Güncelleme Tarihi:
Ancak neden Romanya seçildi? İsrail’in karşılaştığı tehditler, Kızıl Deniz kıyılarında bulunan ülkelerde yapılan silah kaçakçılığına müdahale edilmesinin gerekliliği ve diğer özel operasyonlar, İsrail Hava Kuvvetleri’nin uzun menzilli operasyon kabiliyetlerini korumalarını zorunlu kılıyor.
Bu tür operasyonlar İsrail’den yüzlerce, hatta binlerce kilometre uzakta bazı durumlarda çok kısa süreler içinde yapıldı. Bu tür operasyonlar çoğunlukla pilotların bilmediği ve yön bulmanın zor olduğu bölgelerde gerçekleştiriliyor (zor şartlar hava koşullarından uçak savar bataryalarına ve düşman savaş uçaklarına kadar değişiyor).
Bu nedenle düzenlenen benzer operasyonlar sadece Hava Kuvvetleri’ne bağlı savaş uçaklarını değil aynı zamanda yakıt ikmal, istihbarat, kumanda ve kontrol uçakları ve tabi ki helikopterleri de kapsıyor. Uzun menzilli hava operasyonlarında, Hava Kuvvetleri helikopterleri çok büyük önem taşıyor. Görevleri pilotları arama ve kurtarma, Özel Kuvvetleri hedeflerine taşıma, yeniden yakıt alma ve istihbarat toplamaktan oluşuyor.
TÜRKİYE’NİN ALTERNATİFLERİNİ ARAMAK
Helikopterler pilotları uzun menzilli uçuÅŸların havada asılı yakıt ikmali, zor daÄŸlık arazilerde yön bulma, bozuk hava ÅŸartlarıyla mücadele edebilme ve müttefik güçlerle iÅŸbirliÄŸini kapsayan yeteneklere sahip olmak zorunda. Bu, Hava Kuvvetleri’nin neden 1980’lerden beri uzak ülkelerde konuÅŸlandığı ve eÄŸitim yaptığının de yanıtını oluÅŸturuyor.Â
Bir yıl öncesine kadar bu eğitimlerin büyük kısmı Türkiye’de yapılıyordu. Ülkenin dağlık arazisi Hava Kuvvetleri’nin eğitim yapmak istediği coğrafi şartları karşılıyordu. Savaş uçakları ve helikopter birlikleri, Türk Hava Kuvvetleri’nin üslerinde konuşlanıyor ve ağırlıklı olarak yön bulma, düşük irtifa uçuşları ve belirsiz hava şartlarında uçuş gibi mümkün olan tüm görevlerin eğitimini yapıyordu.
Aynı zamanda, İsrail Hava Kuvvetleri daha uzaktaki Avrupa ülkeleriyle bağlarını güçlendiriyordu. Türkiye’ye yapılan daha kısa menzilli uçuşlara kıyasla, diğer ülkelere yapılan uçuşlar havada yakıt ikmali, uzun menzilli manevralar ve yabancı yetkililer ile işbirliği gerektiriyor.
Yabancı kaynaklara göre, İsrail son iki yılda Yunanistan ve İtalya’nın yakın bölgelerinde bu tür tatbikatlar düzenledi ve 1,000 kilometreden daha uzak hedeflere yönelik saldırıların eğitimi yaptı.
İsrail’in Türkiye ile bozulan ilişkileri, Hava Kuvvetleri’nin Romanya dâhil dost Avrupa ülkelerinde eğitim uçuşları yapma ihtiyacını artırdı. Bu ülkelerdeki Hava Kuvvetleri yetkilileri işbirliği yaptıkları için mutlular. Aynı zamanda İsrail Hava Kuvvetleri’nin çalışma şeklinden tecrübe kazanıyorlar. Bu tabloya bakıldığında, İsrail helikopterlerinin Romanya’ya konuşlandırılması olağandışı bir durum değil.