Güncelleme Tarihi:
10 yıl önce dışişleri bakanıyken de Türkiye ve Yunan arasındaki ilişkileri geliştirmek için çok çaba gösterdiğini hatırlatan Papandreu Erdoğan’la görüşmesinde bu 10 yılı değerlendireceklerini ifade etti.
“Başbakan Erdoğan’ın bu ziyaretinin bir kilometre taşı olmasını umuyorum” diyen Papandreu sadece ekonomi ya da dışişleri değil çevre, tarım, ulaşım, iletişim ve enerji gibi pek çok önemli alanda görüşmeler yapılacağını hatırlattı.
Papandreu “İşbirliği yapılabilecek dört ana başlık var. Birincisi ikili ilişkiler. Çözmemiz gereken bazı zorlu sorunlar da var. İkincisi ise Güneydoğu Avrupa, Akdeniz, Karadeniz ve Ortadoğu gibi bölgelerde bölgesel işbirliği. Üçüncüsü ise Avrupa Birliği bağlamında yapılacak işbirliği. Türkiye aday üye. Yunanistan üye. Bu alanda yakın ilişkiler var. İkili ilişkilere de yardımcı olacak önemli bir süreç bu. Türkiye ve Yunanistan’ın işbirliği yapabileceği bir başka alan da çevre” dedi.
Ege kıta sahanlığı konusunda Atina’nın Lahey'deki uluslararası mahkemeye gitmeyi önerdiğinin altını çizen Papandreu, “Türkiye ile zemin yoklama görüşmelerine başladık. İki tarafta da bu irade var. Çözüme varmayı umuyorum” dedi.
İlk toplantının olumlu bir havada geçtiğini de belirten Yunanistan Başbakanı, “Egedeki adalara sık sık giderim. Özellikle de Türkiye'ye yakın olanlara. Türkiye ve Türklerle ilişkiler konusunda adalılarla da konuşurum. Daha fazla Türk gelsin daha fazla turist gelsin istiyorlar. Bizim derdimiz adalara günübirlik gelinmesini mümkün kılacak bir vize rejimi diyorlar. Başbakan Erdoğan ile görüşeceğimiz konulardan biri de bu” diyerek Yunan adalarına vizesiz seyahat sinyali verdi.
Yunanistan’ın Schengen üyesi olmasının süreçte sıkıntı yarattığını belirten Papandreu, “Ben bu konuda inisiyatif alarak Avrupa Birliği’ndeki mevkidaşlarımı ikna etmeye çalışacağım. Avrupalı muhataplarımıza daha fazla turiste ihtiyacımız olduğunu, işlemlerin basitleştirilmesi gerektiğini anlatacağım. Günübirlik ziyaretlerde vizesiz giriş için onları ikna edebileceğime inanıyorum” dedi.
Ege üzerindeki uçuşların durdurulması ya da profilinin düşürülmesi gerektiğine inandığını söyleyen Papandreu, “Bugün yarın hemen sonuç alırız diyerek beklentileri yükseltmek istemem. Konuya başka açıdan bakıp süreci ileriye taşımanın iki tarafa da yarar sağladığını görebileceğimiz koşulları yaratmayı umuyorum” dedi.
Başbakan Papandreu, iki ülkenin savunma bütçelerinin düşürülmesi için bir çerçeve oluşturulması ve yıllardır ilişkileri geren sorunlara çözüm bulunması gerektiğini belirtti.
“Başbakan Erdoğan’da ilişkileri ileri taşımak için gerçek bir arzu görüyorum. ‘Türk-Yunan ilişkileri geçmişte nasıldı’ya bakmaktan çok ‘nasıl olabilir nasıl olmalı’ boyutu ile ilgileniyor. Türk-Yunan ilişkileri hakkında yaratılmış korku dolu hikayeleri, sırtında bir yük gibi taşımıyor” diyen Papandreu Erdoğan’ın bu yönde gösterdiği gerçek çabaların önemli olduğunu düşündüğünü ifade etti.
Papandreu “Erdoğan pek çok dış politika alanında cesur adımlar attı. İlişkileri ileriye taşıyalım derken de tarafların göstermesi gereken cesaret de işte böyle bir cesaret” dedi.