Obama'nın çıkış yolu: Dış politika

Güncelleme Tarihi:

Obamanın çıkış yolu: Dış politika
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2010 17:28

ABD Başkanı Barack Obama, seçmenlerin ağırlıklı olarak iç siyasetle konularda duyduğu rahatsızlıktan dolayı destek kaybetti. Obama, yeni Kongre'ye karşı, üstünlüğünü iç değil ancak dış politikayla sağlayabilir.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor 

 

Ara seçimlerde alınan sonuçlar ABD Başkanı Barack Obama ve Demokrat Parti’nin ellerindeki siyasi gücü kullanma stratejilerine ağır bir ceza kesti ancak seçmenler oylarını kullanırken ağırlıklı olarak dış değil, iç politikaya odaklandı. Bu yüzden, seçimlerin dış politika uygulamaları doğrudan olmak yerine dolaylı olacağa benziyor.

 

Irak savaşı üzerindeki memnuniyetsizliğin 2006’daki seçimlerde Demokratlara güç kazandırdığı göz önüne alındığında, araseçimler için dış politikanın önemli bir faktör olduğu görülüyor. Ancak bu faktör her zaman sandıktan çıkan sonuca yansımıyor. Demokratların kontrolü altındaki Kongre, 2007’de askerlerin Irak’tan hızlı bir şekilde geri çekebileceğine inandı ve bunu Bush yönetimine kabul ettirmeyi denedi.

Haberin Devamı

 

KARARLI BAÅžKAN ÃœSTÃœN GELDÄ°

Dönemin başkanı Bush, 2006 seçimlerini kısmen Irak politikasına yönelik bir eleştiri olarak gördü ancak zıt yönde hareket ederek politikasını devam ettirdi. Demokratlar 2007’de Bush’un politikasını tersine çevirmeye yaklaştı ancak çabaları yetersiz kaldı. Sonuç: Kararlı bir başkan, dış politikayı ilgilendiren bir konuda amacına son derece bağlı bir Kongre’ye karşı üstünlük sağlayabilir.

 

Bir sonraki Kongre oldukça muhalefetçi bir yapıya sahip olabilir ancak dış politika meselelerinde tek başına hareket etmeyecek. Yeni başlayanlar için, seçimlerde ortaya çıkan net bir dış politika çizgisi bulunmuyor. Anlayabildiğim kadarıyla, sandıktan çıkan sonuçlar sadece iki dış politik konuyu içine alıyor: Afganistan ve kısa süre girişilen terör saldırıları. Dış politik hususlar değerlendirildiğinde, Demokratların Afganistan konusunda yüzde 57’ye 41; terörist saldırılar konusunda yüzde 55’te 43 üstünlüğü bulunuyor. Ancak seçilen adayların öncelikleri arasında Afganistan sadece yüzde 8, terör ise yüzde 9 önem taşıyor.

Haberin Devamı

 

Bunların yanında, seçimlerin ardından dış politikanın görülebilir uygulamaları mevcut. Bunlardan üç tanesi şöyle:

 

Başkan Obama, savaş politikalarını desteklemek için Demokratları bir araya getirmekte daha fazla zorlanacak. Seçmenlerin yüzde 54’ü Afganistan Savaşı’na karşı olduğunu belirtirken, savaşı sıcak bakmayanların yüzde 61’ini Demokratlar oluşturuyor. Obama, savaş politikaları için daha çok Cumhuriyetçilerin desteğine ihtiyacı olacağı gibi Temsilciler Meclisi’nde yeni oluşan Demokrat yapısı daha çok savaş karşıtı özellik taşıyor.

 

DIŞ POLİTİKA ÖNCELİK OLMALI

Başkan Obama, geride kalan iki yılın aksine, önümüzdeki iki yılda dış politikaya daha fazla öncelik verecek. Obama’nın, iç politikada işlerin yerinde gitmesi için Cumhuriyetçilerle uzlaşması bekleniyor. Kongre’yi göz ardı ederek istediğini yapabileceği alanlara odaklanacak. Obama ikinci seçeneği de tercih edebilir. Başkan'ın Asya’ya yapacağı ziyaret bunun bir sembolü ve müjdecisi olabilir.

Haberin Devamı

 

Obama’nın önünde ilgileneceği birçok dış siyasi mesele var ve iç politikaya kıyasla dış politikada Cumhuriyetçiler üstünlük sağlama şansı daha yüksek.

 

Son söz: Ara seçimlerde dış politika öncelik oluşturan bir konu olmamışsa da, seçimlerin ardından öncelik olarak belirlenebilir ve kısa dönem tartışmaların ana maddesi olabilir.

 

 

"What are foreign-policy consequences of the midterm election results?" başlıklı makaleden derlenmiştir.

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:                                 Â
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet    Â

Planet'i Twitter'da takip etmek için:Â
http://twitter.com/HurriyetPlanet    

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!