Mısır'ın geleceği ordunun ellerinde

Güncelleme Tarihi:

Mısırın geleceği ordunun ellerinde
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2011 11:34

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek protestocuların talepleri doğrultusunda iktidardan çekilmek üzere. Ancak Mübarek’in koltuğunu yardımcısına ya da orduyu da içeren bir ortak liderlik yapısına devrederek, kağıt üzerinde de olsa iktidara tutunmaya çalışması ihtimali de söz konusu. Ne olursa olsun Mısır'ın geleceğinde ordu çok önemli bir rol oynayacak.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor    

 

Ordu bu akşam yayımladığı “1 Numaralı Bildiri" ile ilk adımı attı. Milli Güvenlik Konseyi’nin yaptığı açıklamada, askerin toplantı halinde olduğu ifade edildi.   

 

Bu hamle, ordunun durumun kontrolünü eline aldığı ve Mübarek’in kaderinin askerin elinde olduğu şeklinde yorumların yapılmasına neden oldu.

 

Milli Güvenlik Konseyi toplantısıyla ilgili Mısır devlet televizyonunda yayınlanan görüntülerde Savunma Bakanı Muhammed Hüseyin Tantavi ve diğer üst düzey kurmayların, Mübarek ve Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman’ın yokluğunda toplanması dikkat çekti.

          

Haberin Devamı

Şimdi ortada iki açık seçenek var:

 

Birincisi, Mübarek'in yetkilerini Süleyman’a devrederken kağıt üzerinde başkanlığını sürdürmesi. Ancak bu durum, Mübarek ve müttefiklerinin çekilmesini isteyen protestocuları sakinleştiremeyebilir. Ordu da öfkeli göstericilerle karşı karşıya gelmemek adına daha tedbirli bir tavır sergileyebilir.

 

İKİNCİ SEÇENEK ASKERİ DENETİM

Mübarek yetkilerini Süleyman’a devredip Milli Güvenlik Konseyi’ni geçiş sürecinin denetçisi olarak görevlendirebilir. Bu da “Sivil yönetim! Sivil yönetim! Orduyu istemiyoruz” diye slogan atan göstericileri kızdıracaktır.

 

Ancak ordu birçokları tarafından tarafsız bir güç olarak görülüyor. Dolayısıyla birçok kişinin ikinci seçeneğe destek vermesi de söz konusu olabilir.

 

Bir analist, her iki durumda da Mübarek’in anayasal süreçleri by-pass etmek için sıkıyönetim ilan edeceğini, doğrudan yeni bir anayasa yapılması ve seçimlere gidilmesi için harekete geçeceğini söyledi.

 

Haberin Devamı

Müslüman Kardeşler, Mısır’ın en büyük organize muhalefet grubu olarak görülüyor. Örgüt yaptığı açıklamada bu gelişmelerden kaygılı olduklarını, çünkü “bunun bir askeri darbe gibi göründüğünü” söyledi.

 

Dolayısıyla göstericilerin, yönetimi bir askeri yöneticiden diğerine aktaracak bir adıma muhalefet etmeleri olası.

 

Öte yandan 1952’de Cemal Abdül Nasır liderliğinde “Hür Subaylar” devrimini yapıp Kral Faruk’u deviren ve yaklaşık 60 yıldır Mısır’ı yöneten askerlerin kendilerini kenara itecek bir çözüme sıcak bakması söz konusu olamaz.

 

Reuters'ın "How will the dust settle in Egypt's transition" başlıklı analizinden derlenmiştir.

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:  
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!