Mercan reytingi

Güncelleme Tarihi:

Mercan reytingi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2010 00:00

“Galatasaraylılık din gibi, mezhep gibi yerleşmiş köklü bir inançtır. Galatasaray işte bunun için tercih edilir ve bunun için her zaman Galatasaraylılığımdan gurur duyarım” diyen, efsane futbolcu Metin Oktay’ın takımı, yine yaptı yapacağını ve Türk futbol tarihinde bir ilke daha imza attı. Takımın, 2010-2011 futbol sezonunda giyeceği üç farklı formayı, yönetmenliğini Mustafa Altıoklar’ın üstlendiği üç kısa filmle tanıttı. 27 Temmuz’da, www.365g24s.com (365 gün 24 saat) adresli internet sitesine yüklenen kısa filmleri üç milyon kişi izledi

MOR FORMAYLA EZBER BOZDU MERCAN RENGİYLE ŞAŞIRTTI

Galatasaray’ın 2010-2011 futbol sezonunda giyeceği üç formasının adı; Parçalı forma, Arslan forma ve 2289 Mercan forma. Hepsi Evrim Timur Görün’ün başını çektiği dört kişilik tasarım ekibi tarafından hazırlandı. Geçen yıl, tasarladığı mor formayla bütün ezberleri bozan Görün, bu yıl aynı şeyi Mercan formayla yaptı. Farklı forma tasarımlarını artık bir gelenek haline getirecek olan Görün, bu yılki üç formanın hikayesini anlattı:
PARÇALI FORMA: Galatasaray kültüründen nasibini alan herkesin en sevdiği ve kulübün kurumsal forması.
ARSLAN FORMA: Galatasaray’da 20 yıl aralıksız top oynayan, bunun 10 yılında da kaptanlık yapan, futbolun yanı sıra, binicilik, yüzme, yelken sporlarının hepsini bir arada yapıp dereceye giren, Galatarasay tarihinin en önemli ama ne yazık ki adı az bilinen Arslan Nihat’ı anmak için ortaya çıkan bir forma. Hepimiz Metin Oktay’ı, Ali Sami Yen’i, Baba Gündüz’ü biliyor ve anıyoruz ama Aslan Nihat’ı çok iyi bilmiyoruz. Galatasaray’ın aslan sembolü, zaten onun adındaki Arslan lakabından kulübümüze hatıra. İlk kez bir Galatasaray formasında aslan figürü bu kadar net kullanıldı. Aslan postunun bej olmasından yola çıkarak, forma rengini bej yaptık.
2289 MERCAN FORMA: Türkiye Futbol Federasyonu ve UEFA’nun koyduğu bir kural gereği, karşı takımda sizin renkleriniz varsa ve takımınız deplasmandaysa kendi renklerinizi giyemiyorsunuz. Mutlaka kendi takım renkleri dışında bir renk giymeniz gerekiyor. Biz de, ana renklerimizden kırmızının aile renklerinde yürümeye çalışıyoruz. Geçen yıl tasarladığımız mor da bu yıl tasarlanan mercan rengi de hepsi kırmızının karışımları. Mor, yüzyıllar boyu asaleti temsil eden bir renkti. Galatasaray’ın asaletini de mor temsil etsin dedik, mor yaptık. Mercana da dinamizm ve enerjiyi yükledik. Verdiği enerji sebebiyle, bizim savaşçı ve mücadaleci ruhumuzu anlatan bir renkti. Başındaki 2289 rakamına gelince... Galatasaray’a adını veren Galata semtinde Galatlar, İstanbul’daki kolonilerini 2288 yıl önce kurmuşlardı. 2288, geçtiğimiz yılki mor formanın koduydu. Mercan forma da onu takip ediyor ve o yüzden adı, 2289 Mercan forma.

DÜNYANIN BÜTÜN TAKIMLARI MANKENLİ TANITIMI BIRAKTI
/images/100/0x0/55eb0948f018fbb8f8a6db3c


Sadece iki günde, üç milyon kişinin tıkladığı bir film projesi yapmak, neresinden baksanız müthiş bir pazarlama stratejisi. Bu stratejinin altında iki isim yatıyor; Galatasaray Pazarlama A.Ş. Başkanı Cemal Özgörkey ve pazarlama danışmanı Kaan Görün.
Görün, kulüp binasında yapılan ve Galatasaray taraftarlarına yeteri kadar ulaşmadığını düşündüğü forma tanıtımlarından sonra, daha fazla ne yapabiliriz, diye düşünmüş. Dünyadaki bütün büyük takımların, formalarını mankenli defilelerle, canlı performanslarla tanıtmaktan vazgeçtiğini görünce, interaktif bir tanıtım yapmak istemiş. Bunun en iyi yönteminin, her bir formayı tanıtacak üç kısa film çekilmesinden geçtiğine karar vermiş. Bir zamanlar Galatasaray Basketbol takımında birlikte oynadığı kaptanı ve aynı zamanda yönetmen Mustafa Altıoklar’ın da abisi olan Mehmet Altıoklar’ı aramış: “Mehmet Abi bana hemen bir şeyler yapacağını söyledi. Önümüzde filmlerin hazırlanması için çok kısa bir süre vardı. Ama bütün ekip, nasıl bir Galatasaray ruhuna sahip olduğunu bir kez daha gösterdi ve çok kısa zamanda işi kotardık. İşte o zaman Baba Gündüz’ün, ‘Galatasaray bir halatı hep beraber çekenlerin takımıdır’ sözünü hatırladım.

