Güncelleme Tarihi:
Norveç polisi, Utoya adasında bulunan gençlik kampına düzenlenen silahlı saldırıda ölenlerin sayısının 80 olduğunu açıkladı. Yetkililer daha önce ölü sayısının 9 ya da 10 olduğunu açıklamıştı.
Polisin yaptığı ada çevresinde özellikle denizde incelemelerini sürdürdüğü, ölü sayısının artmasından endişe edildiği belirtildi.
Norveç televizyonu TV2, saldırıyla ilgili olarak Anders Behring Breivik isimli, 32 yaşındaki bir Norveçlinin gözaltına alındığını ve sorgulandığını duyurdu.
Yetkililler ada saldırısı ve 7 kişinin hayatını kaybettiği Oslo patlamasının ilişkili olma ihtimali üzerinde duruyor.
GÖZLER NEO-NAZİLERE DÖNDÜ
Saldırıları henüz üstlenen olmadı ancak yerel basın organları olayların aşırı sağcı Neo-Nazi bir grubun işi olabileceğini belirtti. Zanlının Norveçli olması da bu şüpheyi güçlendirdi.
Norveç geçmişte de Neo-Nazi gruplarla sorunlar yaşamış ancak son dönemde bu grupların faaliyetlerinin önüne neredeyse tamamen geçilmişti.
Dün akşam saatlerinde New York Times saldırıyı Irak merkezli Ensar el Cihad el Alemi örgütünün üstlendiğini öne sürmüştü. Ancak örgüt bu iddiayı yalanladı.
BAŞBAKAN: CENNETİM, CEHENNEME DÖNDÜ
OSLO'DAKİ PATLAMADA 7 ÖLÜ, 2 YARALI
Utoya adasındaki saldırıdan sadece birkaç saat önce Norveç’in başkenti Oslo’da Başbakanlık binası yakınlarında bir patlama oldu. Polis patlamanın kaynağının bir bomba olduğunu doğruladı. Patlayıcının binanın önüne park edilmiş bir araca yerleştirildiği tahmin ediliyor.
Oslo'nun merkezinde yerel saatle 15.30'da meydana gelen patlamada Başbakan Jens Stoltenberg'in ofisinin ve ülkenin en büyük tabloid gazetesi Verdens Gang'ın (VG) da bulunduğu 17 katlı bina dahil birçok hükümet binasının zarar gördü.
Olayda 7 kişinin hayatını kaybettiği, 2 kişinin ise yaralandığı bildirildi. Cuma öğleden sonrası sokakların boş, devlet dairelerinin ise kapalı olmasının can kaybının artmasını önlediği ifade edildi. Ancak patlamadan zarar gören binalarda hala bazı yaralı ve ölülerin bulunabileceği söyleniyor
OLAY YERİNDEN İLK KARELER / FOTO GALERİ
PATLAMA SONRASI İLK GÖRÜNTÜLER / WEB TV
OSLO'DAKİ PATLAMADAN SON GÖRÜNTÜLER / WEB TV
YARALANAN TÜRK VATANDAŞI YOK
Saldırılardan sonra Hürriyet gazetesine konuşan Türkiye'nin Oslo Büyükelçisi Hayati Güven, ülkedeki Türklerin zarar gördüğüyle ilgili kendilerine bir bilgi ulaşmadığını söyledi.
Güven, ülkede yaşayan 16 bin Türk vatandaşına Norveç makanlarının uyarılarını dikkatle izlemeleri ve ciddiye almaları tavsiyesinde bulunurken, "Bu saldırı sadece Norveç halkına değil, ülkede yaşayan herkese yönelik bir saldırıdır" dedi.
NORVEÇ KAMUOYU ŞOKTA
Dünyanın en varlıklı ve sakin ülkelerinden biri olan 5 milyon nüfuslu Norveç'te böyle bir olay olması kamuoyunda ciddi bir şok yarattı.
Bu olayın Norveç'te İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanan en büyük şiddet olayı olduğu ifade ediliyor.
Ülke tarihinde siyasi şiddet olayları neredeyse yok denecek kadar az ancak Norveç istihbarat ajansı PST, Şubat ayında yaptığı açıklamada radikal İslam'in ülkede ciddi bir tehdit olduğunu ifade etmişti.
PST'nin raporunda, "Norveç'te radikal İslam'ı destekleyen çok az sayıda insan olsa da bazı grupların içindeki faaliyetler 2011 yılında güvenlik riskini artırabilir" denmişti.
HEDEF BAŞBAKANLIK MI?
Saldırının hedefi henüz bilinmiyor.
Patlamanın bakanlıkların ve başbakanlığın bulunduğu caddede gerçekleşmesi akıllara ilk olarak siyasi hedefi getirse de tatil olması, bu ihtimali zayıflatıyor.
BBC World'e konuşan Norveçli bir bakan hedefin Başbakanlık binası olup olmadığı konusunda bir yorum yapmak için henüz çok erken olduğunu söyledi.
VG gazetesinin BBC World'e konuşan bir muhabiri de hedefin gazeteleri olmadığını belirtti.
Yakınlarda bulunan bir yayınevinin yakın zamanda Hz. Muhammed karikatürleri yayınladığını belirten VG muhabiri, hedefin bu yayınevi olma ihtimali üzerinde durdu.
EL KAİDE ŞÜPHESİ
NATO üyesi olan Norveç, Afganistan'daki faaliyetleri dolayısıyla geçmişte zaman zaman El Kaide liderleri tarafından tehdit ediliyor. Norveç'in Afganistan'da 500 askeri bulunuyor
Control Risks, kriz danışmanlık şirketi Batı Avrupa analisti David Lea, "Ne olduğunu söylemek çok zor. Norveç'in kendi içinde yerel terörist gruplar yok ancak zaman zaman El Kaide bağlantılı tutuklamalar yaşandı" dedi.
Norveç'in Afganistan ve Libya'da görev yaptığını hatırlatan Lea, "Ancak bir sonuca varmak için henüz çok erken" dedi.
AKILLARA STOCKHOLM'DEKİ SALDIRI GELİYOR
Bir diğer İskandinav ülkesi olan İsveç'te Aralık ayında yaşanan bombalı saldırıyı El Kaide üstlenmişti. Bu olay İskandinavya'da görülen ilk El Kaide terörüydü.
Londra merkezi AKE risk danışmanlık şirketi analisti John Drake de "Bu olay Aralık'ta Stockholm'de yaşanan terör saldırısından çok da farklı olmayabilir. O zaman da önce bir arabada bomba patlamıştı, ardından da kısa süre içinde şehir merkezinde patlama olmuştu. O dönemde bu saldırının İsveç'in Afganistan'daki savaşa yaptığı katkıya yanıt olduğu iddia edilmişti" dedi.