Paylaş
Oyun anlayışında böylesine köklü bir değişimi masaüstü bilgisayarlarda öngörmesem bile, gündelik ve eğlencelik diyebileceğimiz tarzda dokunmatik oyunlara erişebilmek, her kullanıcı için gayet güzel olacak. Daha güzeliyse piyasada satılmakta olan, dokunmatik teknolojiyi destekleyen bu oyunlardan birkaçını deneyebilmiş olmamız.
Dokunmatik teknolojiyi kullanan oyunların büyük bir bölümü “sağlam oyuncu” kitlesinin hiç ilgilenmediği, hatta nefret ettiği diyebileceğimiz gündelik oyunlardan oluşuyor. İşi sayıya döktüğümüzde, Angry Birds’ü indirmiş 1 milyara yakın insan görüyoruz. Sanırız bu rakam, “gündelik oyunlar” dediğimiz alanın hiç de küçümsenmeyecek bir pazar olduğunu göstermeye yetecektir. Basit fare hareketleriyle veya birkaç dokunuşla oynanabilen Flash tabanlı tarayıcı oyunları, dokunmatik ekranlı masaüstü bilgisayarlarda da kusursuz şekilde çalışıyor.
Gündelik oyunların en ünlüsünün Angry Birds olduğunu belirtmiştim. Bu oyun, mobil cihazlar haricinde chrome.angrybirds.com adresinde web tarayıcısı üzerinden çevrimiçi şekilde ücretsiz olarak oynanabiliyor. Hatta dokunmatik ekranlı masaüstü bilgisayarlarda, büyük ekran sayesinde, akıllı telefon ve tabletlerdekine göre daha eğlenceli oluyor.
Bejeweled, Plants vs. Zombies, Zuma gibi PopCap Games'in çok başarılı Flash tabanlı oyunlarını www.popcap.com adresinden indirip denediğimizde bu oyunların dokunmatik ekranlı bilgisayarlarda aynı güzellikte çalıştığını gördüm. Ayrıca tarayıcıda tam ekran çalışmayan Flash tabanlı oyunları tam ekran modunda oynamayı sağlayan Swiftout.com'u da oyun zevkimi katlamak için kullandım. Sizlere de tavsiye ederim.
Şu anda gereğinden fazla gündelik tarzda Flash tabanlı oyun olduğunu düşünüyorsanız, sizi Windows 8’deki tabloyu seyretmeye davet ediyorum. Öncelikle Windows Phone işletim sistemi kullanan telefonlar için yapılmış oyunlar hemen Windows 8'de çalışır hâle geliverdi. Tabii bu oyunların birçoğunun uyarlanmaya bile gerek kalmadan Windows 8'de çalışabildiğini unutmamak lazım.
"Kafamı çok yormayayım, arada takılayım, eğleneyim, fazla detaya da gerek yok." diyorsanız, gündelik oyunların altın çağının başladığının müjdesini hemen vereliy. Sadece Windows değil, Android ve iOS cihazları için de gelecek olanlar, bütün piyasayı gündelik eğlencelik oyunlarla doldurup taşıracak.
Bir dünya dolusu dokunmatik oyun çoktan çıktı bile!
Dokunmatik dünyasında gezinirken, Windows yüklü hepsi bir arada bilgisayarlarda ve tabletlerde çalışan pek çok üst sınıf güzel oyun olduğunu gördüm.
Ubisoft'un strateji oyunu R.U.S.E.'un özellikle çoklu dokunma özelliği bulunan ekranlarda oynanabilmek için tasarlandığını söyleyebilirim. Nasıl bir oyun deneyimi sunduğunu kendiniz görmek isterseniz, oyunun Steam'deki demosunu indirip deneyebilirsiniz.
Dokunmatik oynanış deneyimi için önerilen oyunlardan biri de gerçek zamanlı ünlü strateji oyunu Starcraft 2 olsa da, oyunun hızlı yapısı nedeniyle dokunmatik ekranda pek de “oynanabilir” olduğunu söyleyemem. Acaba UFO: Enemy Unknown gibi daha ağırkanlı bir strateji oyunu denesem nasıl olur dedim ama bu sefer de DOSBox'ın azizliğine uğradım ve umduğum performansı alamadım.
Telltale Games'in bütün macera oyunları dokunmatik ekranda çok güzel çalışıyor. Sam and Max oynarken hiçbir sorun yaşamadım ve çok eğlendim. Ben There, Dan That! oynarken birkaç küçük pürüz yaşadım ama bu durum oyun keyfime engel olmadı.
İster dokunmatik ister normal ekranla olsun, kuşkusuz en çok eğlendiğim oyunlardan biri World of Goo oldu. Bu şahane bağımsız yapım, dokunmatik ekranda daha da şahaneydi. Yapışkan ve şirin dostlarımı parmakla hareket ettirirken kendimi tuhaf hissettim ama bir aksaklıkla karşılaşmadım. Dokunmatik ekranda kusursuz çalışan bir başka Steam oyunu da bağımsız yapım Zen Bound 2 oldu. Tahta şekilleri iplerle birbirine bağladım durdum.
Savaşları sıra tabanlı mantıkta ilerlediği için aşırı hızlı olmayan Dragon Age'i denediğimde, bu dövüş sisteminin dokunmatik ekranda çok başarılı çalıştığını gördüm. Saydığım oyunlar iyi örnekler ama gerçek zamanlı stratejilerde pek çok sorun yaşadım ve oyundan zevk alamadım. Kısacası, deneme yanılma yapmadan çoğu oyun hakkında fikir sahibi olmak şu anda zor.
E-posta: ekaplanseren@hurriyet.com.tr
Twitter: https://twitter.com/kaplanseren
Yazarın son yazıları |
#26 Mayıs 2013 İnternet bağlantısı lüks değil ihtiyaç
#22 Mayıs 2013 Yahoo, Tumblr’ı neden satın aldı?
#19 Mayıs 2013 Kullandığınız web sitesi ne kadar güvenli?
#16 Mayıs 2013 Google Glass’la ilk bakış
#12 Mayıs 2013 Teknoloji, suçları işlenmeden önleyecek
#8 Mayıs 2013Geleceğin eğitimi teknolojiden geçiyor
#5 Mayıs 2013Yazıcıyla silah üretmek mümkün mü?
Paylaş