Paylaş
*Bu sene İstanbul’da tüm yaza yayılacak olan İstanbul Calling projesi fikir olarak nasıl ortaya çıktı?
-Aslında bu projenin tohumları bundan iki sene önce atılmıştı. Hatta proje için birçok marka ile görüşmeler yapmıştık ama o dönem maalesef sonuçlanmamıştı. Esas olarak geçtiğimiz sene Eylül ortasında BJK İnonü Stadı’nın yeniden yapılandırmasının Doğuş – IMG ortaklığı ile yapılacağı kesinleşince bu proje de yeniden gündeme geldi. Bu vesileyle Türkiye’de ilk stad konserlerine 1992’de Bryan Adams ile ev sahipliği yapan bu stada konserlerle veda etme fikri aklımıza geldi.
Bunun için Beşiktaş kulübüyle görüşmelerimiz başladı. Paralellinde de, iki sene önce konuştuğumuz Vodafone ile tekrardan bu projemizi paylaştık, onlar da olumlu geri dönüş yaptı. Böylece birçok ismin içinde olduğu bu yazın en uzun soluklu konser organizasyonunu ortaya çıkarmış olduk.
*Geri dönüşler nasıl?
-2013 yazını, Mayıs sonundan Ağustos sonuna kadar konserlerle nerdeyse kapatmış olduk. İstanbul’a gelebilecek turnesi olan nerdeyse tüm isimlerin %90’ını almış olduk. Birçok organizasyon firması da, arkadaşlarımız, dostlarımız aslında, bazen takılıyorlar “bize bir şey bırakmadınız” diye. O yüzden birçoğunun planladıkları konserleri Ağustos sonrasına koydukları da oldu.
*Rihanna biletlerinin bu kadar çabuk tükenmesi, sizi şaşırttı mı, beklediğiniz bir durum muydu?
Basında da çokça çıkan sanatçıların kulis istekleri sorunu var bir de. Bu sene gelecek sanatçılar veya geçmiş senelerden bu konuda sizi en zorlayan istek nedir?
-Bu kulis istekleri aslında biraz magazinel bir durum. İşin doğrusu bizi çok zorlayan durum pek olmuyor bu isteklerde. Bir şekilde çözümünü buluyoruz. Örneğin geçen sene Red Hot Chilli Peppers kulislerine basket sahası istemişti.
Aslında 2007 senesinde Radar Live’da MariylnManson bizi biraz zorlamıştı. Temmuz gibi çok sıcak bir dönemde sanatçı kulisinin her an “tam” sıfır derece olmasını istemişti. Odasına da hatta derece koydurtmuştu. Zor bir durumdu bu bizim için.
Genel olarak bakınca bu sene gelecek olan sanatçılardan Rihanna, SnoopDog çok zor bir istekleri olmadı. Tiesto İnönü'ye adım attığında, kulisine gidene kadar yürüyeceği yol boyunca tüm ışıkların kapalı olmasını istiyor, bütün ışıkları tek tek kendisi açacakmış. Bu belki biraz bizi zorlayacak ama çözülmeyecek bir durum değil yine de.
Pozitif'in alternatif müziğe olan desteği herkes tarafından biliniyor. Bu yaz planladığınız festival listesine bakınca Kesha-Rihanna gibi daha çok pop kültüründen isimler yer alıyor. Pozitif’in genel tavrı bu konserlerle artık değişiyor diyebilir miyiz?
-Şimdiye kadar festivaller haricinde getirdiğimiz isimlerin hepsinde Pozitif’in kırmızı çizgisi vardı, haklısınız. Ama şartlar değişiyor, dünyadaki müzikal trendler değişiyor, bu trendlere direnmek de mantıklı değil. Yine belirli çizgilerimiz var ama genel trendleri de görmemek gibi bir niyetimiz yok. Nerdeyse tüm yaza yayılan bu konserleri planlarken, sürekli aynı türden isimler getirseydik o zaman da konser izleyicisini zorlamış olacaktık. Bu yüzden DJ performansı, Pop, Rock, Hard Rock, Alternatif türlerden farklı isimler getirerek mümkün olduğunca bu konser dizisini renklendirip, derinleştirmek istedik.
Bu sene Keane – Blur- James Blake’in ve birçok ismin de olduğu OneLove festivali son senelerin en kuvvetli listesine sahip. Ancak yine +24 yaş sorunu var, bu konuda ne düşünüyorsunuz.
-+24 yaş durumu yasal bir yaptırım. Herhangi bir aktivitenin görselinde alkol firmalarının logosunun görünür olması, yaş sınırını kanun gereği +24 olması için yeterli. Elbette festivalin yaş sınırında olması bizim içinde güzel bir durum değil.
