Güncelleme Tarihi:
ANTALYA’daki Perge Örenyeri’nden 1980’de bilimsel kazılar sonucu çıkarılan ancak yasadışı şekilde yurtdışına kaçırılan “Yorgun Herakles” heykelinin üst yarısı Türkiye’ye iade ediliyor. 20’nci yüzyılın en büyük tarihi eser hırsızlıklarından biri olarak görülen ‘kaçırmadan’ beri, 1800 yıllık heykelin bacakları Antalya Müzesi’nde, baş ve omuzları ise Boston Güzel Sanatlar Müzesi’nde sergileniyordu. Türkiye ile ABD’nin yetkili makamları arasında tam dört yıldır süren müzakereler sonunda, Amerikan müzesi, heykelin kendilerinde bulunan kısmını bu yıl sonunda iade edeceklerini açıkladı.
Resmi kaydı yoktu
İngiliz Times gazetesi, bu gelişmeyi “Yurtdışına kaçırılmış yüzlerce tarihi eserin iadesi için mücadele eden Türkiye’nin zaferi” diye niteledi. ‘Yorgun Herakles’in öyküsü, 1980’de Perge’de yapılan kazıda alt kısmının bulunmasıyla başladı. Eski bir Yunan heykelinin Romalılarca yapılan kopyası olan eserin bir yıl sonra Boston’daki müzede baş ve omuzları sergilenince, Türk arkeologlar bu kısımların Antalya’daki Herakles’e ait olduğunu dile getirdiler. Boston Müzesi ve New Yorklu koleksiyoncular ise eseri Alman bir aracıdan aldıklarını ve herhangi bir resmi kaydı olmadığını belirterek uzun süre iadeye yanaşmadılar.
Herakles neden yorgun
Tanrısal bir kuvvet ve cesarete sahip Herakles, 18 yaşına geldiğinde Nemea ormanlarında yaşayan bir aslanı öldürme görevini üstlenir. Hayvanın saldırısını beklerken her gece kralın 50 kızıyla birlikte olur. Ertesi gün aslanı arar ve yorgun argın eve döner. Sonunda bir gün altın postlu aslanı öldürmeyi başarır. Yorulduğunu fark etmeyecek kadar çalışkan Herakles’in ömrü, buna benzer 12 görevle geçer.
YUNAN mitolojisinde Herakles, Roma mitolojisinde ise Herkül olarak bilinen ilahi kahraman, tanrıların kralı Zeus ile Miken kralının kızı Alkmene’nin oğludur. Bu mitoloji kahramanı, Türkiye’de de Ereğli (Heraklion-Ereklion) diye bilinen tüm yerleşimlerin isim babasıdır.