Güncelleme Tarihi:
Uluslararası haber ajansı AFP’nin Türkiye’nin AB’ye katılım sürecine yönelik ele aldığı analizde, ülkenin Pazartesi günü çevre faslının açılmasına yönelik yapacağı görüşmelerde daha önceki seferlerde de olduğu gibi fazla ileriye gidemeyeceği belirtildi.
Analizde ayrıca, Türkiye ile aynı dönemde görüşmelere başlayan Hırvatistan’ın üyelik yolunda ilerleme kaydedeceğinin altı çizilirken, ülkenin AB’nin 28’inci üyesi olma ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çekildi.
TÜRKİYE YERİNDE SAYMAYA DEVAM EDECEK
AB, Türkiye ile aday ülkelerin üyelik öncesi başarıyla tamamlaması gereken 35 başlıktan 12’incisi olan çevre faslının açılması için görüşmeler gerçekleştirecek. Ancak bazı analistler, bu görüşmelerde çok fazla ilerleme kaydedilemeyeceğini ve Türkiye’nin AB yolunda yerinde saymaya devam edeceğini düşünüyor.
AFP’nin analizinde değerlendirmelerine yer verdiği, Brüksel merkezli araştırma kurumu Avrupa Politika Çalışmaları Merkezi analistlerinden Michael Emerson, “Görüşmelerde ilerleme kaydedileceğine inanmıyorum. Avrupa Komisyonu iyimser bir tavırla ilerlemeyi sürdürmeye karar verdi ancak üyelik süreci büyük bir politik soruna takıldı” yorumunu yaptı.
Analizde aynı zamanda, 2005 yılında üyelik görüşmelerine başlayan Türkiye’nin o tarihten bu yana açılan 35 başlıktan sadece, bilim ve araştırma faslıyla ilgili bir başlığı tamamlayabildiğine değinilirken, Ankara’nın limanlarını AB üyesi Kıbrıs Rum Kesimi’ne açmaya karşı çıkmasından dolayı, sekiz başlığın tamamen tıkandığına dikkat çekildi.
AB üyesi ülkeler içinde Fransa, Almanya ve Avusturya gibi ülkelerin Türkiye’yi üye olarak kabul etmekten ziyade, ülkeye imtiyazlı ortaklık verme fikrini desteklediği biliniyor, ancak Ankara hükümeti bu öneriye kesinlikle karşı çıkıyor.
Analizde, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Türkiye’yi Avrupa ülkesi olarak kabul etmeyen siyasetçilerin başında geldiğine dikkat çekilirken, Cumhurbaşkanı’nın “Türkiye’nin Batı ile Doğu arasında bir köprü olmasını istiyoruz” sözlerine yer verildi.
REFORMLAR GERÇEKLEŞMELİ
Avrupalılar aynı zamanda Türkiye’nin ülke içinde gerçekleştirmesi gereken reformları tamamlayamamasından da şikâyetçi.
AB üyesi olması garanti olmayan Batı Balkan ülkelerinin, bu konuda Türkiye’den daha başarılı olduğuna dikkat çekilen analizde, AB dâhilindeki ülkelerin dışişleri bakanlarının, Türkiye’nin Ermenistan ile olan ilişkilerini normalleştirmesinin ardından, ülkenin bazı alanlarda başarılı adımlar attığını kabul ettiğine değinildi.
Analizde bunun yanı sıra, Kıbrıs Rum Kesimi konusundaki açıklamaların ve Demokratik Toplum Partisi’nin kapatılması gibi gelişmelerin Türkiye’nin üyeliğine karşı çıkanların tartışmalarını güçlendirdiği de belirtildi.
HIRVATİSTAN BİR ADIM ÖNDE
AFP analizinde bununla birlikte, üyelik konusunda Türkiye’den daha sağlam adımlar atan Hırvatistan’ın iki müzakere başlığını daha başarıyla kapatarak, toplam 35 başlığın 17’sini tamamlayacağı ve üye olma konusunda yolun yarısına geleceğine dikkat çekildi.
Hırvatistan’ın, Slovenya ile yaşadığı sınır tartışması, bu ülkenin üyelik yolunda ilerleyişini bir yıldan fazla bir süre durdurdu. Ancak geçtiğimiz günlerde, iki ülkenin tartışmalarını uluslararası tahkime taşımaya karar vermesinin ardından, görüşmeler yeninden hız kazandı.
Slovenya hükümeti henüz anlaşmayı onaylamaması ve çevre, balıkçılık, dış politika ve savunma politikaları başlıklarını engellemeye devam etmesine rağmen, Avrupa Komisyonu, Hırvatistan görüşmelerinin gelecek yıl tamamlanabileceğini ve ülkenin 2011 yılında AB’ye katılabileceğini belirtiyor.