Güncelleme Tarihi:
İki gün sürecek zirvede, 11 Eylül saldırılarından bu yana geçen dokuz yıl içinde Afganistan'da 2 bin 200’den fazla asker kaybeden NATO, 2014’te Kabil’e devretmek istediği Afganistan savaşı için en yakın geri çekilme tarihini belirlemeye çalışacak.
Lizbon’un Tejo Nehri kıyılarına bakan kongre binasında yapılacak olan zirvede, 28 NATO üyesinin değerlendireceği diğer önemli başlıklar ise şunlar:
- Gelecek yıldan itibaren, Afganistan’daki koalisyon askerlerinin kademeli olarak geri çekilmeye başlaması. 2014’te ise Taliban’ın gösterdiği güçlü direnişe karşı verilen mücadelede kontrolün tamamen Afganistan’a devredilmesi.
- Tüm Avrupa’yı kapsayacak ve NATO ülkelerini koruma altına alacak füze kalkanı sistemi için son hedeflerin belirlenmesi ve Rusya’nın bu projeye yönelik endişelerinin giderilmesi.
- NATO içinde komuta merkezlerinin sayısının azaltılmasına yönelik reform yapılması ve bu merkezlerin Afganistan gibi uzak mesafelerdeki operasyon bölgelerine konuşlandırılabilir hale getirilmesi.
- NATO’nun 21’inci yüzyılda karşılaşacağı tehditlere karşı nasıl hareket edeceğini belirleyecek görev listesini oluşturan yeni bir “stratejik konsept” oluşturulması.
- NATO’nun 1949 yılında oluşturulduğundan bu yana girdiği en uzun süreli savaş olan ve zirvedeki en sıkıntılı konuyu oluşturan Afganistan savaşının sonuçlandırılması için yöntemler belirlenmesi.
İRAN ANA TEHDİT GÖSTERİLMEYECEK
NATO liderleri Avrupa’nın balistik füzelerden korunması ve savunma sistemleri arasında bağlantı oluşturulması için gerekli adımlar atacak. Ancak Türkiye’nin desteğinin kaybedilmemesi için, İran ana tehdit içeren ülke olarak gösterilmeyecek.
Diğer yandan NATO, geçmişteki en büyük rakibi ve kurulma amacının temelinde yatan Rusya’nın davetli olduğu zirvede Moskova ile ilişkileri geliştirmeye çalışacak. En son 2008’deki Güney Osetya savaşında bir araya gelen NATO ve Rus liderlerin arasındaki ilişki savaş yüzünden oldukça bozulmuştu.
AFGANİSTAN’DA HATALAR YAPTIK
NATO Genel Sekreteri General Anders Fogh Rasmussen, zirvenin arifesinde NATO’nun Afganistan savaşında verilen mücadelede hatalar yaptığını kabul etti. Rasmussen, Expresso gazetesine verdiği demeçte, “Geçmişe dönük baktığımızda, Afganistan’daki mücadeleyi ve yürütülen operasyonlarda yeterli kaynağımız olmadığını göz ardı ettiğimizi, kısaca hatalar yaptığımızı söyleyebiliriz” dedi.
Rasmussen, artık doğru yolda olduklarını ve zirveden olumlu kararlar alarak çıkacaklarını ifade etti.
NATO yetkilileri ise Avrupa ülkelerinde destek görmeyen ve seçmenlerin askerlerin geri çekilmesi için hükümetlere baskı yaptığı bir dönemde zirvenin Afganistan’dan çıkış kapısı aramak amacı taşımadığını belirtti.
2014 KESİN TARİH DEĞİL
Obama ise askeri yetkilileri ve Kongre’de güç kazanan Cumhuriyetçi Parti’nin baskısı altında. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada 2014’te güvenliğin Afgan güçlerine teslim edilmesinin kesin bir geri çekilme tarihini değil ancak “amaçlanan hedef” olduğunu ifade etti.
Pentagon basın sözcüsü Geoff Morrell, “2014’ten sonra Afganistan’da az sayıda asker bulundurulması gerekebilir” derken, NATO’nun Afganistan Büyükelçisi Mark Sedwill, Çarşamba günü benzer açıklamalarda bulunmuştu.
Hafta içinde Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, NATO’nun operasyonlarını azaltmasını istemiş ve gece baskınlarına tepki göstermişti. ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Karzai’nin açıklamalarını “30 yıl süren savaşların ardından bir ülkenin sabırsızlığını yansıttığını” belirtmişti.
Bu yazı "NATO-summit lead-WRAP NATO targets 2014" başlıklı makaleden derlenmiştir.
Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet