Güncelleme Tarihi:
HAARETZ: Netanyahu: Hamas İsrail'i tanırsa masaya otururuz
ABD ziyaretini sürdüren İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, CNN'de katıldığı Larry King Show'da çarpıcı açıklamalarda bulundu. İsrail'in bir barış anlaşmasının kabul edilmesini sağlamak için birçok adım attığını ancak Filistinlilerin harekete geçmekte tereddüt ettiğini söyledi.
"Yerleşimler konusu barış görüşmelerinin sonunda görüşülmeli" diyen Netanyahu bir an önce müzakerelere başlanmasını istedi. Yerleşimler konusunda "Geçici bir durdurma kararı aldım, yedi ay geçti ancak Filistinliler gelmedi ve şimdi yeni bir uzatma istiyorlar" dedi.
Hamas'la müzakere masasına oturup oturmayacağının sorulması üzerine Netanyahu, "Varlığımızı tanıyan ve yıkımımız istemeyen herkesle masaya oturabiliriz" dedi.
Tutuklu asker Gilad Şalit'in serbest bırakılmasıyla ilgili olarak da kendisine "Hamas'tan hiç cevap gelmediğini" belirten İsrail Başbakanı, "Arabulucunun teklif ettiği anlaşmayı kabul ettim. Umarım fikirlerini değiştirirler" dedi.
Netanyahu, Türkiye ile filo baskınının ardından bozulan ilişkileri nasıl onaracaklarına dair bir soru üzerine ise Ankara ile Tel Aviv arasında önemli bir ilişki bulunduğunu, Türkiye'nin Ortadoğu'da çok önemli bir ülke olduğunu söyledi.
İki ülkenin ilişkisinin, Türkiye'nin “batıdan uzaklaşan yeni siyasetiyle” birlikte gerilemeye başladığını, İsrail ile ilişkilerdeki bu gerilemenin, “Bu siyasetin nedeni değil, sonucu olduğunu” ileri süren Netanyahu, “Ancak yine de bu gerilemeyi durdurup durduramayacağımızı ve işlerin bir şekilde nispeten normale dönüp dönemeyeceğini görmek için yine de her fırsatı araştırıyorum” dedi.
Netanyahu, geçen hafta İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Binyamin Ben Eliezer'e Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşmesi için yetki verdiğini belirterek, “Görüşmeden olumlu bir şey çıktığını söyleyemem. Ancak İsrail'in başbakanı olarak, daha kapsamlı bir barış ve komşularla iyi ilişkiler arayışında her yolu denediğimi hissetmek istiyorum. Şu anda bu başarılı olmayabilir ama yine de denemeye devam edeceğiz” ifadesini kullandı. Netanyahu, “Türk liderlerle görüşecek misiniz?” sorusuna, “Tabii ki” yanıtını verdi.
AFP: Twitter mesajı CNN editörünü işinden etti
CNN'in üst düzey Ortadoğu ilişkileri editörü Octavia Nasr, Twitter'da Şii din adamı Muhammed Hüseyin Fadlallah'ın ölümünün ardından yazdığı övücü mesaj nedeniyle işinden oldu.
CNN'de 1990'dan beri çalışmakta olan Nasr, hafta sonu paylaştığı mesajda, "Seyid Muhammed Hüseyin Fadlallah'ın hayatını kaybettiğini duymak üzücü. Hizbullah'ın çok saygı duyduğum devlerinden biri" yazmıştı.
Nasr, daha sonra CNN.com'un blog kısmında, Hizbullah'ın ruhani lideri olarak görülen ve ABD'nin "terörist" listesinde bulunan biri için bu mesajı yazdığından dolayı çok üzgün olduğunu belirtti.
"Benim böyle basit bir youm yazmam bir muhakeme hatasıydı ve özür dilerim çünkü yazdıklarım Fadlallah'ın bütün yaptıklarını destekliyormuşum gibi anlaşıldı ama durum böyle değil" yazan Nasr, Fadlallah'ın diğer Şii din adamları arasında kadın hakları konusundaki karşıt ve öncü duruşunu takdir ettiğini söyledi.
CNN International Newsgathering Başkan Yardımcısı Parisa Hosrevi, AFP'ye de yollanan bir iç yazışmada, Nasr'la görüştüklerini ve kendisinin CNN'den ayrılmasına karar verdiklerini söyledi.
Hosrevi, Nasr'ın mesajının bir Ortadoğu editörü olarak güvenilirliğini zedelediğini söyledi. Hafta sonu yaşanan tartışmalarda Nasr'ın Hizbullah sempatizanı olduğu söyleniyordu. 20 yıldır CNN'deki bütün önemli Ortadoğu haberlerini yapan CNN World Report ve CNN International World News'ü sunan Nasr'ın ayrılması Beyaz Saray muhabiri Helen Thomas'ın İsrail'le ilgili tartışmalı yorumları yüzünden emekli olmasından bir ay sonra yaşandı.
BBC: Küba 52 siyasi tutukluyu serbest bırakma kararı aldı
İspanyol yetkililerle Roma Katolik Kilisesi'nin katıldığı Havana görüşmelerinin ardından Küba, 52 siyasi tutukluyu serbest bırakma kararı aldı.
Tutuklulardan beşinin hapishaneyi çok kısa bir süre içinde diğerlerinin de önümüzdeki birkaç ayda terk etmesi bekleniyor.
Havana'da bulunan İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos, bu hamlenin Küba'da yeni bir çağ açtığını söyledi.
Görüşmelere de katılan Moratinos, Küba'nın attığı adımın tutuklularla ilgili farklılıkların tamamen bir kenara bırakılması yönündeki umutlarını dile getirdi.
