Beklenen Fitch kararı açıklandı

Güncelleme Tarihi:

Beklenen Fitch kararı açıklandı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2017 00:08

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notunu dün gece geç saatlerde açıkladı. S&P de Türkiye'nin not görünümünü durağandan negatife indirdi. Fitch'in kredi notu açıklamasında, TÜRKİYE’nin artık yatırım yapılabilir seviyede kredi notu kalmadığını belirtildi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin artık yatırım yapılabilir seviyede kredi notu kalmadı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in gece geç saatlerde Türkiye’nin ‘BBB-’ ile yatırım yapılabilir seviyede olan kredi notunu ‘BB+’ ile spekülatif seviyeye indirdi. Fitch’in kararı öncesinde ise 20 Temmuz’da Türkiye’nin ‘BB+’ seviyesindeki notunu ‘BB’ye düşüren ve not görünümünü negatif yapan ve kasımda görünümü durağana çeviren diğer bir kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s’un kararı geldi. S&P Türkiye’nin görünümünü yeniden negatife indirdi.

Fitch, not indiriminde etkili olan yüksek dereceli unsurların başına siyasi ve güvenlik gelişmelerinin, ekonomik performans ve kurumsal bağımsızlığı zayıflatmasını koyarken, anayasa referandumu sonrasında zaten aşınmış olan kontrol ve denge mekanizmasını kalıcı hale getireceği endişesini dile getirdi. Terör saldırılarının tüketici güveni ve turizme zarar verdiğini söyleyen Fitch, büyümenin ise son yıllardaki performansının oldukça altında bir hızlı toparlanmasını beklediğini de vurguladı.

Beklenen Fitch kararı açıklandı


Haberin Devamı

'HAFTA İÇİNDE STRES DURUMU YAŞANABİLİR'

KapitalFX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan karar sonrasında hurriyet.com.tr'ye yaptığı değerlendirmede, "Bu not indirimi baz senaryo olarak belirlenmişti, piyasanın önemli bir kısmı tarafından bekleniyordu. Not indiriminin para piyasalarının kapanmasına çok yakın bir zaman diliminde gelmesi itibariyle çok net hareketler görülmemekte. Ancak Pazar akşamı Asya kotasyonlarıyla beraber daha belirgin bir fiyatlama görebiliriz. Geçtiğimiz haftanın ortasından itibaren kurdaki yükselişin bir kısmı not indirimi endişesini de içermekteydi. Ancak geniş resimde hafta içinde bir stres durumu yaşanacak ve Türk finansal varlıkları üzerinde negatif etki yaşanacaktır" dedi.

Erkan, Fitch'in özellikle politik gelişmeler ve iç güvenlik konusundaki endişer üzerinde durduğunu belirterek, 'Politik ortam stabilize olsa da, güvenlik konusundaki risklerin devam edebileceği belirtiliyor. İktisadi büyüme, elde olan verilerden de anlaşıldığı üzre 2016 yılının ilk iki çeyreğinde yavaşladı. 3. Çeyrekte gördüğümüz %1,8’lik daralmanın ardından son çeyrekte büyüme yüksek ihtimalle çok düşük kalacak. 2016-2018 arasında %2,3’lük bir büyüme hızı öngörüyor Fitch. Önceki 5 yılın ortalaması olan %7,1’den sonra çok sert bir düşüşe işaret ediyor' dedi.

Haberin Devamı

Fitch'in bankacılık sektörüne de değindiğinin altını çizen Enver Erkan özellikle büyüme oranının, takipteki kredi seviyesi %3 de olsa sektörü baskılayacağına işaret edildiğini vurguluyor.  

Erkan sözlerini şöyle sonlandırdı; 'Raporun dipnotlarında yer alan notu etkileyen faktörlere de değinelim. Dış finansman kırılganlığı, artan stres, kamu finansmanında zayıflama ve kamu borcu / GSYH oranının bozulması, politik alanda ve güvenlik alanında görülecek olumsuzluklar notun bir kademe düşmesine neden olabilecekken; yapısal reformların uygulamaya geçmesiyle dış finansman bağımlılığının azaltılması, sağlıklı bir politik ortam ve ana makroeokonomik göstergelerde sürdürülebilir iyileşme sağlamak notun bir kademe artmasını sağlayabilir."

