Güncelleme Tarihi:
Suriye Devlet Başkanı Esad'ın MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve DPT Müsteşarı Kemal Madenoğlu'nun başkanlığındaki Türk heyetini kabul ettiği bildirildi.
Sabah saatlerinde Şam'a gelen Fidan ve Madenoğlu başkanlığındaki Türk heyetinin Esad'ın yanısıra Suriye Başbakanı Adil Sefer ve bazı Suriyeli yetkililerle de biraraya geldikleri kaydedildi.
Görüşmelerde, "Türkiye'nin Suriye'deki reform sürecine verdiği desteğin" aktarıldığı belirtilirken, "Türkiye'nin ülkedeki reform sürecine yapabileceği katkıların" değerlendirildiği bildirildi.
Suriye tarafının Türk heyetine ülkede meydana gelen olaylara ilişkin bilgi verdiği görüşmelerin ardından, Türk heyetinin akşam saatlerinde Şam'dan ayrılması bekleniyor.
Suriye gazetesi El Vatan, Türk heyetinin Şam ziyaretinin, "Suriye'nin reform çalışmalarına ilişkin bilgi paylaşımı ve bu çalışmaların hızlandırılması kapsamında Türkiye ile işbirliği ve Türkiye'nin tecrübelerinden istifade edilmesi" çerçevesinde gerçekleştiğini duyurdu.
TÜRKİYE İÇİN ZOR SINAV
Suriye yönetimiyle yakın ilişkilere ve güçlü ekonomik ilişkilere sahip Türkiye, reformlara hız verilmesi konusunda Şam yönetimini ikna etmek amacıyla arabuluculuk girişimlerine hız vermeyi amaçlıyor.
Suriye'deki kriz, "komşularla sıfır sorun" politikasını sürdürmeye özen gösteren Türkiye açısından son dönemin en zor sınavlarından biri olarak görülüyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde ilk önce ABD Başkanı Barack Obama'yla görüşmüş, ardından da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı aramıştı. Bu telefon trafiği, Erdoğan'ın ABD'nin görüşlerini Esad'a aktardığı şeklinde yorumlanmıştı.
MGK'NIN GÜNDEMİ SURİYE
Milli Güvenlik Kurulu da, Türkiye’nin yeni Suriye politikası gündemi ile toplandı.
Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığındaki toplantıda, Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner hazır bulundu.
Toplantıdan sonra Erdoğan’ın talimatıyla Türkiye’nin Şam Büyükelçisi Ömer Önhon’un Şam’a dönerek “reform paketi için” girişimde bulunacağı belirtildi.