Küba yönetimi Şubat ayında tutuklulardan birinin açlık grevinde ölmesi bir başkasının da durumunun kritik olduğunun bildirilmesiyle yoğun baskı altına girmişti.
BBC Havana temsilcisi Michael Voss, Küba'nın elinde siyasi tutuklular olduğunu her zaman reddettiğini ve bu kişileri "Küba devletini zayıflatmak için ABD'nin tuttuğu paralı askerler" olarak tanımladığını belirtti.
EL CEZİRE: Irak'ta intihar saldırılarında can kaybı büyük
Irak polisinden yapılan açıklamada en az 50 kişinin Irak'ın başkenti Bağdat'ta düzenlenen saldırılarda hayatını kaybettiği, bu kişilerin 32'sinin bir Şii dervişi anmak için türbesine gelen hacılar olduğu belirtildi.
Polis, saldırılarda en çok can kaybının Bağdat'ın kuzeyindeki çoğunluğunu Sünnilerin oluşturduğu Azamiye şehrinde yaşandığını belirtti.
Saldırılar Irak'taki hükümet karşıtlarının ABD güçlerinin çekilmesiyle ülkede oluşacak siyasi boşluğu kullanma ve ülkede istikrarsızlık yaratma hedefinin açık bir işareti olarak yorumlandı.
Polis Çarşamba gecesi 32 kişinin ölümüne 90'dan fazla kişinin de yaralanmasına neden olan intihar saldırısının Şii hacıların bir köprüyü geçip Kazımiye'deki bir imam türbesine gittikleri sırada yaşandığını belirtti.
CNN: ABD ve Rusya ajan takası yapacak
ABD istihbaratı için çalıştığı ve devlet sırlarını CIA'e sattığı gerekçesiyle tutuklu bulunan Rus nükleer bilimci Igor Sutyagin'in, geçtiğimiz hafta ABD'de tutuklanan us ajanlarıyla takas edileceği öne sürüldü.
Sutyagin'in annesi Svetlana Sutyagina, "oğlunun serbest bırakılacağını ve Viyana üzerinden Londra'ya geleceğini söyledi.
Sutyagina, oğlunun adının ABD'den Rus ajanlar karşılığında geri istenen 11 kişilik isim listesinde olduğunu söyledi. Oğlunun listedeki isimlerden birini daha hatırladığını ifade eden anne, bu kişinin Rus askeri istihbaratı eski subayı Sergey Skripal olduğunu söyledi.
Sutyagin, 1998-1999'da para karşılığı Alternative Futures isimli bir İngiliz şirkette çalışan gibi görünüp gizli bilgileri ABD istihbaratına aktardığı gerekçesiyle 2004'te tutuklanmıştı.
THE NEW YORK TIMES: AB Dışişleri Bakanı: İran'la müzakere tek çıkar yol
İran'la bir süredir mektup trafiğini sürdüren AB Dışişleri Bakanı Catherine Ashton, Çarşamba günü yaptığı açıklamada İran'ın nükleer programı sorununun önüne geçilmesi için müzakerelerin tek çıkar yol olduğunu ve Tahran'la görüşmelerde yeni dönemin sonbaharda başlamasını umut ettiğini söyledi.
Görüşme talebinin ardından İran'ın baş müzakerecisi Said Celili'den uzun bir cevap aldığını ancak henüz tam olarak bu mektubu analiz etmediğini belirten Ashton, henüz ABD'li ve Avrupalı liderlerle henüz görüşmediğini ve İran’ın yeni bir teklifi olup olmadığını söyleyemeyeceğini ifade etti.
Görüşmeler için sonbaharı tarih gösteren Ashton, "Hiçbir şey beni görüşmelerin gerekli olduğu fikrinden caydıramaz" dedi.
İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ablukayı hafifletmesini öven Ashton, Türkiye'nin filoya verdiği desteğin mi bu sonucu getirdiği sorusu üzerine, can kayıplarının etkili olabileceğini belirtti. "Benim Gazze'de gördüğüm her şey bir değişim ihtiyacına işaret ediyordu, biz de bunun için uğraşıyoruz" dedi.
Bu arada Ashton'ın sözcüsü AB Dışişleri Bakanı'nın 17-18 Temmuz tarihlerinde İsrail'i ve Gazze Şeridi'ni ziyaret edeceğini açıkladı. İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos ve Fransız meslektaşı Bernard Kouchner de Ashton'a eşlik edecek.
BLOOMBERG: IMF 2010 büyüme rakamları daha büyük risklere işaret ediyor
Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) yayımladığı 2010 büyüme tahminleri, ilk yarıdaki rakamların beklenenin üzerinde olduğuna işaret etse de finans piyasalarındaki kaosun toparlanma risklerini artırdığı yönünde bir uyarı niteliği de taşıyor.
Dünya Ekonomik Görünümü raporuna göre dünya ekonomisi 2010'da yüzde 4.6 büyüyecek. Bu 2007'den beri öngörülen en yüksek büyüme rakamı. Nisan ayı beklentileri yüzde 4.2'de kalmıştı. Ancak önümüzdeki yılın büyüme rakamları Nisan tahminleriyle aynı seviyede yanı yüzde 4.3'te kaldı.
Kanada ve ABD resesyondan çıkan büyük ekonomiler olurken, euro bölgesi ülkelerinin bankalarına duyulan güveni artırmak için ek önlemler alması gerektiği ifade edildi. Avrupa'da borç krizi ağırlığını hissettirirken, en hızlı büyüyen ülkeler Brezilya, Çin ve Hindistan'ın küresel toparlanmanın bel kemiği olduğu ifade edildi.
IMF raporunda, "Politika alanında en önemli sınav toparlanmaya engel olmadan mali piyasaları yeniden ayağa kaldırmak" denildi.