Paylaş
Yayımcılık artık büyük kuruluşların tekelinde değil. Müziğinizi internete koyabilir, kendi radyo programlarınızı yapabilir ve hatta kendi dijital kitaplarınızı bile yayımlayabilirsiniz.
İşin “yazma” kısmı elbette size kalıyor. Bu mini rehbere başlarken, başkalarının okuyabileceği bir metin dosyasına sahip olduğunuzu varsayıyorum. Bunu bir e-kitaba dönüştürerek pek çok platformdan erişilebilmesini sağlayacağız. E-kitabınız hemen hemen tüm e-kitap okuyucular, tabletler, akıllı telefonlar ve bilgisayarlarda bile okunabilecek.
İtiraf etmek gerekirse aslında süreç baştan sona basit değil. Öncelikle kitabınızın düzgün biçimde yazıldığından, uygun bir şekilde biçimlendirildiğinden ve paylaşılmaya hazır olduğundan emin olmanız gerekecek. Ücretsiz yazılımlarla tüm bu süreci nasıl aşacağınızı ve nasıl leziz bir e-kitap yaratacağınızı anlatıyorum.
Adım adım: E-kitabınızı hazırlayın
1- Her şeyi ayıklayın
Atacağımız ilk adım, hazırladığınız belgenin e-kitap olarak kullanıma uygun olduğundan emin olmayı kapsıyor. Kaynak metni içeren dosyayı açın, [Ctrl] + [A] tuşlarıyla hepsini seçin ve [Ctrl] + [C] ile panoya kaydedin. Şimdi Not Defteri’ni açın (Windows 8 kullanıyorsanız [Windows] + [Q] tuşlarına basın ve arama kutusuna “not defteri” yazın.) ve [Ctrl] + [V] tuşlarıyla metni boş belgeye yapıştırın.
Tekrar geri alacak olmamızdan dolayı tüm biçimlendirmeyi kaldırmak için biraz saçma görünebilir fakat profesyonel standartta bir e-kitap yaratmak istiyorsak tamamen temize çekilmiş bir kaynağa ihtiyacımız var. Dosyayı baştan sonra kontrol ederek başlıkların ve paragrafların satır boşluklarıyla temiz bir şekilde ayrıldığından emin olun. Ayrıca her bölümün iki satır boşluğuyla ayrılmasına özen gösterin.
Görseli büyültmek için tıklayın
3- Doğru kaydedin
Tüm satır boşluklarını titizlikle gözden geçirdiğinizde, e-kitap maceranızın düz metin kısmı tamamlanmış oluyor. “Dosya > Kaydet”e tıklayın, bir isim verin ve dosya isminin sonunda .txt uzantısının yer aldığından emin olun. Kaydet penceresinin alt kısmında yer alan Kodlama seçeneğini ANSI’den UTF-8’e çevirin. Bu sayede özel karakterlerin tutulduğundan emin oluyoruz. Son olarak “Kaydet” düğmesine tıklayın.
4- Calibre’ı edinin
Görseli büyültmek için tıklayın
Sıradaki adım, düz metni bir e-kitaba dönüştürmek. Bunun için http://calibre-ebook.com adresinden ücretsiz indirebileceğiniz Calibre isimli programdan faydalanacaksınız. Kurulum süreci son derece basit, işlem boyunca sadece “Next”e tıklamanız yeterli. Eğer bir e-kitap okuyucuya sahipseniz kurulum aşamasında ayarını yapmak isteyebilirsiniz. Okuyucunuz yoksa varsayılan seçenekler iş görecektir.
5- Kütüphaneye ekleyin
Kitabınızı dönüştürmek üzere atacağınız ilk adım, bunu Calibre’ın kütüphanesine eklemek olacak. Sol üst köşedeki “Kitap ekle” simgesine tıklayın ve metin dosyasını bulun. Dosyayı seçip “Aç” düğmesine tıklayın. Böylece metin ana pencerede belirecek. Şimdi bunun üzerine sağ tıklayın ve açılacak menüden “Kitapları dönüştür > Tek dosya dönüştür” komutunu seçin.
6- Hızlı dönüştürme
Açılacak ekrandaki boşluklara kafayı takmayın, zamanı geldiğinde dolduracağız. Sağ üstten “Çıktı biçimi” olarak “epub”ı seçin ve “Tamam”a tıklayın.
Şimdi sağ tarafta yer alan “Path”in yanındaki “Açmak için tıkla”ya tıklayın. İçinde birtakım dosyalar bulunan bir klasör açılacak. Bunlar arasında özgün belgenin metin biçimli kopyasının yanı sıra epub biçiminde bir dosya göreceksiniz. Bu epub dosyası, pek çok e-kitap okuyucusuyla uyumlu çalışabiliyor. Klasörü açık tutun.
Görseli büyültmek için tıklayın
7- Sigil’i edinin
Şimdi bir e-kitabı olabilecek en iyi şekle sokmak için ince ayar yapan Sigil isimli ücretsiz programa ihtiyacımız var. Bu sayede e-kitabınızı şekillendirebilir ve içindekiler bölümü oluşturabilirsiniz. Programın son sürümünü http://code.google.com/p/sigil adresinden ücretsiz edinebilirsiniz. “Downloads” sayfasından Windows sürümünü seçmeniz yeterli.
