Güncelleme Tarihi:
NEWSWEEK: Başbakan Tayyip Erdoğan Newsweek için yazdı
Başbakan Tayyip Erdoğan, ABD’nin en önemli haber dergilerinden Newsweek için bir makale kaleme aldı. “Avrupa’nın hasta adamı” deyişine göndermeyle “Avrupa’nın güçlü adamı” başlıklı makalede, Başbakan Erdoğan “Avrupa Birliği’nin çok ciddi anlamda ihtiyaç duyduğu canlılık Türkiye’den fışkırıyor” dedi.
Erdoğan’ın makalesinin önemli noktaları şöyle:
“2000’lerin ilk on yılının sonunda dünya siyasetinde güç odaklarının nasıl değiştiğini görüyoruz. Küresel ekonomiyi denetleme görevi G7’den G20’ye kaydı. BM Güvenlik Konseyi’nin uluslararası düzeni daha iyi yansıtması için yeniden yapılandırılması gerektiği ortada. Dahası Türkiye, Brezilya ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkeler küresel ekonomik ilişkilerde daha etkin bir rol oynamaya başladı.
Avrupa Birliği güç dengelerinde yaşanan değişikliklerden muaf olamaz. Mali kriz Avrupa’nın dinamizm ve değişime duyduğu ihtiyacı ortaya koydu: Avrupa istihdam piyasaları ve sosyal güvenlik sistemleri komada. Ekonomiler duraklama yaşıyor. Avrupa toplumları yaşlanıyor. Avrupa bu sorunları çözmeden yeni dünya düzeninde gücün ve güvenilirliğini yeniden elde edebilir mi?
Bu arada, Avrupa Birliği üyeliğine aday ülke olan Türkiye çarpıcı ekonomik gelişmesi ve siyasi istikrarıyla küresel arenaya damgasını vurdu. Türkiye Avrupa’nın en hızlı büyüyen ekonomisi ve 2011’de de böyle devam edecek. OECD öngörülerine göre Türkiye 2050’de Avrupa’nın en büyük ikinci ekonomisi olacak. Türkiye yabancı yatırımcının gelişmiş piyasalardaki riskler karşılığında gelişmekte olan piyasaların dönüşünü aldığı bir Pazar. Türkiye’den Avrupa’nın ihtiyaç duyduğu canlılık fışkırıyor.
Sadece ekonomik alanda da değil. Türkiye yumuşak gücüyle bölgesel ve küresel bir oyuncu haline geliyor.
AB üyesi olduğunda Türkiye, dış politika ve ekonomi politikalarından bölgesel güvenlik ve sosyal uyuma kadar birçok konuda Avrupa’nın çıkarlarına hizmet edecek. Avcan Avrupa’nın Türkiye’ye muamelesi açısından Türkiye benzersiz bir örnek.
Avrupalı dostlarımızın Türkiye-AB ilişkilerinin çok yakın zamanda bir dönüm noktasına geleceğini görmesi gerekiyor. Türkiye AB’nin kapısını ilk çaldığından bu yana 50 yıldan fazla zaman geçti. Geçmişte Türkiye’nin AB üyeliği tamamen ekonomik amaçlarlaydı, bugün ise farklı bir Türkiye var.
Türkiye’nin Avrupa’dan başka alternatifi olmadığı söyleniyor. Doğrudur, ama aynı şekilde Avrupa’nın da Türkiye’den başka alternatifi yok. Umarım Avrupalı dostlarımız bu gerçeği görmek için geç kalmaz.
EL CEZİRE: Hizbullah: Yeni hükümette Hariri’yi desteklemeyeceğiz
Hizbullah lideri Hasan Nasrallah partisinin Lübnan’ın geçici başbakanı Saad Hariri’yi yeni hükümet kurma girişiminde desteklemeyeceğini açıkladı.
Pazar günü El Manar televizyonunda yayınlanan bu açıklamalar, Hizbullah’ın ve müttefiklerinin desteklediği bakanların istifasının ardından Nasrallah’ın yaptığı ilk açıklama oldu. Nasrallah, “Muhalefet yarın oybirliğiyle Hariri’yi desteklemeyecek” dedi.
Nasrallah yaptığı konuşmada, Refik Hariri suikastıyla ilgili olarak, “Biz mahkemenin üyelerimizi suçlu bulmasını siyasi olması dolayısıyla reddediyoruz, ancak Lübnan bizim vatanımız ve güvenliği ve istikrarıyla çok ilgiliyiz” dedi.
Bu arada Lübnan’da geçtiğimiz hafta hükümetteki bakanlarının büyük bir kısmının istifası bölgede tansiyonu yükseltti. Bugün Katar Emiri Hamad bin Halife el Tani ve Başbakan Tayyip Erdoğan, Şam’da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la bir araya gelerek krizin çözümü için fikir alışverişinde bulunacak.
REUTERS: Tunus Başbakanı birlik hükümetini bugün açıklayacak
Tunus Başbakanı Muhammed Gannuçi’nin ülkede yaşanan krizi bir nebze olsun kontrol altına almak amacıyla bugün ulusal birlik hükümetinin kuruluşunu açıklaması bekleniyor. Ancak ülkede çatışmalar dün gece de devam etti.
Askeri bir kaynak Tunus özel güçlerinin dün başkanlık sarayı yakınlarında eski Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali’nin korumalarıyla çatıştığını açıkladı.
Ancak Başbakan Gannuçi iktidar boşluğunu doldurmak için en kısa zamanda harekete geçeceğini açıkladı.
Hükümet müzakerelerine yakın iki kaynak Reuters’a yaptıkları açıklamalarda yeni hükümette muhalefetten üç isim bulunacağını söyledi. Ancak eski yönetimin içişleri ve dışişleri bakanları görevlerini sürdürecek.
BBC: İrlanda'da banka krizi hükümeti böldü
İrlanda'da yönetimde bölünme yaşanıyor.
İrlanda Dışişleri Bakanı Michael Martin, istifasını sunarken Başbakan Brian Cowen için güven oylamasında ret oyu kullanacağını açıkladı.
Cowen, parti içinde hakkındaki eleştiriler ardından ülke çıkarlarının her şeyden önemli olduğunu savunarak istifa etmeyeceğini açıklamıştı.
Brian Cowen, en son, Anglo Irish Bank'ın eski yöneticisiyle bankanın kamulaştırılmasından önce gizli görüşmelerde bulunmakla suçlanmıştı.
Martin, genel seçimlerden önce iktidardaki Fianna Fail partisinin yeni bir lidere ihtiyacı olduğuna inanıyor.
Parti, İrlanda bankalarının çökecek duruma gelmesinden ve ülkenin uluslararası yardıma muhtaç durumda kalmasından sorumlu tutulmuştu.
İrlanda borç krizi karşısında ülke tarihinden en katı ekonomik önlemleri uygulamaya sokmuştu.
Cowen için gizli güven oylaması ise yarın düzenlenecek.
Brian Cowen, 2008'den bu yana başbakanlık görevini sürdürüyor.
İrlanda'da erken genel seçimin Mart ayında yapılması bekleniyor.