Güncelleme Tarihi:
INDEPENDENT: İsrail orduyu aklayarak ideallerine zarar veriyor
İsrail’in dostları uzun bir süredir ülkenin ahlaki sağduyusunun kaybından şikayet ederek bunu Filistinlilerle yaşanan bitmek tükenmek bilmeyen çatışmanın uzun vadeli sonucu olarak görüyordu. İsrail’in Mavi Marmara baskınıyla ilgili olarak dün açıklanan rapor bu kişilerin kaygılarını daha da güçlendirecek.
Dünya genelinde kamuoyu İsrail’in Gazze’de uyguladığı ablukayı ve dokuz Türk sivilin hayatına mal olan baskındaki şiddeti kınadı. Tel Aviv’in yanıtı orduyu birkaç şerhle aklayan ve sadece baskınla ilgili olarak değil genel olarak Gazze ablukası konusunda da İsrail’e destek veren bir rapor oldu.
Turkel Komisyonu’na göre bu durum uluslararası hukukun ihlali anlamına gelmiyor. Tahmin edilebileceği gibi İsrailli siyasetçiler sonuçtan çok memnun. Savunma Bakanı Ehud Barak komisyonu kutlayarak “İsrail’in bir hukuk devleti olduğunun kanıtlandığını” söyledi.
Birçokları ise raporun böyle bir şeyi kanıtlamadığını ancak İsrail’in Gazze ve Batı Şeria’daki askeri operasyonlarını denetime açmaktaki artan gönülsüzlüğünün altını çizdiğini düşünecektir.
Bir yandan bu kadar insanlık dışı taktiklere başvuran bir yandan da kendisini demokrasinin standardı olarak gösteren bir ülkenin, güvenlik talepleriyle ateş hattında kalmış sivillerin temel insan haklarına saygı gösterip göstermediğini kendisine sorması gerekiyor.
Ancak böyle bir durum yaşanıyor gibi görünmüyor. Dökme Kurşun Operaysonu’yla ilgili soruşturmaların çoğu şimdiden kapandı ve baskın sırasında yaşananlarla ilgili sadece bir asker hapis cezasına çarptırıldı. O da küçük bir suç için. İsrail BM’nin hazırlattığı Goldstone Raporu’nun yayımlandığı sırada “saldırı en iyi savunmadır” taktiğini uyguladı.
Barak bugün kendisini daha da iyi hissedecek. Dahası şehitlik kültürüyle beslenen ve İsrail düşmanlığını İsrail şiddeti üzerine kuran Hamas da aynı şekilde. Dökme Kurşun Operasyonu ya da Mavi Marmara baskınıyla ilgili olarak suçunu itiraf etmeyerek İsrail ne kendi davasını ne de bölgedeki barışı ileri taşıyabiliyor.
FINANCIAL TIMES: Türkiye ve İsrail arasında soruşturma savaşı
Geçen yıl Gazze’ye insani yardım götüren yardım gemisine yapılan ve dokuz kişinin hayatını kaybettiği saldırıya yönelik yapılan incelemeler sonrasında karşılıklı olarak yayımlanan bulguların ardından Türkiye ve İsrail arasında yeni bir çatışma çıktı.
Her iki taraf da saldırıya yönelik kendi incelemelerini yaptı ve Birleşmiş Milletler tarafından kurulan uluslararası bir kurula sundu. Diplomatlar ve yetkililer, bu inceleme sürecinin İsrail ve Türkiye arasındaki ilişkiyi iyileştirmesini umut ediyordu ancak iki raporda ortaya çıkarılan bulguların farklılığı, bu ihtimali yok etti.
Türkiye’de hükümet yetkililerinden oluşan bir kurul tarafından hazırlanan raporda, Mavi Marmara’ya saldıran İsrailli askerlerin, “aşırı, saldırgan ve kasten öldürme amacıyla” gemiye çıktıkları belirtildi. Raporda, saldırının “kurallara aykırı” olduğu ve insan haklarını ihlal ettiğine işaret edildi.
İsrail’in bağımsız kurul tarafından hazırlanan raporundaysa, Mavi Marmara’ya çıkmak için güç kullanılmasının “uluslar arası hukuk kurallarına aykırı” olmadığı belirtildi. Pazar günü yayımlanan rapora göre, gemiye çıkan İsrailli askerler, demir çubuklar, bıçaklar ve baltalarla saldıran yolculara karşı kendilerini korumak amacıyla güç kullandı.
İsrailli komandolar, aralarında Türkiye’den aktivistlerin de bulunduğu yolcularıyla Gazze’ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine, saldırmış ve olaylar sonrasında dokuz kişi hayatını kaybetmişti.
REUTERS: İsrail raporu, Gazze saldırısında hükümet ve donanmayı suçsuz gösterdi
İsrail’in, Mavi Marmara saldırısına yönelik yayımladığı raporda, Ankara’dan öfkeli bir tepkinin gelmesine neden olacak şekilde, Gazze’ye insanı yardım götüren gemiye yapılan kanlı saldırıda hükümet ve komandoların suçsuz olduğu belirtildi.
Birleşmiş Milletlere inceleme raporunu sunan Turkel komisyonu, “Esir alma iddialarına tamamen karşı çıkarak, Mavi Marmara bir askeri hedef haline gelmiştir” ifadelerini kullandı.
Bununla birlikte, İsrailli komandoların Mavi Marmara geri dönmesi yönündeki ikazları dinlemediği için gemiye çıktığı ifade edildi.
Türkiye ise Pazar günü, İsrail’in raporunda belirtilen şeyler karşısında “şoke olduklarını ve korktuklarını” belirtti.
EL CEZİRE: İsrail: Filo baskını kanunlara aykırı değildi
Birleşmiş Milletlere, Mavi Marmara saldırısına yönelik bir inceleme raporu sunan İsrail, saldırının kanunlara aykırı olmadığını belirtti.
İsrailli yetkililer, komandolarının geçen yıl Gazze’ye insani yardım taşıyan gemiye saldırmasının savundu. Yayınlanan 300 sayfalık raporda, İsrail’in uluslararası kanunlara karşı gelmediğinin altı çizildi.
Rapor diğer yandan, bu saldırıyı planlayan askerleri, yaptıkları şeylerin ciddi sonuçlar doğurabileceğini dikkate almamakla eleştirdi.
Raporda, “Askerler kendilerini önceden hazır olmadıkları ve daha önce planlamadıkları bir durumda buldular” ifadesi kullanıldı.