Paylaş
Bu ödül her yıl, alanında zirveyi hak ekmiş birine ya da bir kuruma veriliyor.
Her ödül alanın yaşamını merak ederim. Çünkü böyle önemli bir ödülün, herkesin kabulleneceği, gerekçeleri yaşamlarında ve mesleklerinde gizlidir.
Şimdi de hocalığını sürdüren Nermin Abadan Unat’ın öğrenmek ve öğretmek için verdiği emeği okuduğunuzda, “Hocaların Hocası” unvanını ve ödülü nasıl hak ederek aldığını da öğreneceksiniz.
Sedef Kabaş’ın, “Hayatını Seçen Kadın -hocaların hocası- Nermin Abadan Unat” başlıklı söyleşi kitabında, bir bilim insanının, bir roman kahramanı kadar renkli, üzücü ve mutlu anları okuru kitaba bağlıyor.
Kabaş, Önsöz’de bize etkileyici bir portre çiziyor:
“Türkiye’nin ilk kadın siyaset bilimcisi, Türkiye’nin ilk kadın gazetecilerinden biri, Türkiye’nin ilk kadın senatörlerinden biri.
Evsiz, barksız, sahipsiz bir gençlik yaşadı. 14 yaşında Türkçe bilmeksizin, tek başına Türkiye’ye geldi.”
* * *
BU ana bölüm başlıkları altında bir bilim insanının serüveninde, benim ilgimi çeken bir bölümün özellikle okunmasını salık veririm.
“Dostlar / Hayatımda İz Bırakanlar”
Tahsin Bekir Balta, Uğur Mumcu, Taner Timur ve eşi Sevim Timur, Tarık Zafer Tunaya, Türkân Saylan, Türkân Erkin, Nilüfer Reddy.
Bu adlar arasında yabancı hocaları var, yukarıda da dostları.
Anılar arasında, sonradan ünlü bir yazarın öyküsünü o seçmiş.
Falih Rıfkı Atay’ın da jüride bulunduğu Ulus gazetesinin açtığı öykü yarışmasında, onun ısrarıyla Dursun Akçam’ın “Enik” ya da “Encik” adlı öyküsü birinciliği kazandı.
Gazetecilik yıllarında kimlerle röportaj yaptığını okuyunca, o dönemde de birçok kişiyi yakından tanıdığını öğrendim.
Nermin Abadan Unat’ın hayat hikâyesi gerçek anlamda bir “imkansızı başarmak” özeti. Bunun en önemli taraflarından birisi ise, Kabaş’ın da altını çizdiği üzere, hepsini “kendi isteğiyle” kendi kararlarıyla başarmış olması!
Hocaların hocası diye anılmasının sebebi ise çok yerinde. Zira bugün bürokrat, akademisyen, gazeteci, tarihçi... onlarca ismin hocası Nermin Abadan Unat...
* * *
ALMANYA’YA göçün 50. yılında, göç olgusunu küresel ve ulusal anlamda kavrayabilmek için Nermin Abadan Unat’ın Bitmeyen Göç -Konuk İşçilikten Ulus Ötesi Yurttaşlığa kitabını mutlaka okumak gerekir.
Kitabın başındaki Teşekkür’de çalışmasının özelliğini vurguluyor:
“Bu kitap, 1963’ten bu yana Türk kadın ve erkek emekçilerin yeni bir yaşam kurmak üzere izledikleri sıkıntılı yolları anlatmak, karşılaştıkları güçlükleri açıklamak, oluşturulabilecek politikaları önermek, davet edildikleri, seçtikleri, gittikleri ülkelerin hukuki, siyasi, sosyal ve ekonomik önlemlerle mevzuatlarını belirtmek amacıyla yazdığım kitap ve makalelerin, Türkiye içi ve dışı alan araştırmalarının bir özetidir. Kitap bunun ötesinde, uluslararası göçün küreselleşme süreci karşısında almış olduğu yeni biçimler, oluşturduğu yeni kavramlar ve kuramların yorumudur. Kısaca, ömür boyu sürdürdüğüm bilimsel çalışmalarımın sentezidir.”
* * *
BİR ömre verilen ödülden hepimiz mutluluk duymalıyız.
Cumhuriyet rejiminin bu bilim insanı bütün zorlukları aşarak, hocalık işlevini en üst düzeyde gerçekleştirmiştir.
Bitmeyen Göç -Konuk İşçilikten Ulus Ötesi Yurttaşlığa, Nermin Abadan Unat, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
Hayatını Seçen Kadın “Hocaların Hocası” Nermin Abadan Unat, Söyleşi: Sedef Kabaş, Doğan Kitap.
Paylaş