Güncelleme Tarihi:
Hatta Ermeni üst düzey yetkililer, sadece dondurma değil, protokollerden imzayı çekebileceklerini dahi öne sürüyordu.
Ancak Erivan'dan gelen ilk karar onay sürecinin yani protokollerin yürürlüğe girmesi ve bununla birlikte sınırın açılması, 1915 olayını görüşecek bir komisyonun kurulması ve diplomatik ilişkilerin başlamasının da askıya alınması yönünde oldu. Şimdi top, Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'da.
Erivan bir süredir bu yönde sinyaller veriyor olsa da kararın zamanlaması beklenmedik. Çünkü geçtiğimiz hafta içerisinde fiilen buzdolabına kaldırılan sürecin yeniden canlanması için yoğun bir diplomatik süreç yaşandı.
Önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nu özel temsilcisi olarak Erivan'a gönderdi. Sinirlioğlu, Erivan’dan Bakü'ye geçerek süreci Azerbaycan'a da anlattı.
Daha sonra bu kez en üst düzey de görüşmeler yapıldı. Washington'da normalleşme konusu farklı zirvelerde ele alındı. Erdoğan, Sarkisyan'la görüşürken, ABD Başkanı Barack Obama her iki liderle de ayrı ayrı temaslarda bulundu.
OBAMA’YA UYARI
Ermenistan'ın süreci dondurma kararı, Obama'nın sözde "soykırım" günüyle ilgili yapacağı karardan iki gün önce geldi.
Obama, seçim döneminde verdiği sözlerin aksine geçen yılki açıklamasında "soykırım" dememiş, 1915 olaylarını "Büyük Felaket" olarak nitelendirmişti. Bu açıklama, Ermeni diasporasının ve Ermenistan'ın tepkisini çekmişti.
Obama'nın gerek kendisinin bu ifadeyi kullanmaktan kaçınması gerekse de Kongre'deki Ermeni tasarısına muhalefet yürütmesi, Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme sürecine zarar vermek istememesinden kaynaklanıyor. Bu nedenle, ABD Başkanı'nın süreç devam ettiği için bu yıl da "soykırım” deme olasılığı düşük.
Ancak Erivan, bu kararıyla hem Türkiye'ye hem de Washington'a bir uyarı göndermeyi hedefliyor. Çünkü Ermenistan, normalleşmenin ön koşulsuz olması gerektiğini vurgulayarak, Türkiye'nin Dağlık Karabağ sorununun çözümüne yönelik bir adım atılması yönündeki beklentisini ise "ön koşul" olarak eleştiriyor.
Dolayısıyla, bu kararla, özellikle ABD’nin Türkiye üzerindeki baskıyı artırması amaçlanıyor.
Sarkisyan'ın bu akşam yapacağı açıklama büyük önem taşıyor. Ancak Ermeni liderin, şu aşamada imzayı çekme kararı alması beklenmiyor. Zira bu yönde alınacak bir karar Erivan'ı eleştiri oklarının hedefine oturtacak.