Güncelleme Tarihi:
Bilim insanları tarafından yapılan daha önce yapılan araştırmalar, şehirlerde yaşayan insanların daha gergin ve stresli olduğunu ortaya koymuştu ancak bu son araştırma bu olgunun altını çizen beyin değişimlerini gösteren ilk çalışma oldu.
Heidelberg Üniversitesi ve McGill Üniversitesi’nden uzmanlar tarafından yapılan ve Nature dergisinde yayımlanan araştırmada, Almanya’da büyük-küçük farklı topluluklarda yaşayan 100 öğrenciye fMRI taraması yapıldı. Söz konusu beyin taraması boyunca öğrencilerden zor bir matematik sorusunu çözmeleri istendi.
Deney, şaşırtıcı sonuçlar ortaya koydu. Şehirlerde yaşayan öğrencilerin, beyinlerinde ruhsal bozuklukla bağlantılı olan iki bölümdeki faaliyetin çok daha fazla olduğunu gördü.
ŞEHİR YAŞAMI ZARARLI
Araştırmada, öğrencilerin yaşadığı şehir ne kadar büyükse ve çocukluklarında ne kadar uzun süre şehirde yaşamışsa, beynin bu bölümlerindeki faaliyetin o kadar arttığı tespit edildi.
Çalışmayı yürütenlerden Dr. Andreas Meyer-Lindenberg, “Elde ettiğimiz bulgular beni şaşırttı… Bir sonraki basamak şehirlerde insanları bu kadar stresli hale getiren faktörlerin ne olduğunu anlamak olacak” dedi.
Bilim insanları, elde edilecek sonuçların ardından, şehir planlamalarının insan sağlığına daha uygun bir şekilde yapılmasına katkı sağlamayı umuyor.
Meyer-Lindenberg, “dünya nüfusunun yarısının bugün şehirlerde yaşadığına” dikkat çekerek, “bu oranın 2050’de yüzde 70’e çıkacağını” belirtti.