Güncelleme Tarihi:
MÜKEMMEL Sarımsakçı 48 yaşında. Ankara doğumlu. Galatasaray Lisesi mezunu. Üniversiteyi Colorado’da okuduktan sonra Stanford Üniversitesi’nde de master yaptı. Amerika’da ona ‘Mükemmel’ yerine ‘Mike’ diyorlar. Farklı şirketlerde deneyim kazandıktan sonra kendi şirketi Alterra International’i kuran işadamı Amerika’da ‘Turkish Trump’ (Türk Trump) olarak da biliniyor. Özellikle Dallas’ta yaptığı projelerle dikkat çeken Mükemmel Sarımsakçı’nın artık bir ayağı da Türkiye’de. Sarımsakçı, eylül ayında Türkiye’den büyük bir grupla birlikte Dallas’ta bir proje gerçekleştirecek. Sarımsakçı, bu projeyle Türkiye’de yaşayıp da Amerika’da ev sahibi olmak isteyenleri hedefliyor. Politikaya da ilgi duyan ve önümüzdeki dönemde Amerika’nın ilk Türk senatörü olmak isteyen Mükemmel Sarımsakçı ile İstanbul’da bir araya geldik.
ABD DEVİNDE ÇALIŞTI
Üniversite okumak için Amerika’ya gidip dönmediniz. Dünyanın farklı yerlerinde projelere imza attınız. Şimdi neden Türkiye’desiniz?
- 6 haftada bir Türkiye’ye geliyorum. Aslında Türkiye ile de iş yapıyoruz. NEF’le ortak iş yaptık. Türkiye’deki bazı projelerine kardeşim Yusuf Sarımsakçı ile birlikte ortak olduk. NEF’in patronu Erden Timur kardeşimiz gibi, dâhi bir insan. Ama bu kez başka bir grupla, Türkiye’deki büyük bir grupla iş yapıyoruz. Eylülden önce grubun adını açıklayamam. O proje için buradayım.
Başka Türk şirketlerle çalışıyor musunuz?
- Türkiye’deki inşaat malzemeleri kaliteli ve ucuz. Amerikalılar bunu bilmiyor, Türkiye’dekiler de bunun farkında değil. Uzun zamandır çalışıyoruz. Koleksiyon Mobilya, Vitra, Arçelik ve Linea çalıştığımız Türk şirketlerden bazıları.
27 ÜLKEDE PROJE YAPTI
Bechtel Amerika’nın en önde gelen inşaat şirketlerinden biri. Orada uzun yıllar çalışmışsınız. Neden profesyonel hayattan girişimciliğe geçtiniz?
- Bechtel’de deneyim kazandım. Çok büyük projelerde çalıştım. Amerika’da nükleer santraller de dahil olmak üzere birçok büyük projeyi yapan şirket, 35 binin üzerinde çalışanı var. Ben Suudi Arabistan’da ve Bakü’de de çalıştım. Çok sayıda projeler yaptık oralarda da. Kendim de iş yapmak istedim ve serbest ticaret, emlak işine girdim. Bakü’de yaşadım 2009-2010 yıllarında. Ama bu arada hep bir ayağım Amerika’da oldu. Amerika’dan ayrılmayı hiç düşünmedim.
Kaç proje yaptınız kariyerinizde toplamda? Kaç ülkede çalıştınız?
- 27 ülkede proje yaptık. Çin, Vietnam, Rusya, Arabistan, Hindistan, Kuveyt, Bulgaristan, Avrupa’da her ülke, Brezilya, Arjantin, Panama’da işler yaptık. Bazı ülkelerde birden fazla projemiz oldu. Uzun süre profesyonel çalıştım. 2009’dan bu yana kendimiz için çalışıyoruz.
TRUMP İLE ÇALIŞACAĞIZ
Donald Trump Başkan olabilecek mi?
- Yüzde 50, olabilir. Baştaki kutuplaştırıcı söylemlerine devam etmeyeceğini tahmin ediyorum. Trump’ı tanıyoruz, çok iyi bir işadamı ve çok başarılı biri. Bizim Trump Grubu’yla da işimiz olacak...
Ne yapacaksınız Trump Grubu’yla?- Onların yeni bir açılımı var, onu birlikte yapacağız. Hep lüks segmentte işler yapan bir grup. Bundan sonra 4 yıldızlı işler de yapacaklar. O işleri birlikte yapacağız.
Sizin politikaya ilginiz var mı?
- Var. İleride Amerikan Senatosu’nun ilk Türk senatörü olmak istiyorum.
İSTANBUL’DA KONUT FİYATLARI ARTABİLİR
İstanbul’daki konut fiyatlarını nasıl buluyorsunuz?
- İstanbul’da konut fiyatları uçuk değil. Daha da yükselebilir. Merkezdeki yerler her zaman değerli olacaktır. Nişantaşı, Bağdat Caddesi ve Boğaz’da fiyatlar daha da artabilir. İstanbul dünyadaki en önemli 10 metropolden biri.
