Kosova'da erken seçim kararına büyük tepki

Güncelleme Tarihi:

Kosovada erken seçim kararına büyük tepki
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2010 00:00

Kosova hükümetinin Çarşamba günü aldığı erken seçim kararı ülke basınından büyük tepki topladı. Gazetelerde Başbakan Haşim Taçi’nin hükümeti göz göre göre düşürdüğü belirtilirken, gözlemciler seçimlerin Priştina’nın uluslararası alandaki yerine zarar verebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor 

 

Başbakan Taçi’nin liderliğindeki hükümet, dün Taçi’nin partisinin Kosova’nın 2008’de bağımsızlığını elde etmesinden bu yana yapılacak erken seçimlere güvensizlik oyu vermesiyle yıkıldı.

 

Koha Ditore gazetesinde, “Dünyanın hiçbir yerinde bir hükümet değiştirilmek istediği için kendi kendini devirmez. Bu olsa olsa Kosova’da olur” derken, Express gazetesi, “Haşim Taçi’nin istediği oldu” yorumunu yaptı. Gazetede, “Başbakan hükümetin devrilmesi yönünde oy kullanılması için ısrar etti” denildi.

 

Pristina merkezli gazeteler erken seçimlerin ülke içinde yaratacağı sonuçlara odaklanırken, analistler Kosova’nın uluslararası alanda kredibilite kaynı yaşayabileceği uyarısını yaptı.

 

Haberin Devamı

ULUSLARARASI KAMUOYUNUN TEPKİSİ VAR

Siyasi analist Necmeddin Spahiu, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Kosova uluslararası kamuoyunun gözünde en büyük bedeli ödeyecek” dedi. Spahiu, hükümet krizinin Kosova’nın konumunu zayıflattığını ve ülkenin uluslararası alanda tanınması sürecine etki edeceğini söyledi.

 

Uluslararası Adalet Mahkemesi’nin, Sırbistan’dan gelen şikayetler bağlamında 2008’deki tek taraflı bağımsızlık ilanının uluslararası hukuku ihlal etmediği yönünde bağlayıcı bir karar alması, Priştina’nın gerçekleştirdiği bir diplomasi darbesi olarak görülmüştü.

 

Kosova, karardan bu yana daha fazla devletin bağımsızlığını tanıyacağını umuyordu. Ancak sadece Honduras ve dünyanın en küçük ülkesi Kiribati bu yönde karar aldı. Böylece Birleşmiş Milletler içinde Kosova’yı tanıyan ülkelerin sayısı 71 oldu. Bu rakamın büyük bir çoğunluğu Avrupa Birliği’ne üye ülkeler.

 

"SİYASETÇİLER İSTİKRAR SAĞLAYAMIYOR"

Gazeteci ve analist Halil Matoşi, “sistemin sütunlarının baş döndürücü bir hızla yıkılmasının siyasi kadroların istikrar sağlamaya yetkin olmadığını gösterdiğini” söyledi.

 

Haberin Devamı

Matoşi, “Bu durum Özellikle ülkenin Atlas Okyanusu’nun diğer tarafındaki ülkelerle ilişki kurması ve Avrupa standartlarını uygulaması sürecinde yeni bir demokrasi olan Kosova adına çok kötü bir mesaj gönderiyor” dedi.

 

Kosova parlamentosu, Salı günü yapılan oylamada Taçi’nin zayıf hükümetinin devrilmesi ve 12 Aralık’ta seçim yapılması yönünde oy kullandı. Partinin kendi milletvekilleri, erken seçim yapılabilmesi için hükümetin aleyhinde oy kullanırken, Demokrat Kosova Birliği (LDK) ve ana muhalefet partisi Kosova’nın Geleceği için Birlik (AAK) oylamayı boykot etti.

 

Gözlemciler Taçi’nin krizin sorumluluğunu eski koalisyon ortağı LDK’ya yüklediğini ve erken seçimlerin iktidarını güçlendireceği umuduyla hareket ettiğini belirtiyor. Taçi ayrıca diğer büyük rakibi, AAK lideri Ramuş Haradinaj’ın yokluğundan da istifade etmek istiyor. Haradinaj şu an Birleşmiş Milletler Lahey Adalet Divanı’nın gözetimi altında, davasını bekliyor ve seçim kampanyası yapası mümkün değil. Eski başbakanlardan olan Haradinaj, ayrılıkçı etnik Arnavut Kosova Kurtuluş Ordusu’nun (KLA) iki üst düzey ismini işkenceyle öldürmekle suçlanıyor.

 

Haberin Devamı

KRİZ EYLÜL'DE BAŞLADI

Siyasi kriz LDK’nin Eylül ayı sonlarında Taçi’nin PDK’siyle kurduğu koalisyondan ayrılmasıyla başladı. Partinin lideri Fatmir Sejdiu da Kosova Cumhurbaşkanlığı’ndan istifa etti.

 

Spahiu siyasi krizin Priştina’nın yurtdışındaki imajına zarar vermesinin yanı sıra, Sırbistan’la AB’nin desteğiyle yapılan görüşmeleri geciktirebileceğini söyledi. “Görüşmelerin yakın zamanda, seçimlerden önce başlamasını beklemiyorum” diyen Spahiu, Taçi’nin seçimler için acele etmesinin altında müzakereler öncesinde iktidarını güçlendirme isteğinin yatması olduğunu söyledi.

 

Müzakerelerin seçimlerden sonra başlayacağını tahmin ettiğini de belirten Spahiu, “2012’de Sırbistan’da yapılacak parlamento seçimlerine kadar da sürer” dedi.

 

Haberin Devamı

Matoşi de “Bu BM kararının Kosova’ya getirdiği ilk uluslararası zorunluluktur ve sonsuza kadar ertelenemez” dedi.

 

Uluslararası kamuoyundan gelen baskıyla Priştina ve Belgrad, Eylül ayında bağımsızlık ilanından kaynaklanan çözülememiş meselelerle ilgili müzakereleri başlatmayı kabul etmişri. Ancak görüşmelerin başlaması adına bugüne kadar bir tarih belirlenmedi.

 

AFP'nin geçtiği "Analysts, media criticise Kosovo’s snap poll move" başlıklı haberden derlenmiştir

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:                                 
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet    

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet    

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!