BİZ TAKIM OYUNCULARININ DEĞİL GALATASARAY RUHUNUN FİLMİNİ ÇEKTİK

Kaan Görün’ün yeni formaların tanıtımı için yardım istediği Mehmet Altıoklar, kardeşi Mustafa Altıoklar’ı arayıp aynen şunları söylemiş: “Takım formalarını bile görmedim, kimseye göstermiyorlar. Ama bizden üç film çekmemizi istediler. Konseptler belli, sen de düşün ben de düşüneceğim.” Bu telefon konuşmasından sonra gece yarısı ikisi de birbirlerini arayıp “Tamam” demişler. Kafalarında senaryo çoktan oluşmuş bile.
İlk iş, Metin Oktay’ların, Turgay Şeren’lerin giydiği parçalı formanın filminde kullanılmak üzere, Galatasaraylıların ortak belleğindeki golleri, sevinçleri Galatasaray arşivinden almak olmuş.
Mehmet Altıoklar, “20-25 milyon taraftarın önüne çıkıyoruz, geçmişimizle ilgili eksik bırakacağımız bir hatayı asla affetmezlerdi” diyor. Parçalı forma filmi üç film arasında 8 dakika 47 saniyeyle en uzun olanı. Mustafa Altıoklar, “Prekazi ve Smoviç’in oynadığı yıllardaki video teknikleri çok iyi olmadığı için bizim HD kalitesinde çektiğimiz filmde çok fazla yer alamadı. Yoksa o görüntüler iyi olsaydı, filmi 35 dakika bile çekerdim” diyerek kendi fanatik Galatasaraylılığının da ipucunu veriyor.
Takım, Hollanda’da kampta olduğu için oyuncular olmadan film yapmanın zor olup olmadığı sorusunu Mustafa Altıoklar şöyle yanıtlıyor: “Filmlerde oyuncuların olması gerekmiyordu. Biz, takım oyuncularının filmini değil, Galatasaray ruhunu anlatacak formaların filmini çekiyorduk. Ama yine de bazı sahnelerde tabii ki oyuncuları kullanmak zorundaydık. Rijkard, Hollanda kampında çocuklara günde iki antrenman yaptırırken, bize çekim için sadece 45 dakika izin verdi. Futbolcularla olan beş plan çekimini, o kadar kısa süre içinde gerçekleştirmek zorunda kaldık. Bu kadar süratli bir prodüksiyonu profesyonel oyuncularla bile yapmakta zorlanırsınız.”
Her üç filmin de konsepti farklı. Parçalı forma nostaljik bir film, Arslan forma ‘Ben Hur’ filmi havası koklatılmış bir macera filmi gibi, 2289 Mercan forma ise bilim kurgu tadı alabileceğiniz fütüristik bir film. Arslan forma 3 dakika 27, Mercan Forma ise 2 dakika 11 saniye.
Mustafa Altıoklar, futbolcuların hareketlerinin güzelliğini ortaya çıkarabilmek için en ileri derecede çekim yapabilen Fantom kamera kullanmış. Post prodüksiyondaysa bilgisayarla üretilmiş görüntülerin en ileri teknolojisi olan CGI teknolojisi kullanılmış.

SIRADA DÖRDÜNCÜ FORMA VAR AMA TASARIMI SIR GİBİ SAKLANIYOR

Üç formanın dışında, bir de tasarımı bitmiş hatta tıpkı diğerleri gibi filme çekilmek üzere senaryosu bile hazırlanmış dördüncü bir forma tasarımı daha var. Ali Sami Yen stadıyla vedalaşmak üzere hazırlanan ve Ali Sami Yen’e minnet ifade eden tasarım şu an sır gibi saklanıyor.

GALATASARAY TARAFTAR SİTELERİNDEN FORMA YORUMLARI

* Çocuklarımız Galatasaray’ın maçlarını izlediğinde, mor ne alâka, somon ne alâkâ dediğinde, ne cevap vereceksiniz?
* Bir forma 92 lira. Para mı dayanır buna? En beğendiğim mercan. Ama parçalı kremin rengini sevmedim.
* Pembe formamızı eleştiren arkadaşlar, herhalde sizler de önce laf edip, arkasından GS Store’lara saldırdınız. İlk günlerinde mercan forma, mor formaların satışını yüzde 93’lük oranla geçmiş. Bu demektir ki, sitemizde bu formaları eleştiren arkadaşlar laf olsun diye formaya sallamış, sonra da gidip forma satın almış.
* Arslan forma, bence şu anda Türkiye’nin en güzel forması. Ben çok beğendim.
* En güzeli parçalı forma, üstüne tanımam.
* Hepimiz pembe renk tişörtler giyiyoruz ama forma olunca herkes ayağa kalkıyor. Olacak şey mi? Hem zaten bu renk pembe değil arkadaşlar, mercan rengi.
* Formalar süper. Geçen sene mor formayı, bu sene Arslanlı formayı beğendim. Hâlâ üzerinde 2000’li yıllardan kalma formalarla gezip, her sene forma alıyormuş gibi yorum yapmalarına fitil oluyorum. Kardeşim mercan rengini beğenmiyorsun, parçalı formayı al. Zaten en az maddi destek veren taraftarız bir de eleştiriyoruz. Üç seçenek sunmuşlar sana git hangisini beğeniyorsan onu al. Ayrıca Barcelona pembe formayla beş kupa aldı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!