Güncelleme Tarihi:
Geçen ay Lübnan’ın başkenti Beyrut’u ziyaret eden İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ülkesinin Lübnan’daki etkisini gösterir şekilde “Khosh amadid” diye karşılanmıştı.
Bugün ise Başbakan Tayyip Erdoğan, “Merhaba”yla karşılanacak. Erdoğan’ın ziyareti Birleşmiş Milletler’in 2005 yılındaki Refik Hariri suikastının soruşturulması için kurulan mahkemeyle ilgili söylentiler dolayısıyla yükselen tansiyonu düşürmeyi amaçlıyor.
Analistler, Türkiye’nin iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek amacıyla siyasi ve ekonomik açıdan ağırlığını koyacağını öngörüyor.
TESEV Dış Politika programının başı Mensur Akgün, “Türkiye için Lübnan’da istikrarın sağlanması çok önemli. Türk yetkililer tarafları sakinleştirmek için ellerinden geleni yapacak” dedi.
Erdoğan’ın resmi ve Türk bayrağından oluşan afişler, şimdiden Beyrut şehir merkezini kapladı. Bu görüntü, Ahmedinejad’ın Lübnan ziyareti öncesindeki sahneleri akıllara getirdi.
Başbakan’ın Lübnan ziyaretinin ve temaslarının ardından, Lübnan Başbakanı Saad Hariri de Cumartesi günü İran’a gidecek.
Hariri davasıyla ilgili haberlerde mahkemenin İran ve Suriye destekli Şii Hizbullah’ın liderlerini suçlu bulma ihtimali olduğu söyleniyor. Lübnan’ın ulusal güvenliğini tehdit etme riski taşıyan bu olayla ilgili olarak Türk liderler, Tahran ve Şam nezdinde arabuluculuk yaparak Lübnan’a destek olabilir.
EDAM analistlerinden, eski diplomat Sinan Ülgen de, “Temelde Türkiye bir taraftan İran’ı diğer taraftan Suriye’yi etkileyip bölgede siyasi istikrar sağlayarak Lübnanlı yetkililere yardımcı olabileceğini düşünüyor” dedi.
Ülgen, Türkiye’nin İran ve Suriye’ye baskı yaparak, Hizbullah’ın ülkede istikrarsızlık yaratma çabalarını önlemeye çalıştığını ifade etti.
Ancak analistler, Türkiye’nin geleneksel arabulucu rolünden uzaklaşıp, Erdoğan’ın davada resmi bir pozisyon almayacağını düşünüyor. Mahkeme geçmişte tartışmalardan büyük zarar gördü, acizlikle suçlandı ve Hizbullah tarafından bir “İsrail projesi” olarak nitelendirildi.
Öte yandan, Erdoğan’ın ziyareti sırasında Hariri’yle yaptığı görüşmelerde Lübnanlı ve Türk şirketler arasındaki iş ilişkilerinin geliştirilmesi yönünde adımlar da atılacak.
Lübnan Politika Çalışmaları Merkezi’nden Usame Safa, Başbakan’ın ziyaretinin bu yılın başında Hariri’nin Türkiye ziyareti sırasında kurulan ekonomik ve ticari işbirliğini daha da güçlendireceğini söyledi.
Safa, “Bu Hariri’nin attığı adımların devamı. Ben bunu siyasi bir gezi olarak değil, ticari bir gezi olarak görüyorum. Hem Türkiye hem de Lübnan için çok faydalı olacak” dedi.
Los Angeles Times'da yayımlanan "LEBANON, TURKEY: Erdogan to visit Beirut to forge peace, make deals" başlıklı analizden derlenmiştir.
Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet