Güncelleme Tarihi:
1 milyonun üzerinde ortaokul 8’inci sınıf öğrencisinin iyi bir liseye girmek için katıldığı ikinci dönem TEOG ortak sınavlarının ilk gün oturumları sona erdi. Türkçe, matematik ile din kültürü ve ahlak bilgisi oturumlarına katıldı. Öğrenciler gelen ilk TEOG yorumlarında ise ilk yapılan Türkçe sınavından çıkan çoğu öğrenci, soruların kolay olduğunu belirtirken, bazıları yazım yanlışı ve noktalama işaretiyle ilgili sorularda zorlandıklarını söyledi. Matematik ise öğrencilere göre düşündürücüydü. Öğrenciler zorlandıklarını anlatırken, matematiğin eleyici olabileceğini belirttiler. Adaylar, din kültürü ve ahlak bilgisi oturumunda da şaşırtıcı bir soru olmadığını anlattılar.
1 milyon 185 bin 328 öğrencinin katılacağı Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) ikinci dönem ortak sınavlarının ilk oturumları başladı. Biz de sınavı İstanbul Kadıköy Bahariye Ortaokulu’nda ve Bakırköy'deki Emlak Kredi Bankası Ortaokulu'nda takip ettik. Öğrenciler ve veliler saat 8.00'den itibaren okula gelmeye başladı. Bazı öğrencilerin "son şansımız" diyerek heyecanlı olduğu görüldü. 8.30’da ise öğrenciler sınıflara alınmaya başlandı. Öğrenciler ilk olarak Türkçe testi sınavına girdi. 09.00'da başlayan Türkçe testi 09.40'ta sona erdi. Sınavın ardından öğrenciler, 30 dakikalık araya çıktı. Genel görüş Türkçe'nin çok kolay olduğu yönündeydi. Bazı öğrenciler 'vurgulu' soruda zorlandıklarını belirtti. Bazıları ise yazım yanlışı ve noktalama işaretiyle ilgili sorularda zorlandıklarını söyledi. Aranın ardından öğrenciler matematik testi için sınıflarına girdi. İkinci oturumdan çıkan öğrenciler matematiği 'düşündürücü' olarak niteledi. Kimi öğrenciler zorlandıklarını anlatırken, matematiğin eleyici olabileceğini belirttiler. Öğrenciler son oturum olan din kültürü ve ahlak bilgisi sınavında ter döktü. Sınavdan çıkan adaylar, oturumda farklı bir soru olmadığını belirtti.
Veli ve öğrencilerin anlattıkları özetle şöyle:
Muhammet Berat: Türkçe sınavım çok kolaydı ama matematik zordu. Bazı sorular çok kolaydı , ilginç sorular vardı. Genel olarak matematik zordu. Bence eleyici olabilir. Özel bir liseye gideceğim. Çok heyecanlı da değilim.
İşte öğrenci ve velilerin TEOG ile ilgili yorumları:
Kaan Biber: Son dönemde okula gitmedim. Sabah erken kalkıp geç saatlere kadar kursta çalıştım. Test çözdüm, konu tekrarı yaptım. Beni hep zorlayan matematik oldu. İlk TEOG'da da o zorlamıştı. Ona biraz daha ağırlık verdim. Zeytinburnu Zühnü Kurtulmuş Anadolu Lisesi'ni hedefliyorum. TEOG'dan sonra biraz tatil yapıp, okuldaki üçüncü sınavlara hazırlanacağız.
Nuri Canacar: Son hafta okula gitmedim, çalıştım sürekli. İlk TEOG'um iyiydi. Biraz çalışmadığım için dinde zorlanmıştım. Tüm derslere eşit hazırlandım, dine biraz daha ağırlık verdim. Beylikdüzü Büyükşehir Hüseyin Yıldız Lisesi'ni hedefliyorum. TEOG'dan sonra arkadaşlarla buluşacağız.
İlayda Baltacı: Konu tekrarı yapıp, test çözdüm. Çok heyecanlı değilim, biraz heyecan var. İlk TEOG benim adıma daha başarısızdı. İnkılapta çok zorlanmıştım. Bunda inkılaba biraz ağırlık verdim. Diğerlerini tekrar ettim. Yeşilköy 50. Yıl Lisesi'ni hedefliyorum.
Zeynep Kiremitçi: Son şansımız olduğu için ilk TEOG'a göre daha heyecanlıyım. Test çözdüm, onun dışında bir şey yapmadım. Konu tekrarı yaptım. İlk TEOG'da matematikte kareköklerde zorlandım. Normalden fazla yanlış vardı.