Güncelleme Tarihi:
Güney’in Kuzey’i cezalandırmak için atmayı planladığı bazı adımlar ve Pyongyang’ın vereceÄŸini söylediÄŸi karşılıklardan bazıları ÅŸunlar:                         Â
TÄ°CARÄ° Ä°LÄ°ÅžKÄ°LERÄ°N VE YARDIMIN KESÄ°LMESÄ°
Güney Kore bütün malların ticaretini yasaklayacak. Ülkenin elindeki kayıtlar ticaretin büyük oranda tarım ve balıkçılık ürünlerinden yapıldığını ve 2008’de zirveye çıktığı dönemdeki değerinin 286 milyon dolar olduğunu gösteriyor. Bu yasak sınırın kuzeyinde bulunan Kaesong Sanayi Bölgesi’ne ve bu bölgeden yapılan ticareti kapsamıyor. Bölgede Güney Koreli şirketler ucuz yerel işgücünü ve araziyi kullanarak dayanıklı tüketim malları üretiyor. Kaesong bir zamanlar iki rakip ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin sembolü olarak görülüyordu.
Güney Kore Kaesong haricinde Kuzey’den gelen bütün ziyaretçilere sınırı kapatacak. Kaesong’da çalışan Güneyli işçilerin sayısı da önemli oranda azaltılacak.
Kuzey Kore’de yeni yatırımlara izin verilmeyecek.
Çocuklara yapılan yardımlar dışında insani yardımlar askıya alınacak.
Güney Kore, Kuzey Kore gemilerinin daha az masraflı bir rota olan ve ülkenin güneyinde kalan Jeju Boğazı’ndan geçişine izin vermeyecek. Güney Kore savunma bakanı bu gemilerin ajanlık amacıyla kullanıldığından şüphelendiklerini söyledi.
DAHA SERT ASKERÄ° MÃœDAHALE
Güney, sınıra yerleştirilen hoparlörler vasıtasıyla Kuzey karşıtı propaganda mesajlarını yaymaya yeniden başlayacak. Bu mesajların amacı Kuzey Kore’nin fakir ordusunun düzenini bozmak. Ordusunun moraliyle ilgili kaygılar taşıyan Pyongyang, bu mesajlar altı yıl önce askıya alınmadan önce yayınlara çok hassas yanıt vermişti.
Güney Kore, şüpheli nükleer maddelerin ve füzelerin sevkıyatını önlemeyi hedefleyen ABD liderliğindeki Yayılma Güvenlik Girişimi’nde (PSI) etkin bir rol alacağını açıkladı. Seul girişime daha önce sadece gözlemci olarak katılıyordu.
Güney, yarımadanın batısında ABD donanmasıyla birlikte denizaltı savar tatbikatlarına başladı. Seul, Kuzey Kore denizaltısının Mart ayında kendi karasularına girdiğini ve Cheonan gemisini batıran torpidoyu ateşlediğini düşünüyor.
ULUSLARARASI YAPTIRIMLAR
Güney Kore, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeleriyle geminin batırılması hakkında uygulanacak cezaları görüşecek. Dışişleri Bakanı Yu Myung-hwan, önlerinde birçok ihtimal olduğunu ifade etti.
Nükleer testler ve füze testleri yüzünden halihazırda uygulanmakta olan yaptırımların ağırlaştırılması düşünülüyor. Kuzey Kore ekonomisi şu anda bile bu yaptırımların yükü altında eziliyor. Özellikle de çok gelir getiren silah ticareti bu durumdan etkileniyor.