Güncelleme Tarihi:
GUARDIAN: ABD sekiz Alman uyruklu militanı öldürdü
Pakistan’ın militanların eğitildiği kampların bulunduğu belirtilen kuzeybatı bölgesinde, ABD düzenlediği hava saldırısında sekiz Alman uyruklu militanı öldürdü. Pakistan istihbarat yetkilileri, militanların CIA’ye ait insansız hava aracından fırlatılan iki füzeyle öldürüldüğünü belirtti.
Saldırılar, Almanya’nın en tehlikeli teröristi olarak belirtilen Ahmad Sidiqi’nin Kabil’deki Bagram hapishanesinde yapılan sorgusundan elde edilen istihbaratın ardından düzenlendi. 11 Eylül saldırılarını düzenleyen teröristlerle aynı camiye giden Sidiqi, ABD’lilere İngiletere ve Fransa başta olmak üzere Avrupa’da düzenlenecek saldırıların planı hakkında bilgi verdi.
İngiliz terörle mücadele yetkilileri ise El Kaide sempatizanlarının Avrupa’da düzenlemeyi planladıkları saldırılar hakkında ellerinde “güvenilir deliller” olduğunu ancak hafta sonunda ABD ve İngiliz vetandaşlarına Fransa ile Almanya’ya seyahat uyarısı yapılmasının bu planları saf dışı bıraktığını belirtti. ABD ayrıca, Avrupa’daki tüm başkentlere ve Brüksel’deki Birleşmiş Milletler (BM) merkezine El Kaide’nin eş zamanlı saldırılar planladığına dair uyarıda bulundu.
ABD, Alman yetkililere saldırıların olası hedefleri hakkında “kesin” bilgi sunarken, ABD televizyonları son günlerde bu hedeflerin isimleri açıkladı. Diğer yandan Paris ve Washington’dan Avrupa ülkelerine terör değerlendirlemelerinin bir ay önce gönderilmesine rağmen, seyahat uyarısının geçtiğimiz hafta sonunda yapılması şaşkınlık yarattı.
İngiliz yetkililer Pazar günü yapılan uyarının kesin delillere değil ancakABD’nin terör saldılarına yönelik endişesinden kaynaklandığını belirtti. Son gelişmelerin ardından, İsveç terör tehdidi uyarılarını artıran en son Avrupa ülkesi oldu.
WASHINGTON POST: Kuzey Kore’nin nükleer tesisisinde hareketlilik gözlendi
Kuzey Kore’nin nükleer cephaneliği için plutonyum ürettiği Yongbyon tesisinde inşaat hareketliliği gözlendi. ABD merkezli uydu firması Digital Globe tarafından geçtiğimiz hafta alınan uydu görüntüsünde, tesisteki yıkılan soğutma kulesinin yanında yeni bir inşaat alanı olduğu görüldü. Yetkililer, 2008’de yapılan uluslararası görüşmelerle varılan uzlaşma sonucu soğutma tesislerinin yıkılmasından bu yana ilk kez Yongbyon tesisinde inşaat faaliyetlerinin görüldüğünü ifade etti.
Fotoğrafta ağır iş makinelerine ait izler, kamyonlar ve kazı aletleri ile iki yeni yapı tespit edildi. Bu konuda aratırma yürüten ve bir rapor yazan Uluslararası Güvenlik ve Bilim Enstitüsü uzman David Albright, tesiste yürütülen faaliyetim tam olarak ne anlama geldiğini anlamayadıklarını söyledi.
Albright, Kuzey Kore’nin şu an sadece 40 kilonun altında olan plutonyum stokunu artırmak için tesisi yeniden faaliyete geçiriyor olabileceğini belirtti. Kuzey Kore, nükleer tesislerinin casus ve özel şirketlere ait uydular tarafından sürekli denetlendiğini biliyor.
Fotoğrafın ortaya çıkarıldığı bu günler, Kuzey Kore ile Güney Kore’nin askeri temaslara başladığı günlerin ertesine rastladığı için ayrı bir önem taşıyor. İki ülke, Mart ayında batan Güney Kore’ye ait savaş gemisi nedeniyle doğan gerginliği henüz yatıştırabilmiş değil.
XINHUA: Moskova ve Tokyo arasında tartışmalı adalar krizi
Rusya Devlet Bakanı Dimitri Medvedev’in İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinden bu yana Japonya ile tartışma konusu olan dört Pasifik adasını ziyaret edecek olması, Tokyo’yu rahatsız etti. Medvedev kısa bir süre önce, Güney Kuriller olarak bilinen adaların “Rusya’nın önemli bir parçası” olduğunu belirtmiş ve yakın gelecekte bu adalara ziyarette bulunacağını söylemişti.
Medvedev’in İkinci Dünya Savaşı’nın sona erdiği 1945 yılında Rus askerleri tarafından işgal edilen ve halen Rusya’nın elinde bulunan adaları ziyaret edeceğini açıklaması, Tokyo tarafından “provokatif” bir açıklama olarak tanımlandı.
Waseda Üniversitesi akademisyeni Dr. David McLellan, 1951’de batı güçleriyle Japonya arasında yapılan anlaşma gereği adalar üzerindeki hakimiyetin Sovyet Rusya’ya verilmediğini, ancak devam eden işgal nedeniyle gerginliğin sürdüğünü belirtti. Moskova ile Rusya arasındaki gerginliği artıran en son gelişme ise Japoya Dışişleri Bakanı Seiji Maehara’nın, Medvedev’in sözleri üzerine Rus büyükelçisi Mikhail Bely’i görüşmeye çağırması oldu.