Benzer bir durum +21 yaş olarak Amerika’da da var. Ama bu durum insanların müzik dinleme hakkını elinden alan bir durum değil. Örneğin Coachella’da +21 yaşındaki dinleyicilerin içki içebildiği alanlar var, ama konser alanına giderken ellerindeki içecekleri bırakmak zorundalar. En azından bu şekilde bir uygulama yapılabilir ülkemizde de. Ancak bizim durumumuz gençlerin müzik dinleme hakkını elinden alıyor. 20 yaşında bir insan oy kullanıyor ama konsere gidemiyor, bu kabul edilebilir bir durum değil, hatta insan haklarına aykırı. Konunun içki içmek, içmemekle alakası yok. Mutlaka bu konuda bir uygulama değişikliği yapılmalı diye düşünüyorum.
*Istanbul'da konser alanları hakkında ne düşünüyorsunuz? Park Orman ve BJK stadı bu sene ilaç gibi yetişti sanırım.
-Şehir içindeki kapalı ve açık mekanların hiçbiri yeterli değil aslında. Seneye Park Orman ve İnönü Stadı kullanım dışı olacak, çünkü onarımda olacaklar. Santral İstanbul zaten artık yok, seneye bu anlamda açıkhava konser alanı sıkıntısı çok büyük. Şimdiden kara kara düşünüyoruz. Diğer yandan kapalı konser alanı açığımız var. Bu yüzden tüm organizasyonları yaza almak zorunda kalıyoruz.
Kariyer hayatınız oldukça farklı ilerlemiş. Profesyonel iş hayatından müzik sektörüne geçmişsiniz, biraz bize bu dönemi anlatabilir misiniz.
-Profesyonel hayata 1994 senesinde denetim firmalarında başladım. Sonrasında farklı firmalarda finansal denetleme ve finans müdürlüğü görevlerinde çalıştım. Bu işler devam ederken hobi niyetiyle müzik ile olan alakam yoğun şekilde devam ediyordu.
Aslında ilk olarak müzikle olan işime ev partilerinde dj’lik yaparak başladım. Sonrasında radyolarda program yaptım. O dönem Radyo Cool’da programım vardı, sonrasında haftalık olarak Müzik İstanbul’un ve Aktüel’in müzik sayfalarını yapıyordum. Ardından iki sene boyunca İKSV’nin İstanbul Dostları adında bir portali vardı, bu portalin müzik editörlüğünü yürüttüm. Sonrasında Radyo 92,3, FG, Dinamo derken radyolarda çalışmaların arttı, 2000 senesinin başından itibaren de Babylon’da çalmaya başladım. Tüm bunlar devam ederken, profesyonel iş hayatım da bir yandan devam ediyordu. Ancak 2002 senesinde profesyonel iş hayatımı bıraktım. 2005 senesinde Dinamo Fm ile yavaş yavaş organizasyon işlerine girdim. 2006-2007’de ilk olarak Radar Live’ı yaptık. 2009 Eylül’den beri Pozitif’te çalışıyorum.
*Bu kadar müzikle ilgili çalışınca, onca konser ve büyük festivaller derken sıkıldığınız oluyor mu?
-“Sıkılmıyorum” dersem yalan olur. Ama yine de hayatımın en önemli öğesi olan müziğin işim olmasından çok mutluyum. Bu ülkede müzik ile ilgili bir iş yapmak çok riskli. Her an her şey değişebiliyor ve kontrol sizin elinizde olmuyor. Ama diğer yandan da yaptığınız güzel bir konserden sonra da tarifsiz bir mutluluk yaşıyorsunuz.
Konserlerinizin bir de Babylon ayağı var. Kalabalık konserler mi yoksa Babylon’daki gibi küçük konserler mi sizi çekiyor?
Biraz klişe olacak ama hepsinin tadı aslında farklı. Babylon’da 200-300 kişilik bir konserin de yeri ayrı, kalabalık bir festivalde büyük bir ismi ağırlamak da bambaşka oluyor.
*Geçen sene gittiğim Pozitif Günler kapsamındaki konserlerde aslında bu ülkede alternatif müzik kültürünün çok sağlam takipçileri olduğunu anladım. Bunda sizin ve Pozitif’in katkısı şüphesiz büyük, başladığınız dönemden bu zamana kadar geçen süreci siz nasıl değerlendiriyorsunuz?
-Pozitif’in müzik tarihine bakınca Fuji Müzik Günleri’yle başlayan, uzun bir festivaller ve konserler silsilesi var. Akbank Caz Festivali , Efes Pilsen Blues Festivali 20 küsür senesini doldurdu. Babylon keza 14 senedir İstanbul’un kültür sanat hayatına çok büyük katkıda bulunmuş bir mekan. Sadece Babylon olarak bile düşünecek olursak, Asmalı Mescit’in şu anki görünümüne kavuşmasında en önemli unsurdur.