Haberin Devamı

"KARAR PİYASADAN ÇOK BANKALAR ÜZERİNDE ETKİLİ OLABİLİR"

Işık FX Başanalisti Gizmen Nalbantlı; "Fitch’in not indirimiyle son yatırım yapılabilir notumuzu da kaybetmiş olduk.  Ekonomik aktvitede bozulama ve güvenlik alanındaki zorluklar not düşüşünün asıl nedenleri olarak açıklandı. Fitch’den önce sürpriz bir şekilde görünümü düşüren S&P ise zayıf büyüme ve  para politikası adımlarının enflasyon ve kur baskıları karşı yetersiz olduğunu savundu. Karar piyasada fiyatlandığı için kurdaki tepki Moody’s kadar sert olmadı. Karar  piyasadan çok bankalar üzerinde etkili olabilir. Not indirimi sonrası bankaların sermaye yeterlilik rasyoları düşecek. Kredi maliyetleri bir miktar yükselebilir. Ancak reel sektör üzerinde çok fazla bir etkisi olmayacaktır. Bu süreçte  artık yabancı fonların gelişi daha zor olacak. Şapkamızı önümüze koyup yeniden yatırım yapılabilir seviyeye çıkmak için dersimizi iyi çalışmalıyız.  Kurda 3.85’in üzerinde hafayı kapatmamız ile birlikte önümüzdeki hafta 3.94 zirvesi görülebilir. Yeni bant 3.80-4.20 gibi görünüyor."

Haberin Devamı

"KARAR VE AÇIKLAMALAR MORAL BOZUCU OLSA DA..."

XTB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Arzu Tokay; "Ardı ardına kredi derecelendirme kuruluşlarından haber aldığımız bir gündeyiz. Önce S&P ülke not görünümünü durağandan negatife çektiğini açıkladı ardından Fitch ülke notunu BB+ seviyesine çekti. “Tek yatırım yapılabilir notu da kaybettik” Yabancı para cinsinden notun BB+ seviyesine çekilmesine karşı ülke not görünümünün durağana yükseltilmesi öncesinde not artırımına vesile olan ekonomik koşulların tekrar sağlanması ile BBB- olan yatırım yapılabilir notun geri geleceğini ifade ediyor. “Umut verici” ancak yeterli değil arkasından gelen uyarılar can sıkıyor. Siyaset ve güvenlik sorunlarının ekonomik performansı ve kurumsal bağımsızlığı negatif yönde etkilediğinden bahsediliyor. Kurumun ekonomik öngörülerine gelince, geçtiğimiz beş sene boyunca büyüme tarafında tatmin edici bir ivme yakalayan ekonominin 2016-2018 yılları arasında yüzde 2,3 ortalama ile yetinmek zorunda kalacağı yönünde iken, 2017 yılı ilk çeyrekte enflasyon çift haneli rakamlara ulaşabilir. 15 Temmuz başarısız darbe girişimi sonrasında ekonomide yaşanan bozulmanın tersine dönmesi yapısal reformların hız kazanması ile sağlanabilir. Öte yanda mevcut koşullar ile ekonomide sistemik risk olmadığı düşünülüyor. Özetle beklenen karar geldi Fitch ülke notunu BB+ seviyesine çekti ve uyarılarını yaptı. Eklemeyi de ihmal etmedi politikanın gölgesinden çıkarak yapısal reformlara hız verirseniz işler yoluna girebilir.  Piyasaların beklentisi içinde olan ve Ocak ayından bu yana fiyatlanan karar aktif işlem saatlerinin dışında kalınca fiyatlamalarda fazla etkili olmadı. Asıl olan “30 Ocak seansı” Bütün kurumlardan benzer uyarılar geliyor ancak bu kez taze olan ilk çeyrek yüksek enflasyon bekleyişine karşın TCMB’nin adımlarının yeterli olmadığı görüşü bu açıklama bizim aklımızda yer etti. Bakalım Merkez Bankası başta olmak üzere politika üreticilerin konuya yaklaşımları ne yönde olacak? Fitch kararı geride kaldı Pazartesi sabahı Dolar/TL tekrar bir 3,90 denemesi yapabilir ancak bu seviyenin üzerine yerleşmesi büyük ölçüde 31 Ocak enflasyon raporu ve haftanın son işlem gününde açıklanacak olan enflasyon rakamlarına bağlı. Bütün moral bozucu gelişmelere rağmen, tekrarlayalım önümüzdeki günlerde döviz kurlarında yaşanan oynaklığın bir miktar daha aşağı geleceğini düşünüyoruz. Ancak bu beklentimizin kredi derecelendirme kuruluşunun açıklamaları ile bir alakası yok sadece “piyasalar gerçeği”


 

BAKMADAN GEÇME!