Nobel ödüllü yazar Necip Mahfuz öldü

Güncelleme Tarihi:

Nobel ödüllü yazar Necip Mahfuz öldü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2006 00:00

Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Mısırlı yazar Necip Mahfuz öldü. Resmi MENA ajansının haberinde, Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan ilk Arap olan 94 yaşındaki Necip Mahfuz’un 19 temmuzda düşüp başından yaralanarak kaldırıldığı hastanede dün yaşamını yitirdiği belirtildi. En ünlü eseri "Kahire Üçlemesi" olan Mahfuz, 1988 yılında Nobel Edebiyat Ödülünü kazanmıştı.

Romanlarında bütün ömrünü geçirdiği kent olan Kahire’nin tarihi mahallelerindeki yaşamı konu alan Mahfuz, eserlerinde geleneksellikle modernite arasında denge kurmaya çalışan sıradan insanı anlattı. Babası tüccar olan Mahfuz, 1911’de Kahire’de doğdu. Altı kardeşin en küçüğüydü. Kahire Üniversitesi’nde İngiliz Dili okuyan Mahfuz’un 1959 yılında Mısır gazetelerinde tefrika edildikten sonra kitap halinde yayımlanan "Sokağımızın Çocukları" isimli romanı Mahfuz’a büyük şöhret kazandırdı.

HAKKINDA ÖLÜM FETVASI

Aynı kitap yüzünden 1989 yılında Mısırlı köktendinci şeyh Ömer Abdülrahman tarafından hakkında ölüm fetvası çıkartılan Mahfuz, 1994 yılında Kahire’deki evinin önünde bıçaklı saldırıya uğradı. Saldırıdan yaralı kurtulan Mahfuz, sağ kolundaki sinirler zedelendiği için yazmakta büyük güçlük çekmeye başladıysa da ilerleyen yaşına rağmen edebiyattan kopmadı ve kısa hikayeler yazmaya devam etti.

Ünlü yazarın Midak Sokağı, Bıldırcın ve Sonbahar, Binbirinci Geceden Sonra ve Sokaktakiler gibi birçok eseri Türkçeye de çevrildi. 19 Temmuz’da evinde düşüp başından yaralanan Mahfuz hastahanede tedavi görüyordu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!