Obezite böbreği vuruyor

Güncelleme Tarihi:

Obezite böbreği vuruyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2017 01:00

Sağlıklı böbrekler için yanlış beslenmeden uzak durulması gerektiğini belirten Ankara Koru Hastanesi Nefroloji uzmanı Doç. Dr. Serpil Müge Değer, obezitenin böbrekleri tüketen en yaygın düşman olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Obezite böbreği vuruyor

Dünya Böbrek Günü nedeniyle böbrek sağlığı üzerine konuşan Doç. Dr. Serpil Müge Değer, “Sağlıklı böbrekler için sağlıklı yaşam şart. Günümüzde, kronik böbrek hastalığı tüm ülkelerde önemli bir sağlık problemidir” dedi. Böbrek hastalığında ülkemizin sağlık karnesinin kötü olduğunu kaydeden Değer, “Türk Nefroloji Derneği’nin 10 bin 748 yetişkinin dahil edildiği önemli bir tarama çalışmasında, Türkiye’de kronik böbrek hastalığı görülme sıklığının yüzde 15,7 olduğu tespit edildi. Bu oran dünya genelinde rapor edilen kronik böbrek hastalığı görülme oranlarından daha yüksek” dedi. Obezitenin böbrek sağlığı başta birçok organı tehdit ettiğini belirten Değer, “Obezite Kronik Böbrek Hastalığı gelişmesi için güçlü bir risk faktörüdür. Direkt böbrek dokusu üzerine etkilerle kronik böbrek hastalığı gelişimine neden olmakta veya kronik böbrek hastalığının son dönem böbrek yetmezliğine ilerlemesini hızlandırabilmektedir” diye konuştu. 

Haberin Devamı

ERKEN TANI ÖNEMLİ

Kronik böbrek yetmezliğinin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirten Doktor Değer, “Kronik böbrek hastalığı erken dönemde tanı konulup, nefroloji uzmanları tarafından uygun şekilde takip edildiği takdirde ilerlemesi engellenebilen veya yavaşlatılabilen bir hastalıktır. Bu amaçla, fazla kilolu, obez, diyabetik ya da hipertansif olan veya ailesinde böbrek hastalığı bulunan kişiler, mutlaka hekime giderek yılda bir kez böbrek fonksiyonlarını kontrol ettirmelidir” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!