Güncelleme Tarihi:
İstanbul Club 29'un sahibi Metin ve Zeynep Fadıllıoğlu çifti, Türk mutfağının seçme yemeklerini bir hafta süreyle Paris Ritz Otel'de tanıttı. Fransa'nın en ünlü otelinde hazırlanan Türk mutfağı haftası, tanıtım yapılmadığı halde Fransızlardan büyük ilgi gördü. Çiğköfte her gece kapış kapış gitti.
Prenses Diana'nın, ölmeden birkaç dakika önce kapısından çıktığı ünlü Ritz Otel, tarihinde son derece ilginç bir başka olaya tanık oldu. Otelin özel müşterilere ayrılan kulubüne gelen konuklar, Türk mutfağının ‘‘tat çeşitlemesi’’ karşısında hayran kaldılar. Metin ve Zeynep Fadıllıoğlu ile Türk yemekleri haftasını düzenleyen Ritz Club Direktörü Michel Gaubert, normal zamanda Ritz Club'a üye olmayanların içeri alınmadığını, ancak Türk Mutfağı haftası nedeniyle kulübü diğer müşterilere de açtıklarını belrterek şunları söyledi:
‘‘Ben Türkiye aşığıyım. Birkaç kez ülkenize geldim. Burada yılda bir kez, Fransız mutfağı yerine müşterilere değişik ülke mutfaklarının en iyi örneklerini sunuyoruz. Türk Büyükelçisi Sönmez Köksal, Türk mutfağını teklif ettiğinde çok memnun oldum. Teklif, Metin Fadıllıoğlu'na götürüldü ve harika yemeklerinizi Fransızlara tattırma imkanı bulduk. Metin, Club 29'un şefini de getirdi. Bizimkiler, ondan yeni yemek pişirme teknikleri öğrendiler. Müşteriler, Türk yemeklerini çok beğendiler.’’
Türk yemekleri haftasının düzenleyicilerinden Zeynep Fadıllıoğlu ise ‘‘Biz, Paris Büyükelçimizin eşi Filiz Akın-Köksal hanımla, sivil toplum örgütlerinde birlikte uğraş veriyoruz. Filiz hanım, beni çağırarak Ritz Otel'de Türk mutfağını tanıtma imkanı olduğunu ve uygun görürsek bunu bizim yapabileceğimizi söyledi. Biz de çok sevindik’’ diye konuştu. Metin Fadıllıoğlu da şu açıklamayı yaptı:
‘‘Bir işi yaparken, en iyisini yapmak önemlidir. Biz yaptığımız işleri dünyada kabul edilen normlar neyse, onlara göre yaparız.
Ritz Club'da müşterin karşısına etnik olarak çıkabilirdik. Yani ‘Biz böyle besleniriz' derdik, Fransız da tadına bakardı. Ama buraya etnik olarak gelmedik. Türk olarak 2000 yılında beslenirken birtakım tatları çağa uydurarak yorumladık. Sarmısak koyuyoruz, ama kokmamasına özen gösteriyoruz. Mesela, bir dolma yaptığımız zaman, 300 sene önce atalarımızın yaptığı gibi yapmıyoruz. Evrime uğradığı biçimiyle, sofistike bir şekilde yapıyoruz.’’
Lezzet haftasının mimarları
Paris'in en ünlü oteli Ritz'de düzenlenen Türk yemekleri haftasının mimarlığını Metin ve Zeynep Fadıllıoğlu çifti ile Ritz Club Direktörü Michel Gaubert (sağda) yaptı. Fadıllıoğlu çifti (solda) ve Gaubert, Hürriyet'in Paris Temsilcisi Muammer Elveren'e bilgi verdiler.
Club 29'un başaşçısı Selim Akkaya, Paris'e gelerek Fransızlara hayran kaldıkları Türk yemeklerini yaptı.
Fransızlar bunlara bayıldı
Fava
Zeytinyağlı enginar
Pastırma
Mücver
Sosisli börek
Çöpşiş
Çerkeztavuğu
Balık köftesi
Kalkan tava
Menemen
Kağıtta barbunya
levrek buğulama
acılı kebap
yoğurtlu kebap
islim kebabı
çiğköfte
köfte 29
külbastı
fırında ballı kuzu
irmik helvası
ayva tatlısı
kabak tatlısı
badıllı
baklavası
rakı
şarap