Güncelleme Tarihi:
Temel Öğretimden Orta Öğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında düzenlenen birinci dönem ortak sınavları tamamlandı. İkinci dönem TEOG sınavları ise 27-28 Nisan 2016 tarihinde yapılacak. İkinci sınavda sorulacak soruların yüzde 30’u birinci sınav konularını, yüzde 70’i ise birinci sınavdan ikinci sınava kadar olan konuları kapsayacak.
TEOG Sınavları ile ilgili, Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi Hatice Yılmaz, “Bilindiği gibi birinci ve ikinci sınav, Yerleştirmeye Esas Puanınızı yüzde 50 oranında etkileyecek. Yani iki sınavın ortalaması alınacak. Birinci sınavlarla ilgili genel kanı sınavların geçen yıllara göre daha zor olduğu yönünde ki biz de aynı görüşteyiz. Sınav zorsa herkese zordur, kolaysa herkese kolaydır. Sınavın, geçen yıllara göre daha zor olarak algılanmasının nedeni soruların öğrencinin anlama, yorumlama, neden sonuç ilişkisi kurabilme, karşılaştırma yapabilme, çıkarım yapabilme gibi daha üst bilişsel düzeyleri sorgulamasıydı. İkinci dönem TEOG sınavına, birinci dönem TEOG sınavından aldığınız dersler doğrultusunda ve şimdiden hazırlanmaya başlarsanız istediğiniz başarıya ulaşabilirsiniz” dedi.
“Başarı için 10-15 dakikanızı sözlüğe ayırın”
“Kısa sürede daha çok sözcüğün anlamını öğrenmek için her gün 10-15 dakikanızı sözlük okumaya ayırabilirsiniz” diyen Hatice Yılmaz şöyle devam etti:
“TEOG’ da yüksek puan almak için okulda ve sınavlarda başarılı olmanın ön koşulu öğrencinin okuma alışkanlığı edinmesidir. Okuma alışkanlığı edinmiş öğrenciler, ister istemez çok sayıda sözcükle karşılaşıp sözcüklerin anlamını da öğrendiklerinden daha hızlı ve anlayarak okurlar. Bu nedenle de ders çalışmakta, ödev yapmakta ve sınava hazırlanmakta zorlanmazlar.”
Yılmaz ayrıca, “Hala indirmediyseniz Talim Terbiye Kurulu’nun sayfasından TEOG’da sorumlu olduğunuz ünite ve konuları, konularla ilgili sahip olmanız gereken edinimler ve kazanımlar listesini mutlaka indirin. Okul derslerine ve ikinci TEOG sınavına hazırlanırken öğrendiğiniz her konu ile ilgili edinim ve kazanımlardan öğrenme eksiğiniz olmadığına emin olun” dedi.
Öğrenmenin gereklerini yerine getirme alışkanlığı da edinin diyen Yılmaz’ın diğer önerileri şöyle:
* Derse hazırlıklı girin.
* Dersi derste öğrenmek için dikkatlice dinleyin, derse katılın ve anlamadığınızı sorun.
* Okuldan eve döner dönmez günün tekrarını ve ödevlerinizi yapın.
* Öğrendiğiniz konu ile ilgili bilgilerinizi pekiştirmek üzere bulabildiğiniz farklı kaynaklardan soru çözün. MEB’in internet sitesinde yayınlanan soruları çözmeyi ihmal etmeyin.
* Ertesi gün işlenecek konularla ilgili daha önce yaptığınız ödevi gözden geçirip yeni işlenecek konuyu okuyun ve sınıfta sorulmak üzere gerekli notları alarak çalışmanızı tamamlayın diye de belirtti.