Güncelleme Tarihi:
Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor   Â
Petrol İhraç Eden Ülkeler (OPEC) arasında bulunmayan, ABD Donanması’nın Beşinci Filosu’na ev sahipliği yapan Bahreyn, Sünni Müslüman El Halefi hanedanlığı tarafından yönetiliyor. Sadece 1.3 milyon nüfusa sahip olan ve sürgüne yollanan kişilere ev sahipliği yapan ada ülkesinin başında, Kral Şeyh Hamid bin İsa El Halife var.
Bahreyn’deki hükümet karşıtı protestocular ve muhalefetin ayaklanmasına neden olan sebepler ve muhalefetin talep ettiği reformlar şöyle:
Şİİ ÇOĞUNLUK
-       ÂBahreynli Åžiilerin birçoÄŸu, konut ve saÄŸlık sektörüyle hükümet bürolarında iÅŸ bulmak konusunda ayrımcılıkla karşı karşıya kaldıklarını öne sürüyor. Bu konudaki memnuniyetsizlik 1990’lardan beri dile getiriliyor.
-       Â10 yıl önce yapılan yeni anayasa düzenlemesi ve parlamento seçimleri, Åžii’lerin kaygılarını bastırdı. Ancak son yıllarda, Åžii’lerin parlamentonun kısıtlı nüfuzundan rahatsız olması, gerginliÄŸi yeniden artırdı.
-       ÂÅžiilerin ana muhalefet grubu Wefaq, Ekim ayında yapılan seçimlerde, meclisteki 40 sandalyeden 18’ini kazandı. Wefaq, parlamentoda Sünni Ä°slamcı gruplarla ve laik Waad partisiyle çatışma halinde.
-       ÂÅžii çoÄŸunluk, hükümetin Bahreynli olmayan Araplara orduda mevki, ulusal güvenlik hizmetlerinde görev ve vatandaÅŸlık vermeyi kesmesini istedi. Bu ÅŸekilde, ülkedeki demografik dengeyi korumak istiyor.
-       ÂGüvenlik güçleriyle Åžii protestocular arasında yaÅŸanan çatışmalar, son bir yılda daha da arttı.Â
GENÇLERİN MUHALEFETİ
-       ÂBahreynli aktivistler, 14 Åžubat’ta Bahreyn’in dört bir yanında barışçı gösterilere baÅŸlayacaklarını ve talepleri karşılanana dek gösterilere devam edeceklerini belirtti.
-       ÂAktivistler, Bahreyn’in idare ve yönetim sisteminde deÄŸiÅŸim ve reform yapılmasını istiyor.
Aktivistlerin başlıca talepleri ise şöyle:
-       Â2002’de hazırlanan anayasanın feshedilmesi,
-       ÂUzmanlar ve hem Åžii hem de Sünni mezheplerden gelen katılımcıların oluÅŸturacağı bir konseyle yeni anayasa yapılması,
-       ÂTüm siyasi suçluların ve aktivistlerin serbest bırakılması ve iÅŸkence iddialarının soruÅŸturulması,
-       ÂÄ°fade özgürlüğünün saÄŸlanması, gazetecilerin ceza mahkemelerinde yargılanmasının sonlanması ve internetin kısıtlanmasının sona ermesi,
-       ÂSiyasete mal edilmeyen bağımsız bir yargı sistemi,
-       ÂYasadışı veya politik amaçlı Bahreyn vatandaÅŸlığı elde edenlere yönelik soruÅŸturma baÅŸlatılması.
Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet
http://twitter.com/HurriyetPlanet