Güncelleme Tarihi:
Obama’nın konuşmasında hem savaşı destekleyenlere hem de savaş karşıtlarına mesajlar vardı.
Cepheye daha fazla asker göndermeye izin verip orduya güvenini ifade ederek savaşı sahiplenen Obama, özellikle Demokrat Parti içindeki muhalefeti ikna edebilmek için de ülkeden çıkış takvimini ortaya koydu.
Ancak dünya basınında yapılan yorumlar Obama’nın her iki tarafı da yeterince tatmin edemediği ve siyasi kariyerini tehlikeye attığı fikri etrafında toplandı.
The New York Times gazetesindeki analizde Obama’nın ülkedeki ayrışmanın iki tarafını da ikna etmeye çalıştığı ifade edildi.
Ancak tarafların ikisinin de memnun olmadığı belirtilen yorumda Cumhuriyetçi Parti’li senatör John McCain’in, “Savaşı kazanmak istiyorsanız çekileceğinizi duyurmazsınız” ve savaş karşıtı aktivist Norman Solomon’un “açıklama bizi hiç memnun etmedi” ifadelerine yer verildi.
Ancak yine de Obama’ya verilen tepkilerin Bush’un 2007’de Irak’ta asker artırımı kararı duyurulduğunda verilen tepkilere göre çok daha dengeli olduğu savunulan analizde Obama’nın selefine göre çok daha güçlü olduğu ve farklı politikaları bir arada kullanma stratejisinin muhalefeti sakinleştireceği yorumu yapıldı.
The Washington Post gazetesinde ise Obama’nın yaptığı konuşmayla savaşı sahiplendiğini gösterdiği belirtildi. Ancak Demokrat Partililerin karara destek vermemesi, Cumhuriyetçilerin de duruma şüpheyle yaklaşmasının başkanın tarafları ikna etmekte zorlukla karşılacağına işaret olduğu ifade edildi.
Washington Post analistleri Obama’nın aynı anda hem asker artırımını hem de Afganistan’dan çıkış takvimini aynı konuşmayla açıklamasını “riskli” olarak nitelendirdi.
Analizde yorumlarına yer verilen Brookings Enstitüsünden William Galston, “Bu karar Obama’yı siyasi açıdan zengin edecek, oylarını artıracak bir karar değil, ama elbette ki başkanların milli çıkarları düşünerek aldıkları her karar anket rakamlarını artırmak zorunda değil” diyerek Obama’nın karşı karşıya olduğu tehlikeyi ortaya koydu.
Financial Times gazetesinde de benzer bir yorum yapılarak Bush neredeyse üç yıl önce Irak’a daha fazla asker gönderileceğini duyurduğunda arkasında partisinin desteğini bulduğu ancak Obama’nın bu destekten mahrum olduğu ifade edildi.
Savaş karşıtı görüşleriyle bilinen Obama’nın kendisiyle çelişme tehlikesi içinde olduğu da belirtilen analizde “Obama Afganistan’da başkanlık kariyeri üzerine kumar oynuyor” yönünde keskin ifadelere yer verildi.
The Washington Times gazetesinde Obama’nın başkanlığının en zor kararını aldığı ama önündeki zor tercihler arasından en kabul edilebilir olanını seçtiği belirtildi. Buna rağmen anketlerde Obama’nın savaşı yönetimine verilen desteğin hiç olmadığı kadar düşük sevilere indiği belirtildi.
Obama’nın kararına partisinden gelen desteğin de çok sınırlı olduğu hatırlatılan analizde Wisconsin’in Demokrat Senatörü ve Afganistan Savaşı’na muhalefetin en güçlü seslerinden Russ Feingold’un karar yüzünden “hayal kırıklığı” yaşadığı yönündeki sözlerine yer verildi.
Son olarak the Wall Street Journal’da yapılan yorumda ise geçmişteki konuşmaların aksine Obama’nın konuşmasının bu sefer “sadece beş kez” alkışlarla bölündüğüne dikkat çekilirken kararın Demokrat Parti’nin sol kanadındaki ve “ulusal güvenlik mantığıyla düşünen” Cumhuriyetçileri öfkelendirme riski taşıdığı ifade edildi.
Ayrıca Kabil’deki Afgan yetkililerinin de görüşlerine yer verilen yorumda Karzai hükümetinin Obama’nın takvimini “gerçekçi olmadığı” gerekçesiyle eleştirdiği ifade edildi.