Ankara, Kaddafi'yi gözden çıkardı

Güncelleme Tarihi:

Ankara, Kaddafiyi gözden çıkardı
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2011 10:58

BM Güvenlik Konseyi’nin Libya’da “uçuşa yasak bölge” ilan edilmesi kararı almasının ardından, gözler daha önce sessizliğini koruyan Ankara'ya çevrilmişti.

Haberin Devamı

BAŞBAKANLIK: KARARI DESTEKLİYOR, DERHAL ATEŞKES İSTİYORUZ

Başbakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, Türkiye tavrını çok açık şekilde ortaya koydu. Açıklamada, "halkın değişim isteğinin önünde durulmaması gerektiği" belirtilerek, Kaddafi'ye diplomatik dille "çekil" çağrısı yapıldı.

Zeynep GÜRCANLI
hurriyet.com.tr

Açıklamada ayrıca, acilen ateşkes yapılması da istendi.

MÜDAHALE AMA NASIL?
BM kararının ardından, şimdi bu kararın nasıl uygulanacağına ilişkin pazarlıklar başladı.

Kararın uygulanması için, öncelikle Libya’nın hava savunma sistemlerinin devre dışı bırakılması gerekiyor. Bu da, havadan askeri bir müdahale ile mümkün.

Bu çerçevede akla ilk gelen örgüt ise, bu tip askeri müdahaleleri çok hızlı şekilde planlama ve uygulama kapasitesine sahip olan NATO.

Aksine, Türkiye, Başbakanlık tarafından yapılan bir açıklama ile, BM’nin Libya’da uçuşa kapalı bölge oluşturma kararına destek verdi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin, Güvenlik Konseyi üyesi olmaması nedeniyle, BM kararını durdurması zaten mümkün değildi.Ancak, NATO üyesi olarak, NATO’nun böyle bir operasyonda kullanılmasına karşı çıkması mümkün.

Nitekim, diplomatik kaynaklar, Türkiye’nin bu operasyona NATO’nun dahil edilmesine sıcak bakmadığını belirtiyorlar.

Üstelik Türkiye NATO içinde bu pozisyonu savunan tek ülke de değil. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kamuoyu önünde yaptığı “NATO’nun Libya’da ne işi var” çıkışı nedeniyle, NATO içinde Libya operasyonuna karşı çıkan tek ülkenin Türkiye olduğu izlenimi ortaya çıkmıştı. Oysa Almanya’nın da, kamu oyu önünde ses çıkarmasa da, NATO’da kapalı kapılar ardında yapılan toplantılarda, örgütün Libya’ya müdahalesine karşı sert bir tutum takındığı belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!