Panayır Adası günübirlik tesis alanına açıldı

Güncelleme Tarihi:

Panayır Adası günübirlik tesis alanına açıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2011 11:38

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı, Aydın’ın Didim İlçesi’ndeki Panayır Adası’nı kanun hükmünde kararname ile SİT alanından çıkarıp, günübirlik tesis alanı ilan etti. Didim Belediye Başkanı CHP’li Mümin Kamacı, bu değişikliğe itiraz edecekleri söyledi.

Didim’in dünyaca ünlü Altınkum Plajı’na 2 kilometre uzaklıkta tavşanların yaşadığı ve yenilebilen doğal otlar bakımından zengin Panayır Adası, 19 Ocak 2010 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Koruma Yüksek Kurulu tarafından SİT alanından çıkartıldı. Didim Belediyesi, bunun üzerine Aydın 1’nci İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Mahkeme geçen 1 Mart’ta kararını verip, adayı yeniden 1’inci derece SİT alanı olarak tescilledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 648 Sayılı Kanun Hükmü’nde Kararname ile plan değişikliğine gidip, adayı ’Günübirlik tesis alanı’ olarak tahsise açtı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Didim Belediyesi’ne 24 Kasım tarihli yazı gönderdi. Yazıda, tabiat varlıkları, doğal SİT alanları ve bunlara ilişkin koruma alanları ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca hazırlanması öngörülen yönetmelikler yürürlüğe girinceye kadar, daha önce yürürlüğe girmiş yönetmeliklerin bu kararnamenin hükümlerine aykırı olmamak koşuluyla uygulanmasına devam edilebileceği vurgulandı. Yazıda ayrıca, Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun söz konusu yerle ilgili günübirlik alan olarak 1/25 bin ölçekli çevre düzeni planı değişikliğinin Turizm Teşvik Kanunu kapsamında bakanlık tarafından onaylandığı ifade edildi.

"PANAYIR ADASI DİDİM’İN NAZAR BONCUĞU"

Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, Panayır Adası’nın günübirlik tesis alanı ilan edilmesine tepki gösterdi. Didim’de turizm gelişim bölgesi ilan edildikten sonra 30 bin dönüm arazinin turizm yatırım alanı olarak belirlendiğini hatırlatan Başkan Kamacı, şöyle dedi:

"Kurullarımızın SİT alanlarına gösterdikleri duyarlılığı buraya da göstermelerini bekliyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2005 yılından beri Didim’e 3 tahsisten başka ne verdi? Öncelikle tahsise açılan alanların planları yapılıp, turizme kazandırılsın. Bakanlığın öncelikli işi varken, Panayır Adası ile ne işi var? Ada, Didim’in ’Nazar boncuğu’dur, doğal alanlar inşaat yığını olsun istemiyoruz. Konunun belediye avukatı tarafından inceleniyor, değişikliğe itiraz edeceğiz."

Didim Kaymakam Ersin Emiroğlu ise gönderilen planlarda adanın Güney tarafının günübirlik alan olarak tahsise açıldığını, üzerindeki doğal yapı ve özellikler zarara uğratılmadan, özellik arz eden sistem varsa korunarak ve görüntü yapılaşması olmamasına dikkat ederek turizme dahil edilebileceğini söyledi. Emiroğlu, bu anlamda adanın turizme çeşitlilik sağlayacağı görüşünde olduğunu bildirdi.

Halen Adana’da görev yapan Aydın eski Valisi Hüseyin Avni Coş, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ’Eğlence Adası’ yapılmasına dair planlama yapılmasını istediklerini belirterek, "Ada faaliyete geçerse günübirlik yeme, içme ve gezme alanı olacak. Akşamları eğlence alanları olacak. Adayı yat turizmine de açmayı istiyoruz. Böylece denizde yat turu yapan yerli yabancı turistler adada ihtiyaçlarını giderebilecekler" demişti.

BU KONUDAKİ GÖRÜŞLER

Sivil toplum kuruluşlarının bu konudaki görüşleri ise şöyle:

* Didim Turizm Alt Yapı Birliği Başkanı Salih Bankoğlu: Ada turizme kazandırılabilir, bunun dünyada örnekleri var. Adanın doğal yapının korunmasına yönelik SİT alanı ilan edilmesinde belediyenin emeği var. Ada turizme entegre edilebilir, turizmi çeşitlendirebilir. Ancak bu doğal dokusu bozulmadan gerçek anlamda günübirlik planlarına uygun tahsis olursa faydalı olur. Aksi halde adanın rant alanı haline getirilmesine karşıyız. Proje Kültür Turizm Bakanlığı, Didim Belediyesi ve sivil toplum kuruluşlarının görüşleri alınarak oluşturulmalı. Masa başı projeler faydadan ziyade zarar getirir. Öncelikle daha önce turizm yatırım alanı olarak belirlenen 30 bin dönümlük alanını master planlarının yapılarak tahsise açılması gerekir. Parça parça tahsise açmalar nedeniyle doku bozuluyor. İlçe taş yığını haline gelmesin, hassas davranmak lazım.

* Didim Turizm Derneği Başkanı Deniz Atabay: Konuyla ilgili resmi ve sivil inisiyatiflerinin oluşturduğu bir çalışma grubu oluşturularak, bakanlıktaki tüm çalışmaları takip etmesinin sağlıklı bir planlama yapılandırılmasına katkı sağlayacağına inanıyorum. Adanın tamamı değil fakat kısıtlı bir bölümü iyi bir planlama ve kesinlikle yerel inisiyatif ve dinamiklerle işbirliği yapılarak günübirlik planı aşmayacak kullanıma açılabilir. Yapılacak işletme türleri, sınıfları, sayısı, yapı tipi ve kullanılacak malzeme sınıfına kadar detay planlarının saptanması gerekir. Yatırım safhasında yatırımcıdan bu yatırımlarla ilgili önceden saptanmış ve açıkça detaylandırılmış, yatırım ve yatırımcı kriterlerine uyması istenmeli. Adanın kalan büyük kısmı oradaki doğal yaşamın devam edebileceği gibi planlanmalı ve bir daha imara açılamayacak gibi sonlandırılmalı. Bu şartlarda verilecek kullanma izini aynı medeni dünyada yapılabildiği gibi hem insanların kullanabileceği hem de doğal yaşamın sürdürülebileceği bir ortaklığın tesisi olur. Bunu yapabiliriz ve bundan peşinen korkmamamız lazım. Başarırsak Didimin simgesi olabilecek bir sonuç ortaya çıkabilir."

* Didim Derneği Başkanı ve Didim Belediyesi eski başkanlarından Mehmet Soysalan: Ada, özel mülkiyete konu edilmemeli. Adanın tahsise açılması herkese açık özelliğini ortadan kaldırır. Üzerindeki bitkisel ürün dokusu zarar görecek. İlçemizin çoğu koy ve plajların kullanımını otel alanları engelliyor. Her şeye para ve gelir olarak bakmamak lazım. Kullanım kararını çocuklarımıza bırakalım. Bu gidişle çocuklarımızın karar vereceği bir alan kalmayacak. Bu yanlıştan dönülmesi için elimizden geleni yapacağız, herhangi bir dava açılırsa da müdahil olacağız.

* Didim Kent Konseyi Başkanı Osman Ayyıldız: Doğal değerlerin aynı çerçevede korunarak adanın turizme açılmasının Didim’e değer kazandıracağına inanıyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!