Güncelleme Tarihi:
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından Suriyeli vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması için Hatay Valiliği'ne 750 bin TL gönderildi.
Hatay il sınırları içinde 3 kamp yeri belirlendi. Bunlar hali hazırdaki çadırkentin bulunduğu Yayladağ’ın yanı sıra Altınözü, Boynuyoğun ilçeleri.
An itibarıyla 600 çadır kurulmuş durumda. Her çadırda aileler geniş olduğu için genelde 7 ile 10 arası sayıda kişi kalıyor. Çadırların çoğunluğu boş. Bölgeye şu ana kadar 6 bin battaniye, 3 bin de yatak gönderildi. Seyyar mutfaklar, çamaşırhaneler ve WC’ler kuruldu.
Güvenlik işlerini İçişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı işbirliği içinde yürütüyor. Olası terör olaylarının önüne geçebilmek için sınırı geçen her Suriyeliye kimlik tespiti yapılıyor ve hepsine birer karne veriliyor.
Türkiye’nin tek başına karşılama kapasitesi 800 bin kişi. Henüz 3 bin kişi geldiği için bir sıkıntı yok. Ancak ilerleyen zamanda bu rakam aşılırsa uluslararası örgütlerden yardım istenebileceği belirtiliyor. Ancak şu anda böyle bir ihtiyaç yok.
Türkiye’ye sığınan Suriyeliler güvenlik gerekçesiyle Türkiye’deki akrabalarıyla bile yüz yüze görüştürülmüyor, sadece telefonla temas kurabiliyorlar. Kendi istekleri doğrultusunda basınla da görüştürülmüyorlar. Çünkü pek çoğu geri dönme ihtimaline karşı görüntülenmek istemiyor.
HUKUKİ DURUM
Türkiye, uluslararası alanda mülteci ve sığınmacıların hukuki durumunu belirleyen Cenevre Sözleşmesi’ne taraf ancak buna bir çekince koymuş durumda. Türkiye’nin çekincesi ülkenin güneyinden ya da doğusundan gelecek kişilerin mülteci kabul edilmeyeceği yönünde. Suriye de bu kapsamda dolayısıyla gelenlerin sadece insani yardım çerçevesinde barınma ve yaşama ihtiyaçları karşılanıyor. Hukuki bir statü sağlanmıyor.
Türkiye içinde ulusal koordinasyonu Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı yürütüyor. Başkanlık bünyesinde bir yönetim merkezi kurulmuş durumda. Merkezdekiler 7 gün 24 saat aralıksız çalışıyor.
Dışişleri Bakanlığı’nda da böyle bir merkez kuruldu onlar da dış koordinasyonu sağlıyor. Üç diplomattan oluşan bir tim bölgeye gönderildi.
Bu arada Suriyeli bakanlarla temaslar sürüyor. Türkiye’nin beklentisi Suriye’de durumun istikrara kavuşması ve bu kişilerin en kısa zamanda ülkelerine dönmeleri.