KRİZİ ESKİ BİNALARLA FIRSATA ÇEVİRDİK
Amerika’da “emlak” krizi yaşandığında siz ne yapıyordunuz?
Emlak sektörü her 10-15 yılda bir kriz yer. Krizin ne kadar kötü olduğu başka etkenlerle de ilgili. Mesela petrol fiyatlarıyla ilgili. Houston krize daha çok girer çünkü petrol fiyatlarına bağlı bir yapısı var. Büyük petrol şirketleri ofis kiralıyor, işler iyi gitmeyince kira kontratlarını yenilemiyor. 2008 krizinin keskin olması da şuydu, Amerika’da ev almaması gerekenler ev aldı, bunu uzun süre yaptılar bu iş de patladı. Şimdi “ev satışları düştü” diyorlar aslında gerçek rakamlarına ulaştı. Amerika’da yılda 600 bin ev satılır. Çok da değişmez. Bunun yarısı da Amerika’ya yeni girenlerin aldığı evlerdir. Amerika’da özellikle 2008’den sonra yenileme projeleri yapmışsınız.
Kriz sizin için fırsata mı dönüştü?
- Evet. O dönemde farklı yerler aldık. Krizi iyi değerlendirdik. Emlak fiyatları bildiğiniz gibi düşmüştü. Eski atıl binaları yeniledik, kentsel dönüşüm yaptık diyebiliriz.
Odağınız Dallas mı oldu? Orada teknolojinin Mekkesi diye anılan bir projeniz var...
- Alto 211 projesi, Dallas’ta atık bir binaydı. 20 yıldır kimse dokunmamıştı. Tarihi bir bina. Dallas Belediyesi de ‘Ne yapacağız?’ diye bakıyordu. Bize de geldiler. Şehir yaşamı ile modern iş yaşamını bir araya getiren bir proje hazırladık. Orası Teknoloji şirketlerini, start-up şirketleri bir araya getiren bir yer oldu. Şu anda 35 milyon dolar değerine ulaştı. O binanın tüm mobilyalarını da Koleksiyon Mobilya’dan aldık. Koleksiyon Mobilya da Amerika’ya güzel bir şekilde girmiş oldu, onlar da mağaza açtılar.
TÜRKLER ABD’DE EV SAHİBİ OLMAK İSTİYOR
Yeni projeler hakkında bilgi verir misiniz?
- Son dönemde Amerika’da ev sahibi olmak isteyen Türk sayısı arttı. Biz de Türkiye’den büyük bir grupla birlikte Dallas’ta bir proje yapmaya hazırlanıyoruz. 350-375 milyon dolara 60 metrekare ev satacağız. Bu arada Türkiye’deki gibi 90 metrekare deyip 60 metrekare ev yapmıyoruz. Amerika’da 60 metrekare demek tam anlamıyla 60 metrekarelik ev demek. Brüt, net gibi kafa karışıklığı yapan ifadeler yok Amerika’da. Çok ilgi çekeceğini düşünüyoruz projemizin. 6 haftada bir Türkiye’ye geliyoruz. Türkiye’den mal alıyoruz. Ayrıca buradaki gruplarla yeni ilişkiler var. Buradaki şirketlerin de globalleşmesi lazım. Güzel stratejik ortaklıklar oluşuyor.
Beklentiniz ne?
- 500 ünitenin 270’i konut, diğerleri otel odası. 150 milyon dolarlık bir ciro bekliyoruz. Tamamını da Türkiye’ye satmak istiyorum.
SU TOPU OYNUYOR
Eşiniz, aileniz Amerika’da mı yaşıyor?
- Evet. Eşim Lübnanlı. 3 çocuğum var. İki çocuğum benim gibi su topu sporuna ilgi duyuyor, Stanford’un takımında oynuyorlar. Ben de Galatasaray’dayken su topçuydum. Büyük kızım voleybol oynuyordu, şimdi üniversiteye hazırlanıyor. Her yıl 3 haftalığına Türkiye’ye geliyoruz.
Siz sürekli seyahat halindesiniz. Kendinize zaman ayırabiliyor musunuz?
- İş yaşamımız çok hareketli. Şantiyeleri, projeleri sürekli geziyoruz. Görüşmeler için her yere gidiyoruz. Ben pilates yapıyorum, fırsat buldukça yüzüyorum.
SARIMSAKÇI’NIN BAZI PROJELERİ
Tacikistan’da Serena Otel
Kazakistan Saks Fifth Avenue Kazakistan Amun Capital Offices
Dallas’ta 274 Key Marriot rezidans ve otel
Dallas’ta Teknoloji’nin Mekkesi denilen Alto 211 18 katlı ofis kulesi
Bakü’de 1.5 milyar dolarlık Yoo-Karma projesini yönetti
Romanya’da 100 hektarlık gayrimenkul geliştirme projesi
Dallas’ta Butler Brothers Şirketi’nin 101 yıllık binasını 5 yıldızlı otel yaptı
Oklahoma’daki First National Bank binasının yenilenmesi Nef 163 ve Nef 11