye'nin uygulamakta olduğu kapsamlı reform sürecini tamamlamada ısrarlı ve kararlı olduğunu ifade ederek, bu bağlamda dost ve kardeş ülkelerden yardım almaya açık olduğunu söyledi.
Habere göre, Davutoğlu ise hiç kimseden bir mesaj taşımadığını belirterek, Türkiye’nin Suriye'nin güvenlik ve istikrarına özen gösterdiğini vurguladı. Davutoğlu, Suriye ve Türkiye arasındaki stratejik ilişkilerin kat ettiği sürecin, iki ülke yönetimlerinin, ülkelerden birinde yaşanan bir durumu diğerinin iç mesele olarak görmelerine yol açtığını belirtti.
Haberde ayrıca Davutoğlu’nun yönetimin kararlaştırdığı reform adımlarını uygulamasıyla Suriye'nin Arap aleminde bir model teşkil edeceğini ifade ettiğine dikkat çekildi.
Davutoğlu'nun yurda döndüğü, saat 19.30'da Esenboğa Havalimanı'nda bir basın toplantısı düzenleyeceği bildirildi.
GÖRÜŞME 6 SAAT SÜRDÜ
Esad ve Davutoğlu başkanlığındaki heyetler arası görüşme sabah saat 11 sularında başladı ve üç saat sürdü.
Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'in de katıldığı heyetler arası görüşmenin ardından Davutoğlu ve Esad arasında baş başa görüşmeye geçildi.
NTV televizyonuna konuşan Suriyeli gazeteci Gıyas Sahlul, görüşmenin uzun sürmesinin olumlu bir durum olduğunu ve çözüm için önemli adımlar atıldığı anlamına geldiğini belirtti.
Türkiye, bu görüşmeden bir sonuç alınamazsa, farklı bir yol haritası izleneceğini vurguluyor. Davutoğlu'nun Şam ziyareti, Suriye üzerindeki uluslararası baskının arttığı bir döneme denk geldi.
KRİTİK GÖRÜŞMEDEN KARELER / FOTO GALERİ
SOĞUK KARŞILAMA
Türkiye'nin özellikle Suriye ordusunun Hama'da geçen hafta başlattığı operasyonun ardından tutumunu sertleştirmesi Şam ile Ankara arasındaki iplerin de gerilmesine yol açtı.
Bu soğukluğun, Davutoğlu'nun ziyaretine de yansıdığı öne sürüldü. Davutoğlu'nun Şam'a gelişinde Muallim değil yardımcısı tarafından karşılanması bu soğukluğun bir işareti olarak yorumlandı.
ULUSLARARASI KAMUOYU AYAKTA
Davutoğlu’nun bugünkü kritik ziyaretinin öncesinde, Ankara ile Washington iki kez temasa geçti.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın önceki gece Davutoğlu’nu telefonla aramasından sonra, dün de Bakanlık Suriye Masası Şefi Fred Hof ve ABD Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Dışişleri’nde Türk yetkililerle görüştü.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov 'un da Muallim'i telefonla aradığı bildirildi.
Moskova'nın bugün yayımladığı açıklamaya göre, Lavrov, Muallim’e, Suriye’de geniş katılımlı bir diyalog görüşmesine girilmesi gerektiğini böylelikle ülkenin içine girdiği zor durumdan kendi çabalarıyla çıkabileceğini söyledi.
Diğer başka ülkeler de diplomatik çözüm çabalarını hızlandırdı. Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika temsilcilerinin de şiddete son verilmesi ve demokratik reformların uygulanması talebiyle Suriye'ye gidecekleri bildirildi.
Hindistan'ın BM Büyükelçisi Hardip Singh Puri, ülke temsilcilerinin yarın Şam'da olmasının beklendiğini, burada Brezilya ve Güney Afrika temsilcileriyle buluşarak Muallim'le görüşeceklerini söyledi.
"TANKLAR TÜRKİYE SINIRINDA" İDDİASI
Diplomasi trafiği tam gaz devam ederken, Reuters haber ajansı Amman mahreciyle yayımladığı haberinde Suriye ordusunun Türkiye sınırı yakınlarındaki bir kasabaya operasyon düzenlediğini öne sürdü.
Ajansın görgü tanıklarının ifadelerine dayandırdığı haberinde, zırhlı araçların şafak vakti kuzeydeki ana karayolunun 15 kilometre batısındaki Binniş kasabasına girdiği iddia edildi.
Güvenlik güçlerinin bugünkü operasyonlarında ölenlerin sayısının 21'e yükseldiği öne sürüldü.
Yabancı basın mensuplarının Suriye'ye girişine izin verilmemesinden dolayı uluslararası ajansların bu ülkeden geçtiği haberler de genellikle muhaliflerin kendilerine telefonla ilettiği bilgilere dayanıyor.
Suriye basını da ordunun Hama'dan çekilmeye başladığını duyurdu. Resmi haber ajansı SANA'ya konuşan askeri yetkili bir kaynak, Hama kentinde güvenlik ve istikrarı yeniden sağlamakla görevlendirilen ordu birliklerinin görevlerini başarıyla tamamlamalarının ardından çekilmenin başladığını söyledi.