Güncelleme Tarihi:
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ABD’nin Fransa’daki nadir dostlarından biri. Aynı zamanda da ABD’nin Paris Büyükelçiliği’nden sızan bilgilere göre “monarşi benzeri bir kişisel dokunulmazlık” altında hareket eden ve “ruh hali sürekli değişen”, dürüst bir fikir vermekten korkan danışmanlarla çevrili bir insan.
Wikileaks’in kamuoyuyla paylaştığı belgelere göre geçtiğimiz yıl Aralık ayında ABD Büyükelçisi Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a bir anekdot anlatmış: Paris Belediye Başkanı, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Nisan 2009’daki Paris ziyareti öncesi Eiffel Kulesi’ni Türk bayrağının renkleriyle aydınlattığında, Sarkozy’nin danışmanları Cumhurbaşkanı görmesin diye uçağın yönünü değiştirtmiş.
Büyükelçi Charles H. Rivkin tarafından imzalanan belgede, “Elysee’deki kontaklarımız bize Sarkozy’le fikir ayrılığı yaşamaktan kaçınacaklarını yoksa memnuniyetsizlik oluşacağını söyledi” yazıyor.
SARKOZY BİR DÖNÜM NOKTASI
Paris ve Washington arasındaki beş yıllık yazışmalarda Irak sonrası dönemde Batı’nın ilişkileri en karmaşık ikililerinden biri olan Fransa ve ABD için bir dönüm noktası yaşandığı görülüyor. Mayıs 2007’de göreve gelen Sarkozy geçtiğimiz yıl “İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en Amerikan yanlısı Fransız Cumhurbaşkanı” ve ABD’nin dış politika çıkarlarının “güç katlayıcısı” olarak nitelendiriliyor.
Ancak belgeler aynı zamanda otoriter eğilimleri olan dengesiz bir figür olan Fransa Cumhurbaşkanı’yla ilgili dengeli yorumlara da yer veriyor. Ocak 2010’da ABD’li diplomatlar Sarkozy’nin zaman zaman bazı girişimlerde bulunmadan önce önemli ortaklarıyla fikir teatisinde bulunmak konusunda çok sabırsız olduğunu, zirve toplantılarını ve doğrudan bağlantıları geleneksel diplomasiye tercih ettiğini belirtiyor.
Rivkin, 4 Aralık 2009’da Clinton’a yazdığı bir mektupta Sarkozy’nin “aklına esen teklifleri yapıcı yönlere” kanalize etme ihtiyacından söz ediyor. Büyükelçi Afganistan gibi tartışmalı konuların Obama tarafından görüşülmesinin en iyi sonucu vereceğini belirtiyor. Rivkin, “Bence bu durum Sarkozy’i bir müttefik ve bir ortak olarak bağlılığımıza ikna etmek ve birçok durumda anlaşma sağlamak için Başkan’ın düzenli olarak müdahale etmesini gerektiriyor” diyor.
Genel olarak Fransa’yla Sarkozy arasında dış politika meselelerinde bir uzlaşma söz konusu ancak Washington’ın Türkiye’nin AB üyeliğinin bir numaralı destekçisi olması bir gerginlik yaratıyor. ABD Sarkozy’nin “önemli bir stratejik müttefiki” düşman etmesinden endişeli.
Belgelerde ABD’li diplomatlar için Jacques Chirac’la geçen zorlu yılların ardından kendisini “Amerikan yanlısı” olarak tanıtan bir adayın gelişi büyük bir memnuniyet olduğu belirtiliyor. 2005’te, dönemin İçişleri Bakanı Sarkozy, dönemin ABD Büyükelçisi Craig R. Stapleton’a Irak işgaline şahsen karşı olsa da, “Amerikan askerlerinin çatışmada ölmesine şahsen üzüldüğünü” söyledi.
New York Times'ın "Cables Praise French Friend With a ‘Mercurial’ Side" başlıklı haberinden derlenmiştir.
http://twitter.com/HurriyetPlanet