Paylaş
Anne olunca, erkek çocuğu büyütürken daha önce hiç ilgi duymadığınız alanların uzmanı olunabiliyor.
Ata henüz 9-10 aylıktı, evin yakınında bir inşaat başladı. Uzun süre temel kazıldı. İş makinelerini gördükçe vuuuuu diye sevinç çığlıklarını atıyor, yakından izlemek için can atıyordu. Aylar geçtikçe iş makineleri konusunda farkındalık sahibi olmaya başladım.
Örneğin bana göre hepsinin adı kepçeydi. Önce kepçenin adı değişti, ekskavatör oldu. Sonra paletli ekskavatör mü, tekerlekli ekskavatör mü, ona bakmaya başladım. Günlük konuşma terminolojime forklift, bulldozer, backhoe gibi konunun spesifik makine isimleri dahil oldu. Çocuğuma okurum diye aldığım iş makineleri temalı kitaplar sayesinde, caddede gördüğüm makinenin türünü, işlevini ve teknik özelliklerini 100 metreden şıp diye tanımaya başladım.
Bu kadarla kalmadı. Her sabah saat 05:30 gibi geçen çöp kamyonunu beklemeye başladık. O saatte o heyecanla çöp kamyonunu beklemenin ne demek olduğunu nasıl anlatacağımı bilemiyorum. Kamyon yaklaştıkça, sevinçten çılgına dönüyordu. Anne olmadan önce “ne saçma” diyebileceğim bir şeyken, dünyanın en önemli olaylarından biri olmuştu benim için.
Hatta öyle ki, bir gün okulda öğretmen arkadaşlarımla sohbet ederken, bahçeden gelen tanıdık sesleri duyunca başımı çevirmem ve arkasından Ata’yla yaptığımız gibi parmağımızı uzatıp çöp kamyonuuuuuuu diye haykırmam bir oldu ? Arkadaşlar, iyi de heyecanlanacak ne var bunda der gibi bakmıştı tabi. Sonra konuyu açıklayınca epey gülmüşlerdi halime ? Yolda kepçe görünce yüreğimin hopladığı ve fotoğrafını çekip oğluma gösterdiğim doğrudur. Çocuğun heyecanını işte böylesine kabul ediyor, paylaşıyor insan. Anne olunca anladım.
Yolda karşılaştığımız inşaatları incelemeye başladık. Beton dökülen inşaatları seyrederken ,çoğu kez görevlilerin “buyrun sandalyeye oturun dedikleri” olmuştur. Çocuğun gitmeye o kadar niyeti yoktu ve bu o kadar belliydi ki, yardımcı olmaya çalışıyorlardı.
Bu arada bir dönem, gezegenlere ve uzaya ilgi duymuştu. O sırada ise güneş sistemi dışında bildiğim yıldız isimlerine bakınca ne cahilim dedim. Canis Majoris ismindeki yıldız, şimdiye kadar insanoğlunun keşfettiği en büyük gök cismiymiş, haberim yokmuş. Oğlum sayesinde öğrendim.
Evin heryeri iş makinesi oyuncaklarıyla dolup taşmışken, tatillere dahi koca koca ekskavatörlerle giderken, birden hayatımıza dinozorlar girdi. Giriş o giriş. Hmm, inşaat mühendisi olacak galiba yorumları yapılırken, şimdi evin heryeri dinozorla dolu, kreşe, parka, bahçeye, dinozorlarla gidiyoruz. Kitaplara olan ilgisiyle birleşince sağlam bir dinozor külliyatımız oldu.
Yine aynı şey gerçekleşti. Benim için hepsinin adı dinozordu. T-rex leri ayırdedebiliyordum, o kadar. Şimdi yaşadığı dönem, beslenme biçimi gibi detayları kavradıkça paleontolog gibi oldum. Önceleri dinozorların isimlerini doğru okumak için defalarca hecelerdim. Ma-men-çi-sa-rus. Mamençisarus, evet, Mamançisarus ile Yang-çu-o-no-sa-rus karşılaşmışlar. Acemilik dönemi bitince takılmadan şakır şakır, dinozorların latince isimlerini okumaya başladım. İş makinelerinden sonra Triseratops, Stegosaurus, Parasaurolofus, Ankylosaur gibi isimler günlük konuşma terminolojimizin olağan kelimeleri oldu. Halen devam etmekte. Hatta bu yazıyı hazırlarken dahi camarasaurusum nerede anneeeeaaa diye sordu, köşe bucak kaybolan uzun boyunlu, dev, otçul dinozorunu aradık.
Paleontolog mu olacak yoksa zoolog mu yorumları yapıladursun, ben sıradaki sevdasının ne olacağını merak ediyorum. Acaba sırada ne var?
Haftanın kitap önerisi:
Çocuğunuza kulak verin, Aletha Solter. 2 ila 8 yaş arasındaki çocuğunuzun sorunlarına kalıcı ve yaratıcı çözümler...Öfke nöbetlerine nasıl tepki vermek gerekir? Çocuklar şiddetten nasıl uzak tutulur? Kardeş kıskançlığını aşmanın yöntemi nedir? Televizyonun çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri nasıl azaltılabilir? Oyuncak seçiminde nelere dikkat etmek gerekir? Çocuklarınızı daha iyi anlamak, kişisel becerilerini dikkate alarak yönlendirmek ve onlarla ilişkinizi geliştirmek için yenilikçi bir bakış açısı sunuyor. Çocuklarınızı mutlu büyütmek için, kendi kurallarınıza değil, önce onlara kulak verin diyor.
Mail: info@aylinanne.com
Twitter: https://twitter.com/AylinAnne
Paylaş