8- Sigil’i kurun
Sigil kurulum dosyasına çift tıklayın,”Next”e tıklayın, lisans sözleşmesini kabul edin ve tekrar “Next” düğmesine tıklayın. epub biçimli e-kitapları varsayılan olarak Sigil ile ilişkilendirebilirsiniz ama PC’nizde sık sık e-kitap okuyorsanız bu iyi bir seçim olmayacaktır. İki kere daha “Next” ve ardından “Install” düğmesine bastıktan sonra “Finish”e tıklayarak kurulumu tamamlayın.
9- Sigil’i inceleyin
Sigil, kullanımı çok kolay bir program değil. Öncelikle, açık bırakmış olduğunuz klasöre dönün ve belgenizi buradan sürükleyip Sigil’in ana penceresine bırakın. Böylece belgeyi Sigil’e yüklemiş oluyorsunuz. Orta pencere, düzenlemekte olduğunuz bölümü gösteriyor. Soldaki bölme ise e-kitabınızın iç yapısını oluşturan dosyaları listeliyor.
10- Tarz verin
Sol kısımdaki listeden seçerek kitabınızın ilk bölümünü açın. Başlığı seçin ve biçimlendirmek için tepedeki “H2” düğmesine tıklayın. Yazınızda alt başlıklar varsa onları da “H3” ile biçimlendirmenizi öneririz. Diğer bölümleri de açarak yaptığınız değişiklikleri tekrarlayın. H1 stilini daima sayfa başlığı (varsa) için kullanın ve başka bir amaçla kullanmayın.
11- İçindekileri oluşturun
TOC, yani içindekiler bölümü son derece önemlidir. Bunun nedeni, belgeniz bir e-kitaba dönüştürüldükten sonra sayfa numaralarının artık bir anlam ifade etmemesidir. Neyse ki yapmış olduğunuz biçimlendirmeyi kullanarak içindekiler tablosunu otomatik olarak oluşturmak mümkün. İstemediğiniz öğeleri [Ctrl] + [T] tuşlarına basarak devre dışı bırakın ve “OK”e tıklayın.
12- Temel kontroller
Sağ üst kısımda yer alan iki yeşil düğmeyi kullanmayı unutmayın. İngilizce yazım kontrolü yapan bu düğmeler sayesinde bozuk kelimeleri düzeltebilir ve belgenizdeki hataları ayıklayabilirsiniz. Bunları tamamladıktan sonra [Ctrl] + [S] tuşlarıyla belgeyi kaydedin. Calibre’ı tekrar çalıştırın, ortadaki listeden belgenizi seçin ve üzerine tıklayın. Kitabın, Calibre’ın kendi e-kitap okuyucusunda nasıl göründüğünü kontrol etmek için sağ taraftaki “EPUB” linkine tıklayın. Olası problemleri inceleyin ve bulursanız Sigil ile düzeltin.
13- Son dokunuşlar
Calibre penceresinin ortasındaki listeden kaydınıza sağ tıklayın ve “Kitapları dönüştür > Tek dosya dönüştür” komutunu seçin. Sol üstteki menüden “epub” şıkkının seçili olduğundan emin olun ve bilgilerinizi eklemeye başlayın. Mümkünse her kutuyu doldurun. Muhtemelen kapak resmi de koymak isteyeceksiniz. Kapak simgesinin altında yer alan çubuğun sağındaki disk simgesine tıklayarak yeni kapağı belirleyebilirsiniz. Sağ üst köşeden dönüştürülecek biçimi seçin (Genelde EPUB yeterlidir.) ve “Tamam”a tıklayın.
14- Görücüye çıkarın
Çeşitli biçimlerde bir e-kitap oluşturdunuz. Bu kitapla ne yapacağınız artık size kalmış. Bunu doğrudan e-kitap okuyucunuza gönderebilir, arkadaşlarınızla paylaşabilir ya da en güzeli, bir web sitesi kurarak dağıtabilirsiniz. ePub biçimli kitaplar e-kitap okuyucularda anında, iOS’te iBooks uygulamasıyla ve pek çok farklı ücretsiz programla okunabilir. Kitabınızın satılacak kadar iyi olduğunu düşünüyorsanız PayPal gibi çözümlerle çok uygun maliyete satış yapabilirsiniz ama bu da başka bir yazının konusu.
E-posta: ekaplanseren@hurriyet.com.tr
Twitter: https://twitter.com/kaplanseren
Yazarın son yazıları |
#18 Temmuz 2013 Samsung, SSD’de hız ve kapasite yükseltti
#14 Temmuz 2013 Evde kablo zulmünden kurtulmanın zamanı gelmedi mi?
#8 Temmuz 2013 Yeni nesil PC’ye hazır mısınız?
#23 Haziran 2013 MP3 indirme dönemi bitiyor
#23 Haziran 2013 Bir sonraki milyoner neden siz olmayasınız?
#19 Haziran 2013 Sosyal medya düzenlemesi ne anlama geliyor?
YAZARIN TÜM YAZILARI İÇİN >>
Paylaş