Tokyo, planlanan ziyaretin ikili ilişkilere büyük darbe vuracağını belirtti. Ancak Moskova geri adım atmadı ve Tokyo’nun tepkisinin haksız olduğunu belirtti. Rusya Federasyonu Alt Meclisi Duma’nın uluslararası ilişkiler komitesi başkanı Konstantin Kosanov, Kuril Adalarının “her zaman Rusya’nın bir parçası olduğunu ve olmaya devam edeceğini, Rusya Devlet Başkanı’nın da Japonya’nın izni olmadan bu adalaraziyaret yapabileceğini” söyledi.
JPOST: İsrail’den cami kundaklamasına büyük tepki
Batı Şeria’daki Beit Fajar camisinin kundaklanmasının ardından, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, “Bunu yapanlar her kimse teröristten başka bir kelimeyle ifade edilemez” dedi. Başbakan Benjamin Netanyahu ise, en kısa zamanda soruşturma başlatılacağını belirttiği kundakmayı kınadığını söyledi.
Yahudiler tarafından yapıldığı öne sürülen saldırıda, caminin girişine İbranice “fiyat etiketi” ve “intikam” sözcükleri yazıldı ve Kuran yakıldı. Olayın ardından, saldırının Yahudi yerleşimciler tarafından yapıldığına emin olan öfkeli Filistinliler caminin etrfında toplandı.
Caminin içine girildiğinde ise, girişteki yazıların yanı sıra duvarlara “Cami yangını 18” ve Davud’un yıldzı çizildiği görüldü. Netanyahu ve Barak güvenlik güçlerine tüm gerekli önlemlerin alınması talimatını verdi. Yetkililer, sağcı radikallerin tahrikleri karşısında Filistinlilerin de benzer şekilde tepki vermesiyle Batı Şeria’da şiddet olaylarının yaşanabileceği endişesi taşıdıklarını belirtti.
Pazartesi günü, polis kundaklama hakkında yürütülecek soruşturmanın detayları üzerinde basın yasağı getirirken, soruşturmayı Batı Şeria’daki YAMAR özel araştırma biriminin üstleneceği belirtildi. Polis sözcüsü ise, yangının kundaklama olduğuna dair kesin bir delil olmadığını ancak nedenin araştırıldığını söyledi. Verilen bilgilere göre, caminin kilitli olan kapısından giremeyen saldırganlar kilitli ancak sürgülü olmayan diğer demir kapıyı açarak içeri girdi.
SKY NEWS: Şilili madenciler birkaç gün içinde kurtarılabilir
San Joseli madencilerin yerin 700 metre altında mahsur kalmalarından bu yana geçen iki ayın ardından, kurtarma çalışmalarını yürüten yetkililer madencilerin birkaç gün içinde kurtarılabileceğini belirtti.
Madencilerin bulunduğu sığınağa ilerleyen deliğin açılmasının ardından, kurtarma kapsülü içine yerleştirilecek metal boru ile madenciler teker teker yeryüzüne çıkartılacak.
Şili donanması tarafından tasarlanan çok küçük boyuttaki boruya sığabilmek için, madenciler her gün egzersiz yapmaya devam ediyor. Aralarında ilk kez yeraltına inen bir madenci, eski bir futbol yıldızı ve bir Bolivyalı’nın bulunduğu madenciler, geri dönüş hazırlıkları içinde kendilerine gönderilen hediyeleri yukarı yollamaya başladı.
Birkaç gün içinde sonuçlanması beklenen kurtarma operasyonun ardından, madenciler kurulacak bir helikopter pistinden alınarak hastaneye götürülecek.
BBC: Dünyanın insan atığıyla ısınan ilk kasabası hayata geçiyor
İngiltere’nin Oxfordshire bölgesindeki Didcot kasabası, insan atığıyla ısınan ilk yerleşim birimi olmaya hazırlanıyor. Hayata geçecek projeyle, kasabadaki 200 ev, üç hafta önce kanalizasyona giden atıkların biyo metan gazına dönüştürülmesiyle ısınacak.
Projenin başarıyla test edilmesinin ardından Brisitih Gas, Thames Water ve Scotia Gas şirketlerinin çalışmasıyla uygulamanın tüm İngiltereye yayılması bekleniyor.
Yetkililer, insan atığıyla ısınma projesi sayesinde, İngiltere’nin 2020’ye kadar enerjisinin yüzde 15’ini yenilenebilir kaynaklardan elde etmeyi umuyor. Bu şekilde Avrupa Birliği’nin (AB) bu alandaki talimatları yerine geitirilmiş olacak.
British Gas yetkilisi Matin Orrill, zamanla İngiltere’nin doğalgaz sisteminin parçası olacak projede yer alan İngilizlerin kendileriyle gurur duymaları gerektiğini belirtti. Orrill, sifonun çekilmesinden itibaren insan atığıyla biyo metan gazının üretilmesine kadar geçen sürecin 23 gün olduğunu söyledi.
Orrill, bir diğer önemli projenin, oksijensiz ortamda yaşayabilen bakterilerin elektrik üretiminde kullanılabilmesi için dışkıya çevrilmesi olduğunu söyldi. 2.3 milyar sterlin değerindeki ısıtma projesinin hayata geçmesinin ardından, aynı altyapının 2011’de Machester kentine kurulması bekleniyor.