Okulun ilk günü

Bugün okullar açıldı. Okula ilk kez başlayacak çocuklar hem çok heyecanlı hem de biraz tedirgin. Peki, okulun ilk günü neler yapılmalı? Uzman Psikolog Filiz Kaya ile konuştuk.

Haberin Devamı

Okula ilk kez başlayacak çocuklara davranılmalı?

Okula ilk başlangıç hem çocuklar hem de ebeveynleri için, heyecan yaratan çok önemli bir olaydır. Dolayısı ile çocuk biraz endişelidir. Çocuğun tepkilerinin iyi gözlenmesi, hissettikleriyle ilgili onunla konuşulması, ebeveynlerin kendilerinin okula başlama deneyimlerini rahat bir biçimde çocukla paylaşması yeterli olacaktır. Ayrıca çoğu zaman ebeveynler çocuklardan daha endişelidir. Bu durum çocuk için iyi değildir. Çocuk, anne babası yanında olmadığı anda kendini tehlikede hisseder. Bu yüzden en önemli uyarımız ebeveynlere! Kendi kaygınızı giderin.

Aileler, çocukları ile birlikte okula gitmeli mi?

Haberin Devamı

Çocuk kendini güvende hissetmediği durumlarda bunu ister. Asıl yapılması gereken çocuğun endişesinin azaltılmasıdır. Ebeveyn, çocuk kendini güvende hissedene kadar okula gidebilir, ama bu iyi planlanmalıdır. Aksi takdirde ebeveynler aylarca okulun kapısında bekleyebilir. Sakin ve anlayışlı olunmalıdır. Çocuğun okula alışması için acele etmeyin, rahat olun; korku ve kaygı ne kadar bulaşıcıyla, rahatlık, güvenlik de o kadar bulaşıcıdır. Çocuğunuza güvende olduğunu hissettirin.

Peki çocuk, anne veya babasının derse girmesini isterse?

Bu öğretmenin vereceği bir karar. Diğer çocuklar da ebeveynleri ile birlikte giriyorsa, olabilir. Ancak daha etkili olacak yöntem, ilk gün için, nerede olduğunuzu bilmesidir. Kesinlikle bir anda ortadan kaybolmayın. Ebeveyninin bir anda ortadan kaybolması, çocuğa anne-babasına güvenemeyeceğini öğretir ki, bu durum da okul kaygısını daha da arttırır.

Okula alışmakta zorluk çeken bir çocuğa ailesi nasıl yaklaşmalı?

“Ben de okula ilk gittiğimde biraz korkmuştum, böyle durumlarda bazen hepimiz korkarız, sen nasıl hissediyorsun, anlat bana?” gibi ifadeler çocukların rahatlamasına ve anlaşıldıklarını hissetmelerine yardımcı olur.

Haberin Devamı


Çocuğunuzun okula kolay alışması için bunları yapın:

Ortadan kaybolmayın:
Bir anda kaybolmanız halinde kaygısı artacaktır.
Uzun süre beklemeyin: “5 dakika daha kalacağım sonra da gideceğim.” ya da “Sana bir masal kitabı daha okuyacağım, sonra da gideceğim.” diyerek güven verebilirsiniz.
Gideceğinizi mutlaka onun yüzüne bakarak söyleyin: Çocuğunuz çok fazla üzülürse, nasıl hissettiğini anladığınızı belirtin: “Gideceğim için üzüldüğünü biliyorum canım. Ama şimdi işe gitmeliyim, akşama görüşeceğiz.”
Bir rutin geliştirin: Örneğin okuldan ayrılırken 2 yerine 4 kez onu öpebilirsiniz ya da aranızda özel bir işaret dili kullanabilirsiniz. Önemli olan her defasında tutarlı biçimde bunu uygulamanız.

Yazarın Tüm Yazıları