Güncelleme Tarihi:
Dün akşam 1 milyondan fazla kişi Kahire’de bulunan Tahrir Meydanı'nda toplandığı sırada haber kanalları ABD Başkanı Barack Obama’nın Mübarek’le görüştüğünü ve kendisine “Eylül ayında yapılacak seçimlerde aday olma” dediğini aktardı.
Obama’nın Mübarek’e söyledikleriyle ilgili haberlerden çok kısa bir süre sonra ise Mısır Devlet Başkanı halkının ve dünya kamuoyunun karşısına çıkarak Eylül’deki seçimlerde aday olmayacağını açıkladı.
“Mevcut şartlardan bağımsız olarak bir sonraki seçimlerde aday olmayacağım. Hayatımı Mısır’a hizmetle tükettim. Ülkemin iyiliği için fedakarlık yapıyorum” diyen Mübarek Eylül’deki seçimlere kadar görevinde kalacağını ve bu süreçte reform girişimlerini hayata geçireceğini belirtti.
Mübarek’in konuşmasının ardından Obama, bu kez Beyaz Saray’da kameraların karşısına çıkarak kısa bir basın toplantısı yaptı. Obama Mübarek'le yaptıkları görüşmede, “Mısır'da barışçıl ve sakin bir iktidar değişikliğinin hemen şimdi başlaması gerektiğinin altını çizdiğini” söyledi.
Obama’nın göstericilerin taleplerinin aksine Mübarek’in hemen istifa etmesi yönünde telkinde bulunmaması da dikkat çekti.
Ardından Avrupa Birliği Dış İlişkiler Sorumlusu Catherine Ashton da Mısır’da dönüşümün en kısa süre içinde başlaması çağrısı yaptı ancak Mübarek’in görevi terk etmesiyle ilgili bir yorumda bulunmadı.
Yaşanan bu gelişmelerin ardından bugün, Mısır ordusundan üst düzey bir sözcü, Mısır halkına gösterileri sonlandırması çağrısı yaptı.
Sözcü, “Mesajınız ulaştı. Talepleriniz anlaşıldı. Şimdi Mısır’a normal hayatı getirme zamanıdır” açıklamasını yaptı. Ordu daha önceki açıklamalarında protestoculara karşı şiddet uygulanmayacağını ve halkın “meşru taleplerini” anlayışla karşılandığını ifade etmişti.
Mısır ABD’den İsrail’in ardından en fazla yardım alan ikinci ülke. Eldeki son rakamlara göre her yıl ABD’den Mısır’a 1.6 milyar dolarlık kaynak aktarılıyor. Bu yardımın çok büyük bir kısmı askeri harcamalara ve güvenlik harcamalarına gidiyor. Hatta Mısır'da olaylar ilk patladığında Genelkurmay Başkanı, resmi temaslar için ABD'deydi.
Dolayısıyla Obama’nın dün akşamki konuşmasının hemen ardından bugün, ordunun göstericilere karşı tavrını değiştirmesi de düşündürücü bir gelişme olarak yorumlandı.
Son iki günde yaşanan bu gelişmeler alt alta konduğunda, akıllarda bir soru belirdi: Başta ABD olmak üzere Batı, Mısır için ne istiyor? Şu ana kadar yaşananlar Batı’nın Eylül’deki seçimlere kadar Mübarek’le devam etmek istediğine, seçimlerden sonra da yine Batı yanlısı ve İslamcı eğilimlerden uzak bir hükümeti Kahire’de görmek istediğine işaret ediyor.
Mısır’da, en güçlü muhalif grup olan Müslüman Kardeşler’in Batı’nın desteğini almaktan uzak olduğu, öte yandan henüz kitleleri peşinden sürükleyecek karizmatik bir lider ortaya çıkmadığı düşünüldüğünde, şimdilik akıllara gelen en mantıklı isim Muhammed el Baradey.
Öte yandan Başbakan Tayyip Erdoğan’ın dün AK Parti Meclis grubunda, bugün de Kırgızistan’da yaptığı ve Mübarek’e istifa çağrısı olarak yorumlanan konuşmalar da Ankara ile Washington arasında bölge politikalarına dair yeni bir fikir ayrılığının işareti olabilir.
http://twitter.com/HurriyetPlanet