Güncelleme Tarihi:
İlk iş olarak ilçeye 13 kilometre uzaklıktaki Çamlı Köyü Taşhan Mevkii’nde 8 bin 880 metrekarelik ticari alan ruhsatlı araziyi satın alan Urkay, 2001’de inşaata başladı.
2003’te yapı kullanma izni için başvurdu, ancak “kot farkının ana yol yerine dereden alınması gerektiği” belirtilerek inşaat mühürlendi, yıkım emri çıkarıldı. Dönemin valisi Hüseyin Aksoy, müzeyi yerinde inceledi. Yetkililer 7 bin lira ceza kesti. Ahmet Urkay, yapı tadilat belgesi alarak gerekli düzeltmeleri yerine getirdi. İkinci kontrolde de eksikler bulundu. Onları da düzelttiren Urkay, geçen aralıkta yeniden yapı kullanma izni için müracaat etti. Özel İdare İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü ekipleri, haziranda yaptıkları incelemede etnografya bölümünde yapılan tavanla asma katın yıkılarak eski haline getirilmesini isteyerek bu bölümü mühürledi.
Canımdan bezdirdiler
Ahmet Urkay, 11 yıl boyunca yılda en az 10-12 kez İl Özel İdaresi’ne gittiğini belirterek, “Artık mevzuattan bıktım. Milyonlarca lira harcayıp gelecek nesle önemli bir eser bırakmak istiyorum ama beni canımdan bezdirdiler” dedi. Müzesinde Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait arkeolojik ve etnografik 5 binin üzerinde eser olduğunu dile getiren Urkay, ““Örneğin, bir eşi Viyana’da bulunan Osmanlılara ait para sandığı var. Ama bin pişman ettiler. Bana bir liste yapıp, ‘Şunu şunu yap, şu eksiklerin var, bunları tamamla, ruhsatını vereceğiz’ diyen yok. Gelip bir bahane buluyorlar, orayı düzeltiyorum bu kez başka yerden sıkıntı yaratıyorlar. Ben burayı ticari amaçlı yapmıyorum ki! Benim burada yıllık 60-70 bin lira giderim var” diye konuştu.
Muğla Valiliği’ne konuyla ilgili bir dilekçe yazdığını da kaydeden Ahmet Urkay, sözlerini şöyle tamamladı: “Ben müzecilikten vazgeçiyorum dedim. Kendi eşyalarımı alacağım. Diğerlerini özel veya devlet müzelerine göndereceğim. Bu yaştan sonra eziyet çekmek, ıstırap çekmek istemiyorum.”