Güncelleme Tarihi:
Güney Kore basın organlarının bugün sabah saatlerinde bildirdiğine göre Kuzey Kore ve Güney arasında, Kore Yarımadası’nın batısında bir çatışma yaşandı.
Olayın detayları henüz netleşmedi ancak Güney Kore basın organları olayın yerel saatle 14:30 civarında geliştiğini, Kuzey Kore’den ateşlenen füzelerin Kuzey Sınır Çizgisi civarındaki Güney Kore kontrolündeki Yeonpyeong adasını vurduğu belirtildi.
Haberlerde Kuzey Kore’nin en az 200 füze ateşlediği, bunların bazılarının adaya isabet ettiği, askerlerin ve sivillerin yaralandığı ifade edildi. Buna karşılık Güney Kore’den de 80 füze ateşlendi. Seul hükümeti F-16 jetlerini bölgede konuşlandırırken askeri alarmı en üst düzeye çekti.
Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung Bak acil bir kabine toplantısı düzenledi. Seul şu an Kuzey Kore’de bulunan tesislerdeki çalışanlarını ülkeye transfer edip etmemenin kararını vermeye çalışıyor. Çatışmalar sürüyor. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı da konuyla ilgili toplantılarını sürdürüyor. Öte yandan Kuzey Kore’nin resmi haber ajansı da ilk saldırının Güney’den geldiği yönünde açıklamalar geçti.
Çatışma, Güney Kore’nin düzenlediği yıllık Hoguk askeri tatbikatının hemen öncesinde meydana geldi. Güney Kore ordusunun her kanadından 70 bin civarında personelin katılacağı ve 9 gün sürecek tatbikat Sarı Deniz’de Yeonpyeong’dan Seul’e kadar olan alanda ve yarımadanın diğer yerlerinde gerçekleşecek. Tatbikatlar geçmiş yıllarda birimler arasındaki işbirliği ve koordinasyona odaklanmıştı.
Askerden arındırılmış bölgede ve Kuzey Sınır Çizgisi’nde meydana gelen düşük yoğunluklu çatışmalar bağlamında bugünkü gerginlik bir ilk değil. Mart ayında Güney Kore’ye ait donanma gemisi Cheonan, aynı bölgede Kuzey Kore kaynaklı olduğundan şüphe edilen bir torpidonun çarpmasıyla batmış, gerginlik son yılların zirvesine çıkmıştı.
Dahası, 22 Kasım’da Güney Kore ABD’nin taktik nükleer silahlarının yarımadaya yeniden yerleştirilmesini kabul edeceğini duyurdu. Ancak ABD, şu an böyle bir konuşlandırma planları olmadığını açıkladı.
Güney Kore’nin misillemeleri şimdiye kadar ülkenin standart operasyon prosedürleriyle tamamen uyumlu görülse de, Kuzey Kore’nin insanların yaşadığı bir adaya yapacağı sürekli saldırılar tansiyonun kasten ve ciddi anlamda yükselmesi anlamına geliyor.
Olayın, Kuzey Kore’nin nükleer programıyla ilgili görüşmelerin yeniden başladığı, Pyongyang’ın uranyum zenginleştirme programıyla ilgili detayları kamuoyuyla paylaştığı ve Kuzey Kore’nin yeni bir nükleer deneme yapmaya hazırlandığı söylentilerinin yayıldığı bir dönemde yaşanması da dikkat çekici.
Ancak Kuzey Kore aynı zamanda 22 Kasım’da bir grup delegeyi Kuzey Kore’yle yapılacak Kızıl Haç görüşmeleri için Seul’e gönderdi. Görüşmelerin Perşembe günü başlaması bekleniyordu, ancak çatışmanın ardından Seul toplantıyı süresiz olarak ertelediğini duyurdu.
Dolayısıyla bugün yaşanan gerginlik, son dönemde Kuzey-Güney ilişkilerinin genel çerçevesiyle çelişiyor. Kuzey Kore’de liderliğin el değiştirmesi süreciyle birlikte orduda bir huzursuzluk yaşandığı söylentileri ve yaşanmakta olan olaylar, Kuzey Kore’nin yönetici kadrolarında bir iletişim kopukluğu, hatta daha da kötüsü anlaşmazlık yaşandığına işaret ediyor olabilir.
Bu analiz STRATFOR'un "North Korean Artillery Attack on a Southern Island" başlıklı analizinden derlenmiştir.
Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet