ODTÜ'lü bilim insanları Pasifik’e dalacak

Güncelleme Tarihi:

ODTÜlü bilim insanları Pasifik’e dalacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2017 17:18

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nden bilim insanları, Kosta Rika'nın batısından bin 200 deniz mili uzaktaki Pasifik Okyanusu'nun 2 bin 500 metre derinine yapacağı dalışla ‘küresel ısınmanın etkilerini’ araştıracak.

Haberin Devamı

 

Dalışı, titanyum bir küreden oluşan denizaltı ile yapacaklarını belirten ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Yücel, dalış sırasında ODTÜ logosunun bulunduğu bir küreyi de Pasifik Okyanusu'nun dibine yerleştirip görüntü alacaklarını kaydetti. Okyanusun tabanında yer kabuğunun ayrıldığı bölümler bulunduğuna, bu bölümlerin yeryüzündeki volkanlar gibi deniz ve okyanus tabanında da volkanlar oluştuğuna işaret eden Yücel, şöyle konuştu:

MADEN DE ARANACAK

"Dalışı yapacağımız okyanusun tabanında sıra dağlar gibi uzanmış volkanlar bulunuyor. Bu nedenle de bu bölgede sıcak su çıkışları oluyor. Sıcak suların beraberinde getirdiği metaller, demir, altın, gümüş gibi ekonomik açıdan değerli maden yatakları da bu bölgelerde bulunuyor. Tabii araştırmamızda bu değerli yatakları da araştıracağız. Okyanusta canlının olması demek, atmosferdeki fazla karbondioksidin emilmesi demek. Burada küresel ısınma devreye giriyor. Okyanusların neden üçte birinin çöl olduğunu bu araştırma sonunda anlamaya çalışacağız" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!