Güncelleme Tarihi:
KKTC seçimleri, Eroğlu'nun rakibi Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Demetris Hıristofiyas arasındaki barış görüşmelerinin çok kritik bir noktasında yapıldı.
Talat, seçimi kazanması durumunda görüşmeleri kaldığı yerden devam ettireceğini ve çözümün 1-1.5 yıl içerisinde olacağını söylüyordu.
Ancak Eroğlu dördüncü defa katıldığı seçimlerden ilk kez zaferle çıktı. Bu sonuç bir anlamda barış görüşmelerinde de "sil baştan" yapılacağı anlamına geliyor.
Eroğlu masaya oturacağını ve masadan kalkan taraf olmayacaklarını ısrarla vurguluyor. Ancak bugüne kadar müzakerelerde gelinen süreç ve sorunun çözümüne yaklaşım farklılığı görüşmelerin sona ermesi ve hatta uzunca bir dönem tekrar başlamaması riski bulunuyor.
Çünkü Eroğlu, seçim kampanyasında barış görüşmelerini Talat'ın bıraktığı yerden almayacağını, üzerinde uzlaşıldığı açıklanan bütün konuları tekrar müzakereye açacağını belirtmişti. Rum tarafı ise üzerinde anlaşılan konuların tekrar müzakereye açılmasına kesin bir dille karşı çıkıyor.
BARIŞ GÖRÜŞMELERİ ZORDA
Dahası şu anda masada görüşülen "iki kurucu devlete dayanan federasyon" formülü de Eroğlu'nun tamamen karşı çıktığı bir konu. Eroğlu, adada iki eşit bağımsız devletin olması gerektiğini savunuyor.
Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecinde önemli bir yer teşkil eden Kıbrıs müzakerelerinin de önümüzdeki dönemde ciddi sıkıntıların yaşanması muhtemel.
Talat'ın barış vaadine rağmen kazanamamasının en temel nedenlerinden birisi masada Rumlara karşı fazla taviz verdiğinin düşünülmesi.
Bununla birlikte, 2004 yılındaki referandumun ardından KKTC üzerindeki uluslararası izolasyonların kaldırılamaması nedeniyle Kıbrıslı Türklerin tepkisini Talat'ın yerine Eroğlu'nu seçerek göstermiş olması da bir diğer etken.