Güncelleme Tarihi:
İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'e çok güçlü bir destek vererek görevinden ayrılmaması gerektiğini söyledi.
Berlusconi, yaptığı açıklamada Mübarek'in Batı'nın gördüğü "en bilge" lider olduğunu da belirtti
“Umuyorum Mısır’da Batı’da ve her şeyin ötesinde ABD’de en bilge lider ve neti bir referans noktası olarak görülen Devlet Başkanı Mübarek’ten bir kopma yaşanmadan daha demokratik sisteme doğru bir dönüşüm yaşanır” diyen Berlusconi, dün de dört Avrupalı liderle birlikte bir açıklama yayımlayarak Mısır’daki durumdan kaygılı olduğunu dile getirmişti.
Liderler daha geniş temsil üzerine kurulan bir hükümete hızlı ve düzenli geçiş yapılmasını istemişti.
Öte yandan İngiltere Başbakanı David Cameron’dan Mübarek’e şiddet kullanmama uyarısı geldi.
Bugün düzenlenen gösterilerde Mısır rejiminin göstericilere karşı şiddet uygulaması durumunda uluslararası kamuoyunda son kalan kredibilitesini de kaybedeceğini belirten Cameron Avrupalı liderlerden daha sert bir tutum takınmalarını istedi.
Cameron, “Her şeyin ötesinde mesajımız şudur: Eğer bugün Kahire sokaklarında devletin şiddete destek verdiğini ya da göstericileri dövmesi için kabadayılar tuttuğunu görürsek, o zaman Mısır ve yöneticileri İngiltere dahil bu olayları izleyen dünyanın gözündeki bütün güvenilirliğini kaybeder” dedi.
Avrupa Birliği Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi için Brüksel’e gelen Cameron, Mısır hükümetinin şu ana kadar halkın taleplerine yanıt vermeyi başaramadığını söyledi.
Avrupalı liderler şimdiye kadar Mübarek’le araya mesafe koyma konusunda ABD’nin gerisinde kalmakla suçlanmıştı. Dolayısıyla Cameron’ın bu çıkışı dikkat çekti.
Zirve için Brüksel’e gelen diğer liderler de Mısır hükümetiyle muhalefet arasında ulusal diyalog çağrısı yaparken Obama yönetiminin Mübarek’e yönelik istifa çağrısına destek vermekten kaçındı.
Öte yandan Avrupa Birliği Dış Politika Temsilcisi Catherine Ashton ise hükümetle halkın birbirlerine yaklaşmasının çok önemli olduğunu belirtti. Ashton bu konuda ümitli olduğunu da dile getirdi.
AB geçmişte Akdeniz ülkeleriyle kurduğu diyalog kapsamında Kahire’yle de yakın bir ilişki yürüttü. AB’yi eleştirenler Avrupalı liderlerin Mübarek’le aralarına mesafe koymaktaki gönülsüzlüğüne dikkat çekti.
OBAMA VE ERDOĞAN'DAN MÜBAREK'E: BIRAK GİT
Bu arada ABD’li yetkililer dün akşam Mısır’ın kurmaylarıyla Obama yönetimi arasında Mübarek’in hemen istifasıyla ilgili bir diyalog sürdürüldüğünü açıkladı. Bu bağlamda seçimlere kadar geçecek sürede ordu destekli bir hükümet kurulması ve Eylül ayında seçim yapılması öngörülüyor.
Başbakan Tayyip Erdoğan ise Salı günü AK Parti Meclis Grubu'nda yaptığı konuşmada Mübarek'e "Hepimiz faniyiz, iyi hatırlanmak bizim elimizde" diye seslenmişti.
Erdoğan aynı gün Mübarek'in "Eylül'de aday olmayacağım" açıklaması üzerine "daha farklı bir tavır beklediğini" söyleyerek "şimdi git" mesajı vermişti.
HAMANEY'DEN MISIR HALKINA ÇAĞRI
Bu arada İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney Mısır’da İslam rejimi kurulması çağrısı yaptı. Arap ayaklanmalarının 1979 İran Devrimi’nin bir sonucu olduğunu söyleyen Hamaney, ayaklanmalar başarılı olursa, ABD’nin bölge politikalarının yıkılışı anlamına geleceğini belirtti.
Farsça verdiği Cuma vaazı sırasında bir anda Arapça konuşmaya başlayan Hamaney, “Din temelli bir halk rejimi kurulana kadar yılmayın” dedi.
İran’ın dini lideri, “Din adamları bir rol oynamalı. Örneğin insanlar camilerden çıkıp slogan attıklarında destek vermeli. İnşallah Mısır ordusunun bir kısmı da halka katılacak. Mısır ordusunun en büyük düşmanı halk değil Siyonist rejimdir” dedi.
Ayrıca bugün düzenlenen gösterilere Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa da katıldı.
http://twitter.com/HurriyetPlanet