Güncelleme Tarihi:
Amerikan birliklerinin dün Kuzey Irak'ta Talabani bölgesinin başkenti Süleymaniye'de bulunan Türk Özel Harekat timinin yaşadığı merkezi basıp 3'ü subay, 8'i astsubay 11 Türk askerini tutuklayarak Kerkük'e götürmeleri Ankara ile Washington arasında büyük bir gerginliğe yol açtı.
Türkiye, dün öğleden sonra meydana gelen olay üzerine pek çok kanaldan yaptığı girişimlerle yaklaşık 100 kadar silahlı Amerikan askeri tarafından gerçekleştirilen bu operasyonu sert bir dille protesto etti ve tutuklanan askerlerin bir an önce serbest bırakılmalarını talep etti.
Ankara ile Washington arasında dün gece geç saatlere kadar yoğun bir diplomasi trafiğinin yaşanmasına yol açan kriz, iki NATO müttefiği ordu arasında bugüne dek emsali görülmemiş ölçülerde nahoş bir durumu yansıtıyor.
TELEFONLARI DA KESTİLER
Ankara'ya ulaşan bilgilere göre, olay silahlı 100 kadar Amerikalı askerin dün saat 14.00 sularında Süleymaniye'de görev yapan Türk özel harekat görevlilerinin çok uzun bir süredir büro olarak kullandıkları merkezi basmalarıyla ortaya çıktı.
Türk özel harekat görevlilerinin Amerikalı askerlerin gelişini başlangıçta dostane bir hareket zannettikleri, ancak Amerikalı askerlerin silahlarını bırakmaları yolundaki uyarılarıyla karşılaştıkları öğrenildi. Amerikalı askerler, bu arada dışarıyla haberleşmeyi önlemek için evin telefonlarını da kestiler.
Alınan bilgilere göre, baskın gerçekleştiği sırada büroda özel harekatçıların aşçısı olarak çalışan bir Türkmen kadın, özel hizmetli olarak çalışan iki Kürt ve Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği lideri Celal Talabani tarafından harekatçılara koruma olarak tahsis edilmiş olan 3 Kürt Peşmerge de bulunmaktaydı.
Amerikalı askerlerin özel harekat görevlileri ile birlikte içeride bulunan toplam 17 kişiyi tutukladıkları ve askeri taşıtlara bindirerek Kerkük'e götürdükleri bildirildi. Özel harekatçılar ve maiyetlerindeki ekip, Kerkük'teki bir Amerikan askeri tesisinde gözlem altına alındı.
Olayla ilgili bilgilerin Ankara'ya ulaşması üzerine dün Genelkurmay ve Dışişleri Bakanlığı'nda tam bir kriz durumuna geçilirken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da durumdan haberdar edildi.
Genelkurmay Başkanlığı NATO Başkomutanlığı ile Dışişleri Bakanlığı ise gerek Ankara'daki ABD Büyükelçiliği gerek ABD Dışişleri Bakanlığı ile doğrudan temasa geçerek olayı protesto ettiler. Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu'nun da devreye girdiği bu girişimlerde Kuzey Irak'ta tutuklanan Türk askerlerinin bir an önce serbest bırakılmasını istendi.
SUİKAST İDDİASI
Bu arada, Amerikan tarafı, olayla ilgili verdiği ilk yanıtta, özel harekatçıların Kerkük'ün Kürt kökenli valisine yeşil hattın güneyinde bulunan bazı Türkler tarafından suikast düzenleneceği yolunda alınan bir istihbarat üzerine tutuklandıklarını bildirdi.
Türk tarafı, bu gerekçeyi inandırıcı bulmadı. Özel harekatçıların görev yaptığı Süleymaniye, Kürt bölgesini ayıran yeşil hattın kuzeyinde kalıyor.