Pozitif, İKSV ile birlikte İstanbul’un kültür sanat hayatına yön veren en önemli firmalardan biri. Getirdiğimiz onlarca isim, yaptığımız festivallerle belli bir müzik algısı yarattığımızı düşünüyorum. Festivallere gelen genç insanları görünce, emeklerimizin boşa gitmediğini görüp çok seviniyoruz.
*Peki bunca konserden sonra sizi en çok etkileyen konser/konserler nelerdir?
-2007 senesinde yaptığımız Radar Live benim için çok özeldir. Ayrıca OneLove Festival’lerinden Groove Armada, Suede, Pulp konserleri hafızamda yer etmiştir. U2 konseri hava kötü bile olsa çok etkileyiciydi. Bizim yapmadığımız ama izlemekten büyük zevk duyduğum iki Metallica konseri de inanılmazdı. Ayrıca Rock’nCoke’da sahne alan Limp Bizkit ve Korn konserleri de ilk aklıma gelen konserlerdendir. Bu yaz beni en heyecanlandıran etkinlik ise SigurRos konseridir.
*GreenDay sevginizi biliyorum. İsteyip de henüz getiremediğiniz, gönlünüzde yatan aslan hangi grup/sanatçılar kim var?
*Bunca konser planlamak, yönetmek nasıl bir ekiple gerçek oluyor?
-Sabit eleman sayımız yaklaşık 70-75 kişiden oluşuyor. Ancak festival ve konser dönemlerinde bu ekipler dönemsel 1-3 aylık elemanların da eklenmesiyle artıyor. Booking departmanımız 4 kişi, bizim dışımız da 3 tane de ortağımız var.
*Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Tüm müzik severleri bekliyoruz.
SAHNEDEN KULİSE
İbrahim Maalouf @ Babylon , İstanbul , 21.05.2013 ,21.30
Ceyl’an Ertem – Sezen Aksu Tribute @ Beyoğlu Hayal Kahvesi, İstanbul, 22.05.2013, 22.30
Husky Rescue @ Babylon , İstanbul , 22-23 Mayıs , 21.30
Andreya Triana @ Küçük Çiftlik Parkı , İstanbul, 22.05.2013 , 19.30
Martin Taylor @ Akbank Sanat , İstanbul , 23.05.2013 , 20.00
Babylon Soundgarden @ Park Orman , İstanbul , 25.05.2013 , 13.30
KARIŞIK KASET
Malumunuz geçtiğimiz Cuma Depeche Mode konseri ertelendi. Oysa ki, nasıl da hevesliydik, hazırdık. Ortada henüz yeni bir tarih yok ama anlaşılan o ki, konseri yapmak için Purple Concerts ve Depeche Mode tam gaz çabalıyorlar. Umarım yeni bir tarih çıkar ve tabi uygun olur da gideriz.
Bu haftasonu Kings Of Convenience’ın da sahne alacağı Babylon Soundgarden Park Orman’da öğlen 13:30 itibariyle başlıyor. Tüm güne yayılan etkinlikte Kings Of Convenience haricinde Devotchka , Molotov Jukebox, Baba Zula, Sattas , Beardyman de yer alacak. Özellikle Beardyman’i geçtiğimiz sene Babylon sahnesinde kaçırıp üzülmüştüm, şimdi izleyebileceğim için çok mutluyum.
“Soundgarden” Karışık Kaset’i Youtube’da hazırladığım listeler arasında mevcut.
Keyifli Dinlemeler…
1) Kings Of Convenience – Misread
2) DeVotchKa- How It Ends
3) Molotov Jukebox- Tick Tock
4) İlhan Erşahin – Freedom
5) Sattas – Funky Reggae Night
6) Molotov JukeBox – Get Ready
7) İlhan Erşahin- Night Ride
8) Molotov Jukebox- Don’t Panic
9) BabaZula- Özgür Ruh
10) Molotov Jukebox-Give It A Go
11) Kings Of Convenience – I’d Rather Dance With You
12) Molotov Jukebox – I Need It
13) BabaZula-I Need It
14) Sattas – She Said
15) BabaZula- Abdülcanbaz
16) DeVotchKa- You Love Me
17) Sattas – Irie
18) Kings Of Convenience – Know How
19) DeVotchKa – Till The End Of Time
20) Kings Of Convenience – Toxic girl
Yazarın son yazıları |
#17 Mayıs 2013 Depeche Mode konseri ertelendi
#14 Mayıs 2013 Onur Özdemir ile “Yeniliğe Doğru”
#10 Mayıs 2013 Keane-James Blake- Blur bu yaz İstanbul’da
#7 Mayıs 2013Dubai Konserinde Bieber’a Saldırı
#3 Mayıs 2013 Teoman müziğe geri döndü
#30 Nisan 2013 Bir Arabesk Rüyası: Coachella
Paylaş